Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αγρυπνία στην Νεάπολη Ρωμανός ο Μελωδός

30 Σεπτεμβρίου 2011

Αγρυπνία στην Νεάπολη Ρωμανός ο Μελωδός

Σύλλογος έρευνας, μελέτης και διάδοσης

της Βυζαντινής μουσικής

« Ρωμανός ο Μελωδός »

 

Φιλίππου 47 – Θεσσαλονίκη 54631

τηλ:             2310230893      

Εmailromanosomelodos@gmail.com

syromel@gmail.com

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αγαπητοί φίλοι.

Το Σάββατο 01 Οκτωμβρίου γιορτάζει η εκκλησία μας την μνήμη του αγίου Ρωμανού του Μελωδού. Καθότι ο άγιος είναι προστάτης του συλλόγου μας την Παρασκευή το βράδυ στις 8μμ θα τελεσθεί ιερά αγρυπνία στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως. (εσπερινός – όρθρος – θεία λειτουργία).

Προσκαλούμε τα μέλη, τους γονείς των μαθητών και τους φίλους του συλλόγου να παρευρεθούν στην ιερά αγρυπνία.

 

Η παρουσία των μελών και των φίλων θεωρείται επιβεβλημένη.

Με τιμή το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο σύλλογος έρευνας, μελέτης και διάδοσης της βυζαντινής μουσικής «Ρωμανός ο Μελωδός» δημιουργήθηκε το 1996 στην Θεσσαλονίκη, με σκοπό να προσφέρει κυρίως σε νέους ανθρώ-πους, καινούργια ενδιαφέροντα με την εκμάθηση της βυζαντινής μουσικής (εκκλησιαστικής –  εξωτερικής λόγιας και παραδοσιακής).

Μέσα από τον αστείρευτο πλούτο της βυζαντινής μουσικής, μπορούν οι νέοι άνθρωποι να εντρυφήσουν στα κείμενα των Πατέρων – Υμνογράφων της εκκλησίας μας, καθώς και στους σπουδαίους λόγιους Ρωμιούς μουσουργούς, κυρίως της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης.

Κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων που ο σύλλογος λειτούργησε, στην περιοχή του δήμου Συκεών, νομίζουμε επιτελέσαμε σπουδαίο έργο στην πνευματική ζωή της πόλης.

Για λόγους πέρα από τις δυνάμεις μας, ο σύλλογος για ένα μακρύ διάστημα περιόρισε τις δραστηριότητές του και τα μαθήματα συνεχίστηκαν στο ψαλτήρι του Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, με την ακούραστη συνδρομή και καθοδήγηση του πρωτοψάλτη του Ιερού ναού κ. Παναγιώτη Νεοχωρίτη και του λαμπαδαρίου κ. Δήμου Παπατζαλάκη.

Το μεράκι και η αγάπη μας στην βυζαντινή μουσική (εκκλησιαστικής – εξωτερικής λόγιας και παραδοσιακής), και γνωρίζοντας την σημαντικότητα του ρόλου της μουσικής αυτής, αφενός στα παιδιά μας αλλά και ευρύτερα  στην πνευματική ζωή της πόλης, μας οδήγησε ώστε να  προβούμε στην  επαναλειτουργία του συλλόγου μας. Το οίκημα που βρήκαμε για ενοικίαση πληρούσε τις προϋποθέσεις με κάποιες αναγκαίες παρεμβάσεις. Έτσι μετά από συζητήσεις μεταξύ των μελών και φίλων και με πολύ προσωπική εργασία καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ευχάριστο και λειτουργικό χώρο για τις ανάγκες των σκοπών του συλλόγου.

Μέχρι τώρα λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα μουσικής.

1.  χορωδία βυζαντινής μουσικής με καθαρά ψαλτικό χαρακτήρα, συμμετοχή απαραίτητη και στο ψαλτήρι του μητροπολιτικού ναού Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης.

2. χορωδία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με συμμετοχή μουσικών παραδοσιακών οργάνων. απαραίτητη  γνώση ορθοφωνίας, μέτριες γνώσεις βυζαντινής μουσικής.

3. εκμάθηση βυζαντινής μουσικής σε τρία επίπεδα: α)αρχάριοι – προπαιδεία, β)με λίγες γνώσεις, γ) προχωρημένοι. Χωρίς απαραίτητη και συνεχή παρουσία στο ψαλτήρι.

4.  χορωδία λόγιας – κοσμικής βυζαντινής μουσικής με συμμετοχή μουσικών παραδοσιακών οργάνων. Απαραίτητη καλή γνώση της βυζαντινής μουσικής.

5.  εκμάθηση παραδοσιακών μουσικών οργάνων