Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μεγάλο Συνέδριο για τον Ευγένιο τον Αιτωλό στο Καρπενήσι

6 Οκτωβρίου 2011

Μεγάλο Συνέδριο για τον Ευγένιο τον Αιτωλό στο Καρπενήσι

Στις 7-8-9 Οκτωβρίου 2011 γίνεται στο Καρπενήσι στην Ιστορική αίθουσα του συνδέσμου «Ευγένιος ο Αιτωλός» μεγάλο επιστημονικό συνέδριο για τον πολύ κατά τον Κωνσταντίνο Σάθα Ευγένιο Αιτωλό.

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 7η Οκτωβρίου 2011

Άφιξις και τακτοποίησις κ.κ. Συνέδρων

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΙΣ

Προεδρείον

Κέλλυ Μπουρδάρα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών,

τ. Υπουργός – Βουλευτής

Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Κωνσταντίνος Αντ.Παπαδόπουλος, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος «Πανευρυτανικής Ενώσεως».

16.30′ – 17.30′

Ευλογία από τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Καρπενησίου κ.ΝΙΚΟΛΑΟΝ. Προσφώνησις από τον Εκπρόσωπον της οργανωτικής Επιτροπής κ.Παναγιώτην Κ.Βλάχον. Χαιρετισμοί Εκπροσώπων Αρχών, Πνευματικών Ιδρυμάτων και Οργανώσεων.

17.30′ – 19.30′

Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Το μορφωτικό επίπεδο του Ιερού Κλήρου κατά την Τουρκοκρατία και η παρουσία του Αγίου Ευγενίου του Αιτωλού.

Χαρίτων Καρανάσιος, Κέντρον Ερεύνης Μεσαιωνικού και Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Οι συνθήκες ανάπτυξης και ο χαρακτήρας της Παιδείας κατά τον 17ον και 18ον αιώνα.

Κέλλυ Μπουρδάρα, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Η Παιδεία επί Τουρκοκρατίας στην Βορειοδυτική Ευρυτανία.

Κώστας Δήμου Μαραγιάννης, ιστορικός, τ.Συμβολαιογράφος, Ευγένιος ο Αιτωλός: το έργο του, ρίζα και καταγωγή του.

Ιωάννης Καρυδάς, Δρ.κοινωνικής Ψυχολογίας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, Ο Θεολογικός Αριστοτελισμός στον Όσιο Ευγένιο τον Αιτωλό και η σχετική διδασκαλία του στο «Ελληνομουσείον Αγράφων».

Ξενοφών Παπαχαραλάμπους, Ομότ. Καθηγητής Πανεπσιτημίου Αθηνών, Ο καλός, ο αληθινός, ο γνήσιος και ο καθολικός ποιμήν της Εκκλησίας του Χριστού κατά τας Επιστολάς του Οσίου Ευγενίου Γιννούλη του Αιτωλού.

π.Γεώργιος Ευθυμίου, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός και Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός Διδάσκαλοι της Εκκλησίας και του Γένους.

Βασίλειος Κύρκος, Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Ο κοινωνικός χώρος και τα ανθρωπολογικά του χαρακτηριστικά ή σκέψη του Ευγενίου Γιαννούλη.

ΣΑΒΒΑΤΟΝ, 8η Οκτωβρίου 2011

Προεδρείον

Απόστολος Γλαβίνας, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ξενοφών Παπαχαραλάμπους, Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ιωάννης Γ.Ζούμπος, Εκπαιδευτικός, Οικονομολόγος, Νομικός, Πρόεδρος της «Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων»

08.30′ – 14.00′

Γεώργιος Καραγεώγος, Διδάκτωρ Φιλολογίας Πανεπιστημίου της Φραγκφούρτης, Πλατωνικές και Αριστοτελικές επιδράσεις στο έργο Ευγενίου του Αιτωλού: Η έννοια «αρετή» στις Επιστολές του.

Μαρία Μαμασούλα, Διδάκτωρ Παιδαγωγικής, Αγώνες και αγωνία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού για την Παιδεία του Ελληνικού Γένους.

Ιωάννης Δημ. Μάγκας, Πολ.Μηχανικός Ε.Μ.Π., Η Σχολή της Βράχας Ευρυτανίας στην Τουρκοκρατία εύρωστος κλάδος του ευσκιοφύλλου δένδρου των Σχολών των Αγράφων.

Ιωάννης Γ. Ζούμπος, Εκπαιδευτικός, Οικονομολόγος, Νομικός, Πρόεδρος της «Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων», Δομιανίτες Διδάσκαλοι του Γένους πριν, κατά και μεετά την Μεγάλη Επανάσταση του 1821.

