Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

O θηλασμός κάνει τις γυναίκες ατρόμητες

19 Σεπτεμβρίου 2011

O θηλασμός κάνει τις γυναίκες ατρόμητες

Μητέρα θηλάζει το μωρό της. Έργο της Mary Cassatt 1907-1908

Ποτέ μην τα βάζετε με γυναίκα που θηλάζει το μωρό της. Αυτό θα μπορούσε να είναι το μήνυμα που προκύπτει από πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που θηλάζουν μπορούν πολύ εύκολα να «αγριέψουν» όπως μια μητέρα αρκούδα, αν χρειαστεί, προκειμένου να καταπολεμήσουν τον κίνδυνο και να προστατεύσουν το παιδί τους.

Όπως τονίζουν μάλιστα οι ειδικοί, οι γυναίκες αυτές είναι πιο θαρραλέες σε σύγκριση με αυτές που δίνουν στο μωρό τους γάλα σε σκόνη ή που δεν έχουν καθόλου παιδιά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο θηλασμός κατευνάζει το γυναικείο φόβο μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και αλλάζοντας τα επίπεδα των ορμονών.

Στο πείραμα συμμετείχαν σχεδόν 60 γυναίκες, το 1/3 των οποίων θήλαζαν, άλλο 1/3 που έδιναν στο παιδί γάλα σε μορφή σκόνης και 1/3 που δεν είχαν γίνει ακόμα μητέρες.

Κάθε μια από τις γυναίκες αυτές κλήθηκε να συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι πρόκλησης στον υπολογιστή, έχοντας ως αντίπαλο της έναν από τους ερευνητές ο οποίος συμπεριφερόταν σκόπιμα με αγένεια, ενώ το παιδί της – στην περίπτωση που ήταν μητέρα – βρισκόταν στο διπλανό δωμάτιο.

Αν η γυναίκα κέρδιζε, της επιτρεπόταν να πατήσει ένα κουμπί που έβγαζε έναν εκκωφαντικό ήχο, με όση δύναμη και για όσο χρονικό διάστημα επιθυμούσε, ως ένδειξη επιθετικής συμπεριφοράς απέναντι στον αντίπαλο της.

Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι οι γυναίκες που θήλαζαν αντιδρούσαν με πολύ πιο έντονο τρόπο και έβγαζαν πολύ πιο δυνατούς ήχους από τις υπόλοιπες.

Το φαινόμενο, που είναι γνωστό ως «μητρική αυτοάμυνα», μοιάζει με αυτό των θηλυκών αρκούδων, των λιονταριών και των ταράνδων και παρόλο που οι γυναίκες δεν θα χρειαστεί ποτέ να υπερασπιστούν τα παιδιά τους σαν ζώα στην άγρια φύση, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το σθένος αυτό που αποκτούν μέσω του θηλασμού της βοηθάει να καταπολεμούν το άγχος του να είναι μητέρες.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/09/o_18.html