Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Φοιτητές διαδήλωσαν κατά του νόμου-πλαίσιο – Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι μαθητές

15 Σεπτεμβρίου 2011

Φοιτητές διαδήλωσαν κατά του νόμου-πλαίσιο – Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι μαθητές

”]Στους δρόμους κατέβηκαν οι φοιτητές για να διαμαρτυρηθούν για τον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Οι φοιτητές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια με κατεύθυνση την πλατεία Συντάγματος και πολλοί δρόμοι έκλεισαν.

Στο μεταξύ, ολοένα και περισσότεροι πανεπιστημιακοί ζητούν καθημερινά να σταματήσουν οι καταλήψεις παρά τη διαφωνία τους με τον νέο νόμο-πλαίσιο. Τα υπό κατάληψη τμήματα είναι περίπου 280.

Οι καθηγητές επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι οι επιφυλάξεις ή και αρνητικές εκτιμήσεις για τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, ακόμη και οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που θα κριθούν αρμοδίως, δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για διακοπή της λειτουργίας των ιδρυμάτων, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους φοιτητές και τις οικογένειες τους, όσο και στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των καθηγητών.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα, Πέμπτη, και οι μαθητές. Με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) καλεί τους μαθητές να διοργανώσουν σε διάφορες γειτονιές της πρωτεύουσας συλλαλητήρια και να απέχουν από τα μαθήματά τους διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση στη διανομή των σχολικών βιβλίων και για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κλειστά σχολεία στις 4 και 5 Οκτωβρίου και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών προτείνει η ΟΛΜΕ στον κλάδο των καθηγητών, αντιδρώντας στις οικονομικές περικοπές και στα προβλήματα των σχολείων.

Η τελική απόφαση για την 48ωρη απεργία θα ληφθεί από τους προέδρους των τοπικών ΕΛΜΕ στις 24 Σεπτεμβρίου, ενώ προκειμένου οι καθηγητές να συντονιστούν με τους δασκάλους, οι οποίοι έχουν ήδη αποφασίσει 24ωρη προειδοποιητική απεργία στις 22 Σεπτεμβρίου, προβλέπεται δυνατότητα να μεταφερθεί σε άλλη κοντινή ημερομηνία ανάλογα με τις εξελίξεις.

Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Τις αποφάσεις τους για συνέχιση των καταλήψεων ανακοίνωσαν οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ από την Τετάρτη λειτουργεί κανονικά το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το οποίο την επόμενη Τρίτη θα πραγματοποιήσει νέα γενική συνέλευση.

Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκαν δύο ξεχωριστές πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), από την πλατεία Χημείου, και του Συντονιστικού των καταλήψεων, από το Πολυτεχνείο, ενάντια στο νέο νόμο.

Επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ έχουν ξεκινήσει καθημερινές εξορμήσεις σε σχολεία της πόλης, προκειμένου να ενημερώσουν τους μαθητές για τα δικαιώματά τους στην δημόσια εκπαίδευση, με αφορμή τις ελλείψεις σε διδακτικό υλικό και διδάσκοντες.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων του νομού Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις με συμβολικές καταλήψεις όλων των σχολείων του νομού, κατά τις δύο πρώτες ώρες των μαθημάτων, την ερχόμενη Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.

Οι γονείς διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε βιβλία και εκπαιδευτικό προσωπικό – που παρατηρούνται κυρίως στα ειδικά μαθήματα -και κατηγορούν το υπουργείο για ολιγωρία.

«Οι καταλήψεις από τους γονείς θα είναι συμβολικές, δεν πρόκειται να κλείσουμε τα σχολεία και να βγάλουμε έξω τους μαθητές» διευκρίνισε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Νικόλαος Σιδερόπουλος.

Ο Χρήστος Παπουτσής για τα πανεπιστήμια

Την ανάγκη να συμβάλλουν όλοι στην εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για τα πανεπιστήμια, επεσήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, τονίζοντας ότι είναι ύψιστο καθήκον για όλους τους φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους καθηγητές και τους φοιτητές, να διαφυλάξουν οι ίδιοι τις αρχές και την έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου, «όχι του ασύλου γενικώς, ως παραδείσου της ανομίας, αλλά ως προπύργιο ελευθερίας διακίνησης των ιδεών», όπως είπε.

Ο κ. Παπουτσής απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι «ορισμένες θλιβερές μειοψηφίες, στην προσπάθειά τους να ακυρώσουν την εφαρμογή αυτού του νόμου, προχωρούν σε πράξεις βίας», ενώ η ΠΟΣΔΕΠ ζητάει ανοικτά πανεπιστήμια.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε, ότι για τις αξιόποινες πράξεις θα γίνεται αμέσως αυτεπάγγελτη παρέμβαση της δημόσιας αρχής, εφόσον ενημερώνεται η Αστυνομία γι’ αυτές.

Υπενθύμισε, επίσης, τη διάταξη, η οποία αναφέρει ότι υπεύθυνος για τη λήψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας του προσωπικού και της περιουσίας, στον οποίο ανήκει και η αρμοδιότητα για να κρίνει αν διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία κάθε ιδρύματος, είναι ο πρύτανης.

«Ακούω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ανακοίνωση της ΠΟΣΔΕΠ. Μέχρι σήμερα το πρωί όμως ουδείς εκ των πρυτάνεων της χώρας έχει αναφερθεί προς τις δημόσιες αρχές, τη δημόσια δύναμη και την ΕΛΑΣ, προκειμένου να ορίσει ότι πράγματι υπάρχει διασάλευση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό, σας λέω ότι πολλές από τις κινητοποιήσεις, οι οποίες γίνονται σήμερα στο φοιτητικό χώρο, όπως γίνονταν και στο παρελθόν, βρίσκονται σε πλήρη, σε αγαστή συνεργασία με ορισμένες από τις δυνάμεις του πανεπιστημιακού κατεστημένου, το οποίο αντιστέκεται στην εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημίου και στον εκσυγχρονισμό τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση».

Επανέλαβε πως οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές είναι εκείνες οι οποίες κρίνουν. Όσον αφορά στην ΕΛΑΣ αυτή δρα μόνο με τις εντολές και την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών.

Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=419760&h1=true