Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Δύο «καταστροφικές» εκθέσεις που …σώζουν την Ελλάδα.

13 Οκτωβρίου 2011

Δύο «καταστροφικές» εκθέσεις που …σώζουν την Ελλάδα.

Μπορεί να ακούγεται καταστροφολογική, όμως, για την Ελλάδα, η έκθεση του πανεπιστημίου του Κολούμπια έρχεται στην πιο κατάλληλη στιγμή.
Τι λέει; Ότι το κόστος μιας ενδεχόμενης ελληνικής πτώχευσης, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα έφτανε στο ποσό – ρεκόρ του 1 τρισ. ευρώ. Και μόνο η αναφορά του, προκαλεί τρόμο. Πόσο μάλλον η επαλήθευση του στην πράξη.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σχεδόν τρίβουν τα χέρια τους, από ικανοποίηση. Γιατί, τέτοιου είδους μελέτες θεωρείται ότι διασφαλίζουν την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Ο λόγος προφανής: η διάσωση της Ελλάδας θα στοιχίσει λιγότερο από την εγκατάλειψη της στην τύχη της. Κι επειδή ενός καλού μύρια έπονται, στο οικονομικό επιτελείο έχουν να …χαίρονται και για μια ακόμα έκθεση που κυκλοφορεί επίσης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα τελευταία 24ωρα.
Αυτή συντάχθηκε από την αρμόδια διεύθυνση οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν κι αφού λέει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, χτυπά καμπανάκι και για το σύνολο του χρέους στην Ευρωζώνη.
Όπως σημειώνει, βρίσκεται πλέον πολύ κοντά – αν δεν έχει ξεπεράσει ήδη – το 100%.
Όπερ σημαίνει ότι κινείται οριακά και κατά συνέπεια απαιτούνται συνολικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.. «Πίσω» απ αυτό, όμως, θα κρυφτεί και το ελληνικό, το οποίο είναι μεν σοβαρό, αλλά συγκριτικά με το ευρωπαϊκό είναι λιγότερο σημαντικό.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από το συνδυασμό των δύο παραπάνω εκθέσεων, για την Αθήνα τουλάχιστον, είναι προφανές.
Το εγχείρημα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να στοιχίσει, αλλά τελικώς θα πετύχει, καθώς συμπίπτει με μια γενικότερη δημοσιονομική κρίση στην Ευρωζώνη, η οποία θα απαιτήσει λύση – πακέτο.
Κι εκεί ακριβώς θα συμπεριληφθεί και το ελληνικό ζήτημα.

πηγή: Πενταπόσταγμα