Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Άξιος!

10 Οκτωβρίου 2011

Άξιος!

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ολόψυχα συγχαρητήριά μας στον θεοφιλέστατο Γαβριήλ.

Με μεγαλοπρέπεια και ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011 στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, η χειροτονία του εψηφισμένου Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συμπαραστατούμενος από τους Νικαίας Αλέξιο, Καβάλας Προκόπιο, Ιερισσού Νικόδημο, πρώην Ζακύνθου Χρυσόστομο, Καρπάθου Αμβρόσιο, Ξάνθης Παντελεήμων, Ελασσώνος Βασίλειο, Κυνουρίας Αλέξανδρο, Διδυμοτείχου Δαμασκηνό, Ύδρας Εφραίμ, Χαλκίδος Χρυσόστομο, Ζιχνών Ιερόθεο, Σύρου Δωρόθεο, Πατρών Χρυσόστομο, Κορίνθου Διονύσιο, Μεσσηνίας Χρυσόστομο, Λευκάδος Θεόφιλο, Θηβών Γεώργιο, Κιλκισίου Εμμανουήλ, Ιλίου Αθηναγόρα, Κηφισίας Κύριλλο, Άκκρας Γεώργιο, Προικονήσου Ιωσήφ, Προύσης Ελπιδοφόρο, Χίου Μάρκο, Ζακύνθου Διονύσιο και τον Λαμψάκου Μακάριο.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ευχαρίστησε τους Αγίου Αρχιερείς οι οποίοι όπως είπε, τον τίμησαν με την τίμια ψήφος τους, καθιστώντας τον Επίσκοπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Διαυλείας.

Εν συνεχεία ο κ. Γαβριήλ τόνισε: “Ζητώ ταπεινά τις ευχές όλων, να αξιωθώ να αγαπήσω τόσο πολύ τον Θεό ώστε μάθω να θυσιάζομαι για τον άνθρωπο. Ακόμη να μάθω δια της ασκήσεως της αγάπης, να μην βιώνω τον ρόλο και την θέση του Επισκόπου εξουσιαστικά, αλλά βα ζω με πνεύμα διακονίας, καταλαγής και ενότητας. Όπως άλλωστε προσπαθεί να πράξει κάθε Επίσκοπος, ιερέας και διάκονος της Εκκλησίας”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Επίσκοπος Διαυλείας ανέφερε: «Μακαριώτατε, αισθάνομαι την ανάγκη τούτη την ώρα να ευχαριστήσω πρωτίστως τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και μαζί με αυτόν τον μακαριστό πατέρα μου Παναγιώτη. Οι οποίοι είμαι βέβαιος, ότι σήμερα δέονται από τον ουρανό, ας είναι αιωνία η μνήμη τους».

Αναφερόμενος στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο κ. Γαβριήλ τόνισε: «Τα τελευταία τρία χρόνια με τιμήσατε υπερβολικά και περισσότερο από ότι άξιζα. Όλα αυτά τα χρόνια μου διδάξατε πάρα πολλά, μα κορωνίδα όλων αυτών που με διδάξατε ήταν η ελευθερία της επιλογής. Επίσης Μακαριώτατε, μου επιτρέψατε να γίνω αυτόπτης μάρτυς πως ζείτε Ευαγγελικά…»

“Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε. Μα πάνω απ΄ όλα σας ευχαριστώ για την εκκλησιολογική σας συμπεριφορά. Μου δείξατε Μακαριώτατε, ότι πάνω από το δικό μου το συμφέρον να κοιτώ το καλό της Εκκλησίας, επίσης μου δείξατε ποιος είναι ο αληθινός ρόλος του Επισκόπου στη σημερινή εποχή”, πρόσθεσε ο κ. Γαβριήλ.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, απευθυνόμενος προς τον Επίσκοπο Γαβριήλ τόνισε: “Σε γνώρισα μαζί με άλλους αδελφούς, σε μια διακονία υψηλή που μας είχε ανατεθεί. Ο Θεός σε προίκησε με πάρα πολλά χαρίσματα! Έτσι όταν ήρθε το βάρος των καθηκόντων και το ύψος των προβλημάτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενός απέραντου χώρου, τότε τα μάτια μου στάθηκαν προς το πρόσωπό σου και είπα ότι αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να με βοηθήσει στο δύσκολο αυτό έργο.”

