Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Τουρκία: Ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια

24 Οκτωβρίου 2011

Τουρκία: Ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια

Με ελάχιστα μέσα και δουλεύοντας στο απόλυτο σκοτάδι οι εργαζόμενοι των σωστικών συνεργείων ανασύρουν την μια σορό μετά την άλλη από τα συντρίμμια στην πόλη Έργκις της επαρχίας Βαν, που υπέστη το βαρύτερο πλήγμα μετά το σεισμό των 7,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το γεωφυσικό ινστιτούτο USGS των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τουλάχιστον 217 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 350. Άλλοι 400 αγνοούνται και πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν. Εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί ενδεχομένως να ξεπεράσουν τους 1.000.

Ο απολογισμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό θα αυξηθεί περαιτέρω όταν αρχίσουν να φθάνουν πληροφορίες από άλλες πόλεις και απομακρυσμένα χωριά, δήλωσε νωρίτερα ένας αξιωματούχος στο επαρχιακό κέντρο διαχείρισης κρίσης στην πόλη Βαν.

Το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ανέφερε ότι τουλάχιστον 50 κτίρια κατέρρευσαν στην Έργκις όταν την έπληξε ο σεισμός των 7,2 βαθμών. Ο κοιτώνας ενός κολεγίου φέρεται να είναι ανάμεσα στα κτίρια που ισοπεδώθηκαν.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε τόσο στην Βαν όσο και στην Έργκις, ενώ η παροχή αερίου διακόπηκε επίσης στην Βαν ως προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν εκρήξεις.

Τα σωστικά συνεργεία είναι αναγκασμένα να βασίζονται σε μικρές γεννήτριες για να μπορούν να δουλεύουν με επαρκή φωτισμό, ενώ σε ένα νοσοκομείο στην Έργκις οι γιατροί και οι νοσοκόμες ήταν αναγκασμένοι να περιθάλπουν τραυματίες στον κήπο, αφού το κτίριο υπέστη μεγάλες ζημιές, ενώ οι νεκροί αφέθηκαν έξω.

Δύο υπαίθρια νοσοκομεία έχουν αρχίσει να λειτουργούν στην πόλη. Στο γενικό κρατικό νοσοκομείο ‘γρι νοσηλεύονται τουλάχιστον 60 τραυματίες, πάντως δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε αυτό, ανέφερε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Πηγή: kathimerini.gr