Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ρατσισμός των Τούρκων εις βάρος των σεισμόπληκτων Κούρδων

26 Οκτωβρίου 2011

Ρατσισμός των Τούρκων εις βάρος των σεισμόπληκτων Κούρδων

Οι Τούρκοι πολίτες έδειξαν έναν ανεπίτρεπτο ρατσισμό, που δείχνει την εικόνα της σημερινής Τουρκία.

Πολύπλευρες κατηγορίες απευθύνονται κατά της Τουρκίας, μετά την άρνησή της να δεχθεί εξωτερική βοήθεια από τις χώρες που προσφέρθηκαν. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται όχι μόνο στο αστήρικτο επιχείρημα της Τουρκίας ότι αποτελεί «ισχυρή δύναμη, που μπορεί να λύσει μόνη τα προβλήματά της», αλλά κυρίως στο ότι οι πληγέντες από τον σεισμό είναι Κούρδοι.

Οι κατηγορίες εστιάζονται στο ότι σε ένα σεισμό η βοήθεια πρέπει να είναι άμεση, ιδιαίτερα όταν στην περιοχή επικρατεί ψύχος και οι σεισμοπαθείς είναι υποχρεωμένοι να διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο, αφού μόνον για τους μισούς έστειλε σκηνές η Τουρκία. Οι «Times» του Λονδίνου έγραψαν «η περηφάνια της Τουρκίας δεν πρέπει να στηρίζεται στο αίμα και τα κόκαλα».

Αλλά, και οι Τούρκοι πολίτες έδειξαν έναν ανεπίτρεπτο ρατσισμό, που δείχνει την εικόνα της σημερινής Τουρκίας, την οποία οθωμανολάγνοι επιχειρούν ανεπιτυχώς να εξωραΐσουν. Ιδιαίτερη εντύπωση προξένησαν κάποια ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ. Παρουσιάστρια εκπομπής είπε: «Είναι μεγάλος ο πόνος μας, παρά το ότι ο σεισμός έγινε στο Βαν», ενώ μια άλλη: «Από τη μια θα πετροβολάς τους αστυνομικούς και θα σκοτώνεις τους στρατιώτες μας και μετά σε δύσκολες στιγμές θα ζητάς βοήθεια». Σχόλια του είδους «ας μη πυροβολούν κι αυτοί τους στρατιώτες μας», είναι πολλά.

Η υπόθεση παίρνει πολιτικές διαστάσεις, με τον αρχηγό του κουρδικού «Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας» κ. Σελαχατίν Ντεμιρτάς να δηλώνει ότι «δεν προωθείται η βοήθεια στα χωριά», τονίζοντας «δεν θέλουμε να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά δεν έχει πάει βοήθεια σε κανένα χωριό».

Μετά απ’ αυτά η Τουρκία αφενός από αδυναμία να ανταποκριθεί, αφετέρου να μετριάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις, αποφάσισε να δεχθεί βοήθεια. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «TRT» μεταδίδει ότι θα δεχτεί την βοήθεια σε σκηνές, προκατασκευασμένες κατοικίες και κοντέινερ, που πρότειναν χώρες και διεθνείς οργανισμοί μετά το σεισμό προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη στέγασης των σεισμόπληκτων.

Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, οι Τούρκοι δεν αλλάζουν νοοτροπία. Στο παραπάνω δημοσίευμα του «TRT» αποσιωπάται το γεγονός, ότι ζητήθηκε βοήθεια και από το Ισραήλ (σε σκηνές, ιδίως) ο δε ισραηλινός τύπος γράφει πως ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ δήλωσε, πως η χώρα του θα ανταποκριθεί άμεσα. Κι έτσι, παρά την τουρκική επιθυμία, μπορεί να σωθούν μερικοί Κούρδοι.

Στη φωτογραφία, μια από τις επίμαχες εκπομπές από το haberler.com.

Ο Μακεδών

πηγή: voria.gr