Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

Μεσογειακή δίαιτα

16 Σεπτεμβρίου 2011

Μεσογειακή δίαιτα

Η Μεσογειακή δίαιτα έχει αποδειχθεί ότι είναι από τις πιο υγιείς και ισορροπημένες δίαιτες στον κόσμο. Τα κύριά του στοιχεία είναι τα λαχανικά, το ψάρι, το ελαιόλαδο και το κρασί με μέτρο.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της Μεσογειακής δίαιτας, αφού οι χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο θάλασσα είναι πολλές. Η τεράστια απήχηση της δίαιτας οφείλεται σε έρευνες που δείχνουν ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν γύρω από τη Μεσόγειο έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής και αντίστοιχα λιγότερες πιθανότητες να έχουν καρδιολογικά προβλήματα ή κάποια άλλη χρόνια πάθηση.

Tα βασικά της χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

– Είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά -ιδίως σε αυτά με φύλλα- κυρίως ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα.

– Περιέχει πολλά δημητριακά και ζυμαρικά, παραδοσιακά φτιαγμένα, από στάρι ολικής αλέσεως.

– Υπάρχει αφθονία σε όσπρια, σε ξηρούς καρπούς και σπόρους.

– Τα ζωικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες και κυρίως το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Συνίσταται το κοτόπουλο και γενικώς τα πουλερικά.

– Μπορούν να καταναλώνονται έως και τέσσερα αυγά την εβδομάδα.

·Η δίαιτα είναι πλούσια σε ψάρι και θαλασσινά, σπουδαία πηγή για Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα.

– Παρόλο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (περίπου το 35% των θερμίδων που λαμβάνουμε), είναι χαμηλή σε ζωικό λίπος (7-8%). Αντίθετα προτιμάται το ελαιόλαδο, το οποίο αυξάνει το επίπεδο της καλής χοληστερίνης – HDL.

– Το κρασί πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο – ένα με δύο ποτήρια την ημέρα μαζί με το γεύμα.
Το βασικότερο πλεονέκτημα της Μεσογειακής δίαιτας είναι η αφθονία σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Έτσι, η Μεσογειακή δίαιτα είναι βασικά μια υγιεινή διατροφή. Έχει έντονο το στοιχείο τής παράδοσης και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στο πέρασμα του χρόνου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, πως επιτρέπονται όλες οι τροφές και τα φαγητά αρκεί να είναι μαγειρεμένα με υγιεινό τρόπο και τα υλικά να είναι επιλεγμένα με προσοχή. Ακόμη και η πίτσα μπορεί να συμπεριληφθεί στη μεσογειακή διατροφή αν ακολουθηθούν τα πρότυπα της ιταλικής παράδοσης.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο διατροφής για τη Μεσογειακή δίαιτα. Ουσιαστικά αποτελείται από την κατανάλωση συγκεκριμένης ποικιλίας φαγητών, σε μικρές ως μέτριες ποσότητες. Δηλ. κυρίως λαχανικά – φρούτα, σιτηρά, σπόρους και ψάρια και σε δεύτερη μοίρα ζωικά προϊόντα.

Συμπέρασμα:

Ο συνδυασμός τής Μεσογειακής δίαιτας με τακτική άσκηση μοιάζει να αποτελεί την υγιέστερη επιλογή τρόπου διατροφής και την καλύτερη λύση για απώλεια βάρους, με την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα που καταναλώνονται είναι σε λογική ποσότητα – δηλ. όσο χρειάζεται για να ικανοποιήσουμε το αίσθημα της πείνας – και φυσικά μαγειρεμένα υγιεινά.