Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Wonderplant: Μια θαυμάσια… επένδυση στη Δράμα

15 Νοεμβρίου 2011

Wonderplant: Μια θαυμάσια… επένδυση στη Δράμα

Πέντε επιχειρηματίες από το χώρο των τροφίμων ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία της πρότυπης μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας, Wonderplant στο νομό Δράμας υλοποιώντας επένδυση ύψους 25 εκατ.ευρώ.

της Αθανασίας Μπίδιου

abidiou@voria.gr

Μια επένδυση… θαύμα υλοποίησαν πέντε γνωστοί Έλληνες επιχειρηματίες με μακρά εμπειρία στον χώρο των τροφίμων για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας τομάτας στην περιοχή Πετρούσα Δράμας. Η εταιρείαWonderplant τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2011 και αποτελεί ένα πρότυπο συγκρότημα που αξιοποιεί την ολλανδική τεχνογνωσία για την καλλιέργεια κηπευτικών.

Το συγκρότημα καλύπτει 120.000 τμ στεγασμένου χώρου με τα 100.000 τμ να αποτελούν την καθαρή καλλιεργήσιμη έκταση σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 400 στρεμμάτων, που περιλαμβάνει και δυο τεχνητές λίμνες έκτασης 10.000 τμ που συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό αξιοποιώντας το στην υδροπονική καλλιέργεια. Με ιδιόκτητο τυποποιητήριο και συσκευαστήριο αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα στον τομέα της γεωργίας φθάνοντας τα 25 εκατ.ευρώ

Πίσω από το φιλόδοξο εγχείρημα βρίσκονται οι επιχειρηματίες Σπύρος Θεοδωρόπουλος(Chipita), Σταύρος Νένδος(Select Αρτοσκευάσματα), Αχιλλέας Φώλιας(Goody’s), Μιχάλης Αραμπατζής(Ελληνική Ζύμη) και Θέμης Μακρής, που αποτελούν τους μετόχους της Wonderplant. Οι πέντε επιχειρηματίες παρά την οικονομική κρίση και κόντρα στην επενδυτική άπνοια πίστεψαν στην επένδυση και τόλμησαν. «Ο πρωτογενής τομέας επηρεάζεται λιγότερο από την κρίση. Επιπλέον, η επένδυση είναι μακράς πνοής, δεν εξαντλείται στα δυο ή τρία χρόνια που μπορεί να κρατήσει η κρίση. Εξάλλου, το να επενδύεις μέσα σε αντίξοες συνθήκες είναι και το πιο σίγουρο τεστ για την επιτυχία μιας εταιρείας. Αν επιβιώσεις μέσα στην κρίση, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα», εξηγεί στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Wonderplant, Θέμης Μακρής. Ο ίδιος παραδέχεται ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ για να κάνεις business στην Ελλάδα χρειάζεσαι τόλμη και πίστη.

Η αρχική παραγωγή υπολογίζεται σε 7.000 τόνους και θα κατευθυνθεί στην ελληνική αγορά, η οποία καλύπτει σε μεγάλο ποσοστό τις ανάγκες της από εισαγωγές. Συγκεκριμένα, η συνολική κατανάλωση τομάτας στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 700.000 τόνους ετησίως εκ των οποίων οι 200.000 τόνοι προέρχονται από εισαγωγές. Τα προϊόντα της εταιρείας βρίσκονται στις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μεταξύ άλλων σε ΑΒ Βασιλόπουλο, Μασούτη, Σκλαβενίτη, Metro, MyMarket, Βερόπουλο κα.

Σύμφωνα με τον κ.Μακρή, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας για την επόμενη 12μηνη χρήση υπολογίζεται σε 8-9 εκατ.ευρώ. Εξάλλου, μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας η Wonderplant σχεδιάζει να προχωρήσει και στο επόμενο βήμα για την παραγωγή και άλλων ειδών οπωροκηπευτικών πάντα με τη μέθοδο της υδροπονίας.

Η Wonderplant διαθέτει σύστημα ψύξης και σύστημα interplanting, με τα οποία έχει τη δυνατότητα να παράγει προϊόντα 12 μήνες το χρόνο χωρίς διακοπή. Αυτό τη διαφοροποιεί από τις άλλες μονάδες υδροπονικής καλλιέργειας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Βόρεια Ελλάδα.

Η επένδυση χρηματοδοτήθηκε από τον αναπτυξιακό νόμο σε ποσοστό 40% και δημιούργησε 100 νέες θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που πλήττεται από την αποβιομηχάνιση. Σε ό,τι αφορά τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η περιοχή της Δράμας για την επένδυση ο κ.Μακρής απαντά ότι συνδύαζε τα εξής πλεονεκτήματα: Καλές κλιματολογικές συνθήκες, εγγύτητα σε οδικούς άξονες, διαθεσιμότητα σε φυσικό αέριο και ελεύθερες μεγάλες εκτάσεις γης.

πηγή: voria.gr