Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΣυναξαριακές Μορφές

Εορτή του Αγίου Προφήτου Ιωήλ

19 Οκτωβρίου 2011

Εορτή του Αγίου Προφήτου Ιωήλ

Γιορτάζουμε σήμερα 19 Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Προφήτου Ιωήλ, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Προφήτης Ιωήλ είναι ένας από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους Προφήτες. Ήταν γιος του Βαθουήλ, από τη φυλή Ρουβήμ, και προφήτευσε όταν βασιλιάς στη φυλή του Ιούδα ήταν ο Ιωάς 878 – 838 π.Χ.
Το προφητικό του βιβλίο, έχει ειπωθεί ότι το διακρίνει ύφος ποιητικό, περίκομψο, και αποτελεί κόσμημα της εβραϊκής φιλολογίας. Ο Προφήτης Ιωήλ λέει περί μετανοίας: «Και νυν λέγει Κύριος ο Θεός υμών επιστράφητε προς με εξ’όλης της καρδίας υμών και εν νηστεία και εν κλαυθμώ και εν κοπετώ και διαρρήξατε τας καρδίας ημών και μη τα ιμάτια υμών και επιστράφητε προς Κύριον τον Θεόν υμών, ότι ελεήμων και οικτίρμων έστι, μακρόθυμος και πολυέλεος» (Ιωήλ, Β’ 12-13).
Δηλαδή, και τώρα, λέει ο Κύριος και Θεός σας: Επιστρέψτε με μετάνοια σ’εμένα με όλη σας την καρδιά, με νηστεία και με δάκρυα μετανοίας. Σχίστε τις καρδιές σας από πόνο μετανοίας και συναίσθηση της ενοχής σας, και όχι τα ενδύματά σας. Επιστρέψτε στον Κύριο και Θεό σας, διότι αυτός είναι ελεήμων και οικτίρμων, μακρόθυμος και πολυέλεος.
Μπορούμε να πούμε ότι το προφητικό βιβλίο του Αγίου Προφήτου Ιωήλ, αποτελείται από τρία κεφάλαια, που εκεί μέσα προφητεύει τις δωρεές του Αγίου Πνεύματος (Πράξ. στ’ 17) στη χριστιανική εκκλησία, καθώς επίσης και τα σημεία, που θα προηγηθούν της δευτέρας παρουσίας του Κυρίου.
Ο Άγιος και Προφήτης Ιωήλ απεβίωσε ειρηνικά.

Χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ὡς ἔμπνουν κειμήλιον, τῶν ἱερῶν ἀρετῶν, Προφήτης θεόληπτος, ὤφθης σοφέ, Ἰωήλ, ἑλλάμψει τοῦ Πνεύματος, ὅθεν τῆς εὐσέβειας, ἡ πηγὴ ὡς προέφης, ἔβλυσε τοὶς ἐν κόσμῳ, ἐκ τοῦ οἴκου Κυρίου ἧς νῦν καταπολαύοντες, πόθω τιμῶμεν σε.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=_k0ebZXThP4]

πηγή: Αγιορείτικο Βήμα