Δημήτριος Κ.Κουτσουλέλος, τ.Επόπτης Εκπαιδεύσεως, Η Ιερά μονή Ρεντίνας Αγράφων, κιβωτός της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Ειρήνη Πιπερίγκου-Κυριαζή, τ.Καθηγήτρια Αρσακείου, ιστορικός, συγγραφεύς, Η Σχολή Γραμμάτων της Ιεράς Μονής Προυσού.

Κωνσταντίνος Τσιώλης, οδοντίατρος, Πρόεδρος Συλλόγου Βραγγιανιτών «Αναστάσιος ο Γόρδιος», «Μενέτω και παιδευέσθω κατά την εμήν δύναμιν». Οι μαθηταί του Αναστασίου Γορδίου στα Βραγγιανά (1710-1728).

Κωνσταντίνος Αθ.Νάκος, Μαθηματικός, Πτυχιούχος Κοινωνικής Οικονομίας Μ.S.C., Σχολικός Σύμβουλος, Τα Μαθηματικά κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και στην Σχολή Γραμμάτων των Βραγγιανών.

Ηλίας Β. Ντζιώρας, Μαθηματικός, Πανεπιστημιακός, Η Ι.Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της κατά Βράχαν των Αγράφων ως «Πανδιδακτήριον» κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας, όπως προκύπτει από τα Μαθηματικά χειρόγραφα της Μονής και τας επιστολάς των Ηγουμένων της Δαμασκηνού (1706), Γρηγορίου του στιχοπλόκου (1801) και Ιωνά (1822). Οι διδάξαντες Μαθηματικά και Φυσικάς Επιστήμας Διδάσκαλοι του Γένους εις την Ι.Μονήν Βράχας και εκτός αυτής κατά την Τουρκοκρατίαν.

Κωνσταντίνος Αντ. Παπαδόπουλος, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος «Πανευρυτανικής Ενώσεως», Εκκλησιαστικά της Ευρυτανίας κατά τους πρώτους μετεπαναστατικούς χρόνους.

Χαράλαμπος Γ. Κούτσικος, Δικηγόρος, Σχέσεις του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού με την Ιεράν Μονήν Τατάρνης.

Κατερίνα Τσιούμα, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Φιλολογίας, Διδακτικά αντικείμενα και διδακτικές μέθοδοι των Σχολών των Αγράφων.

Απόστολος Γλαβίνας, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καλλίνικος ο Ακαρνάν, μαθητής του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού και Οικουμενικός Πατριάρχης.

Κωνσταντίνος Κονταξής, Επίκ. Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Στοιχεία λαϊκού πολιτισμού στις Επιστολές Ευγενίου του Αιτωλού.

Αθανάσιος Δ. Σταμάτης, Φιλόλογος, Με αφορμή ένα νόμισμα σκέψεις για την Παιδεία στην Ν.Α.Ευρυτανία κατά την εποχή της ακμής των Σχολών των Αγράφων.

Καλλίτσα Τσιάκα-Γιαννοπούλου, Διευθύντρια Πανεπιστημίου Αθηνών, ‘Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός και η Ιερή Μονή Τατάρνης.

Ιωάννης Νεραντζής, Διδάκτωρ Ιστορίας, Σχολικός Σύμβουλος, Ο Ευγένιος Γιαννούλης, ο Αναστάσιος Γόρδιος και το γλωσσικό ζήτημα μία άδηλη σχέση.

Πολυξένη Κ.Κούρεντα, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Ειδ. Επιστημονική Συνεργάτις Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ο λόγιος Ιερομόναχος Αναστάσιος ο Γόρδιος και η προσφορά του στην θύρασεν Παιδεία και την Θεολογία του Γένους.

Αθανάσιος Δ.Παλιούρας, Ομότ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ο Ιερομόναχος Αθανάσιος (Γόρδιος), η σχέση του με την οικογένεια του στρατιωτικού Λουντερέκα και η ανέγερση του Μοναστηριού Αγίου Γεωργίου Ελληνικών στον Αράκυνθο και Αγίας Παρασκευής στο Αιτωλικό.

Κλεομένης Κουτσούκης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος «Ευρωπαϊκού Κέντρου Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών», Οι αρετές εκκλησιαστικών και κοσμικών αρχόντων από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες (Ισίδωρος Πηλουσιώτης) ως το Ευγένιο τον Αιτωλό.

Δημήτριος Ιω. Φαλλής, ιστορικός ερευνητής, συγγραφεύς, Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός και Πατροκοσμάς ο Αιτωλός: Η προσφορά τους στην Παλιγγενεσία του Ελληνικού Έθνους.

Δήμητρα Μαραγιάννη-Ντόβα, ιατρός, Οι σπουδαιότεροι μαθητές των Σχολών Ευγενίου του Αιτωλού. Ρίζα και καταγωγή, το έργο τους.