“Αυτός ήταν ο λόγος που σε επέλεξα και σε όρισα Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και πράγματι δεν διαψεύθηκα. Τότε τα χαρίσματα σου φάνηκαν περισσότερο, οι δυνατότητες του πολύ περισσότερες. Έτσι μαζί και με μια πλειάδα από συνεργάτες, θελήσαμε να καταστρώσουμε ένα πρόγραμμα για την πορεία της ποιμαντικής της Αρχιεπισκοπής Αθηνών”, πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΙΑΥΛΕΙΑΣ

Ο Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Παπανικολάου (κατά κόσμον Γεώργιος) του Παναγιώτου, εγεννήθη εν Αθήναις το 1976.

Εσπούδασεν εις την Θεολογικήν Σχολήν του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών λαβών πτυχίον το έτος 1999. Το 2001 έγινε κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης “CERTIFICAT DE SPECIALISATION EN THEOLOGIE ORTHODOXE” εκ του UNIVERSITE DEFRIBOURG FAKULTEDE THEOLOGIE FRIBURG – SUISSE (αναγνωρισθέν υπό του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. δια της υπ’ αριθμ. πρωτ. 9-175/4-12-2002 πράξεως).

Τυγχάνει, επίσης, υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενεύης, ενώ είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος εις τας Πολιτικάς Επιστήμας του Διεθνούς Εμπορίου (WTC).

Εχειροτονήθη Διάκονος την 18/2/1996 υπό του τότε Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ. Δαμασκηνού και Πρεσβύτερος την 30/5/2002 υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.

Από 30/5/2002 έως σήμερον υπηρετεί ως Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Θησείου.

Από 1/7/2004 έως 31/12/2008 υπηρέτησεν ως Συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Κλάδου ΠΕ4 Συνεργατών Συνοδικών Επιτροπών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εξεπροσώπησεν αυτήν την 19 – 20/11/2009 εις την Συνάντησιν του Γραφείου της Ομάδος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ) με θέμα: «Μία ταυτότης των Αξιών δια την Ευρώπην», την 4–6/5/2010 εις την Συνεδρίαν του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών εν Γενεύη και την 6-9/6/2010 εις την Διάσκεψιν των Επισκόπων της Αγγλικανικής Εκκλησίας ( Bishops Stream) εν Λονδίνω.

Το έτος 2004 διετέλεσε συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εις το γραφείον του επιτρόπου επί Κοινωνικών Θεμάτων, ενώ συμμετείχε της επισήμου Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσον εις την Θ Γενικήν Συνέλευσιν του Παγκοσμίου Συμβουλίων Εκκλησιών (Π.Σ.Ε.), όσον και εις την Γ Διεθνήν Διάσκεψιν των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών εις Βραζιλίαν (2006) και Γαλλίαν (2008) αντιστοίχως.

Επίσης, έχει εκπροσωπήσει την Εκκλησίαν ημών εις πλείστα διαχριστιανικά συνέδρια εις το εξωτερικόν, ενώ το έτος 2007 συμμετείχε εις την επίσημον Αντιπροσωπείαν του Π.Σ.Ε. κατά την επίσημον επίσκεψιν του Γενικού Γραμματέως αυτού εις την Λαϊκήν Δημοκρατίαν της Κίνας.

Από του έτους 2006 υπηρετεί ως εκπαιδευτικός εις το Κολλέγιον Αθηνών.

Από 15/1/2009 έως σήμερον υπηρετεί ως Πρωτοσύγκελλος παρ’ ημίν, ενώ από 20/1/2009 διατελεί Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Νεότητος της καθ’ ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής, από 25/1/2010 αναπληρωτής ημών εις το Διοικητικόν Συμβούλιον του Βαφειαδακίου Ιδρύματος και από 10/12/2009 Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμορφωτικού και Ερευνητικού Ιδρύματος υπό την επωνυμίαν «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» (Ι.Π.Ε.).

Για να δείτε το βίντεο της χειροτονίας κάντε κλικ στο ακόλουθο λινκ: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=9465:xeirotonia-episkopou-diauleias&catid=13