Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Αγία Ζώνη της Παναγίας: ταξίδι από το Άγιο Όρος στη Ρωσία

23 Οκτωβρίου 2011

Αγία Ζώνη της Παναγίας: ταξίδι από το Άγιο Όρος στη Ρωσία

Ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά ιερά, που επί πολλούς αιώνες φυλάσσεται στην αγιορείτικη Μονή Βατοπαιδίου για πρώτη φορά εγκατέλειψε την Αθωνική Πολιτεία και μεταφέρθηκε για έναν μήνα στη Ρωσία.
Χιλιάδες πιστοί της Αγίας Πετρούπολης, καθώς επίσης και από άλλες πόλεις της Ρωσίας απόκτησαν μιά σπάνια ευκαιρία να προσευχηθούν και να υποκληθούν τη Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Ναό της Παναγίας του Καζάν της γυναικείας Μονής της Ανάστασης του Χριστού Νοβοντέβιτσι.

΄Ενα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά ιερά, που επί πολλούς αιώνες φυλάσσεται στην αγιορείτικη Μονή Βατοπαιδίου για πρώτη φορά εγκατέλειψε τον ΄Αθωνα και μεταφέρθηκε για έναν μήνα στη Ρωσία.

Η παράδοση λέει ότι λίγο πριν τον γήινο θάνατό της η Θεομήτωρ, μητέρα του Ιησού Χριστού, έδωσε σε δύο ευσεβείς χήρες των Ιεροσολύμων τη ζώνη και τα άμφιά της. Επί μερικούς αιώνες τα ιερά άμφια φυλάσσονταν προσεκτικά στην τότε Παλαιστίνη και μόνο στα τέλη του τέταρτου αιώνα παραδόθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Το ιερό χωριζόταν συχνά σε τεμάχια και βρισκόταν στις πιο διαφορετικές χώρες. Για το ιερό αυτό διεξήγαγαν πολέμους και το έπαιραν στις μάχες ως εγγύηση της νίκης. Στα τέλη του 14ου αιώνα ένα από τα διατηρημένα τεμάχια της ζώνης παραδόθηκε από τον Σέρβο πρίγκιπα Λάζαρ Χλεμπελιάνοβιτς στους μομαχούς της Βατοπεδίου Μονής του Αγίου Όρους.

Οι πιστοί διαφόρων χωρών είχαν ζητήσει πολλές φορές από τους μοναχούς της Μονής να τους δώσουν προσωρινά το ιερό κειμήλιο, αλλά αυτοί ήταν ακλόνητοι και πάντα τους έλεγαν ότι το τιμίο ιερό ποτέ δεν θα εγκαταλείψει το Άγιο Όρος. Έκαναν εξαίρεση μόνο για τη Ρωσία,- είπε ο Αλεξάντρ Γκατίλιν. Γραμματέας τύπου του ρωσικού Διεθνούς Ιδρύματος Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου.

– «Υπάρχει ειδικός κατάλογος μέτρων που χρειάζεται να παρθούν υποχρεωτικά για την απόκτηση άδειας για τη μεταφορά τέτοιων Αγίων Ιερών. Μιά και η λάρνακα με τη Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου βρίσκεται στο ΄Αγιο Όρος, έπρεπε εκτός από την ευλογία του ηγούμενου της Μόνης, να πάρουμε επίσης και την άδεια από τη Σύνοδο των Γερόντων όλων των μοναστηριών του Αγίου Όρους. Έπρεπε επίσης να πάρουμε την ευλογία του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης Βαρθολομέου στην δικαιονομία του οποίου υπάγονται οι Μονές του ΄Αθωνα. Πήραμε σιγά-σιγά όλες αυτές τις άδειες και πρώτ’ απ’ όλα την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών Ρωσιών Κυρίλλου για την προετοιμασία και τη μεταφορά της Αγίας Ζώνης. Αργότερα συντονίστηκαν τα δρομολόγια και οι ημερομηνίες μετααφοράς και παραμονής του τιμίου ιερού στη Ρωσία. – παρατήρησε ο Αλεξάντρ Γκατίλιν.

Το ταξίδι της λάρνακας με την Αγία Ζώνη σε συνοδεία 20 αγιορείτων μοναχών άρχισε από τη Βόρεια πρωτεύουσα της Ρωσίας. Μετά θα προσκυνήσουν το Τιμίο Ιερό οι πιστοί της ΄Απω Ανατολής, των Ουραλίων, της Σιβηρίας, της Κεντρικής και της Δυτικής Ρωσίας. Η περιοδεία του Ιερού θα καταλήξει στη Μόσχα στις 19 Νοεμβρίου.

Οι διοργανωτές της περιοδείας της λάρνακας με την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου λένε ότι μέσα σε ένα μήνα παραμονής της στη Ρωσία θα έρθουν να υποκλιθούν σ΄αυτήν, απ’ ότι φαίνεται, κυρίως γυναίκες. Γιατί από τους παλιούς καιρούς είναι γνωστό ότι η Αγία Ζώνη έχει θαυματουργή δύναμη – θεράπευε από πολλές ασθένειες, ενώ στις γυναίκες απαγορευόταν κατηγορηματικά οι επισκέψεις στο ΄Αγιο Όρος»,- παρατήρησε συμπεραίνοντας ο Αλεξάντρ Γκατίλιν.aegeantimes.gr/

πηγή: συν-οδοιπορία