ΣΑΒΒΑΤΟΝ, 8η Οκτωβρίου 2011

Προεδρείον

Αθανάσιος Παλιούρας, Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Δημήτριος Κ.Κουτσουλέλος, τ.Επόπτης Εκπαιδεύσεως

Νικόλαος Γ.Αλεξάκης, Εκπαιδευτικός, τ.Πρόεδρος Βραγγιανιτών «Αναστάσιος ο Γόρδιος»

17.00′ – 20.00′

Ανάργυρος-Ιωάννης Μαυρομάτης, ερευνητής, συγγραφεύς, Ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός και «Οι Σχολές των Αγράφων».

Χαρίλαος Γκούτος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Η Σχολή Γραμμάτων Ρεντίνης.

Μαρία Παναγιωτοπούλου, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Διευθύντρια Γ.Α.Κ. Αρχείων Νομού Ευρυτανίας, Οι Επιστολές του Οσίου Ευγενίου του Αιτωλού στην δημώδη γλώσσα της εποχής.

π. Δοσίθεος, Αρχημανδρίτης, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Τατάρνης, Υπήρξε Σχολή Γραμμάτων εις την Ιεράν Μονήν Τατάρνης;

Νικόλαος Γ.Αλεξάκης, Μεγαλοβραγγιανίτης, Εκπαιδευτικός, Η διαρκής προσφορά της Σχολής Βραγγιανών ή «Ελληνομουσείου Αγράφων» στην αδιάκοπη συνοχή του Γένους μας.

Δημήτριος Γ.Τσέλιος, τ.Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Η Σχολή Γραμμάτων της Ζωοδόχου Πηγής του Φουρνά και το επιτελεσθέν υπ’ αυτής έργον εντός και εκτός των ορίων των Αγράφων.

Αθανάσιος Δ.Παρούτσας, LLB, MCL, SJD, Επίτιμος Δικηγόρος Αθηνών, Η Σχολή Γραμμάτων της Αγίας Τριάδος.

Άννα Παπαμιχαήλ-Κουτρούμπα, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Η πολιτισμική Παιδεία στην Ευρυτανία κατά την Τουρκοκρατία.

Βενετία Χατζοπούλου, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Δύο άγνωστα χειρόγραφα με έργα του Νικολάου Βελισδονίτη.

Μάρκος Α.Γκιόλιας, Ιστορικός, συγγραφέας, Σταύρος Βουτυράς και η «Αδελφότης Ευρυτάνων» στην Κωνσταντινούπολη.

Κωνσταντίνος Π.Χαραλαμπίδης, Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Η τοιχογραφία της Αγίας Παρασκευής κεφαλοφώρου στο Καθολικό της Μονής Παναγίας στον Προυσό Ευρυτανίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 9η Οκτωβρίου 2011

Προεδρείον

Κλεομένης Κουτσούκης, Ομότ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Ε.Κ.Ε.Σ.Ε.

Βασίλειος Κύρκος, Ομότ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ειρήνη Πιπερίγκου – Κυριαζή, τ.Καθηγήτρια Αρσακείου, ιστορικός, συγγραφεύς

07.00′ – 10.30′

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνον εκδημησάντων Μεγάλων Ευεργετών, Ευεργετών και Μελών του Συνδέσμου εις τον Καθεδρικόν Ιερόν Ναόν της Αγίας Τριάδος.

10.45′

Κατάθεσις στεφάνου εις το εις τον περίβολον του Ιερού Ναού Μνημείον Ευγενίου του Αιτωλού και των Διδασκάλων του Γένους των «Σχολών των Αγράφων».

11.00′ – 13.00′ Συνέχεια εργασιών Συνεδρίου.

Ιωάννης Χατζής, Διδάκτωρ Νεωτέρας Ιστορίας, Ιερομόναχος. Ζαχαρίας Καραντινός και το έργον του.

Ιερομόναχος Αναστάσιος, Γέρων Ιερού Κελλίου Τιμίου Προδρόμου – Διονυσίου Φουρνά Αγίου Όρους. Οι αγώνες και η αγωνία του εκ Φουρνά των Αγράφων Ιερομονάχου Διονυσίου δια την επίτευξιν του πολυπλεύρου έργου του.

Ιερομόναχος Πατάπιος, Γέρων Ιερού Κελλίου Αγίου Ακακίου Σκήτης Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους. Ο Άγιορείτης Ιερομόναχος Διονύσιος ο εκ Φουρνά και το Εικονογραφικό του Εργαστήριο. Οι νεώτερες έρευνες.

Γεώργιος Κ. Γιαννίτσαρης, Διδάκτωρ Αρχιτέκτων, Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π., Ο ναός της Αγίας Τριάδος Καρπενησίου στην διαδρομή της Ιστορίας.

Τιμητικαί Διακρίσεις
Καταληκτική προσφώνησις