Γέρ. Εφραίμ ΒατοπαιδινόςΥπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Καθηγητής π. Κωνσταντίν Κόμαν:Ο Γέροντας Εφραίμ και η αδελφότητα του θα βγουν πιο ενισχυμένοι από αυτή την δοκιμασία

9 Ιανουαρίου 2012

Καθηγητής π. Κωνσταντίν Κόμαν:Ο Γέροντας Εφραίμ και η αδελφότητα του θα βγουν πιο ενισχυμένοι από αυτή την δοκιμασία

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου π. Κωνσταντίνος Coman σε επιστολή του προς τον μαρτυρικό Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου Αγίου Όρους αναφέρει:

« Θα υπογράμμιζα συνοπτικά τις αιτίες για τις οποίες πιστεύω ότι η Μονή Βατοπαιδίου αποτελεί σήμερα μια κορυφή της ορθόδοξης μοναστικής πνευματικότητας και γενικότερα της ορθόδοξης χριστιανικής πνευματικότητας, ένα παράδειγμα, που προσφέρεται όχι μόνο στο μοναχισμό αλλά και σε όλη την Εκκλησία, για την επίτευξη του εκκλησιαστικού γεγονότος, δηλαδή της βιωτής με τον Θεόν και με τους αγίους του: η εκδηλωμένη ανάληψη της ησυχαστικής εργασίας… η παρρησία του εσχατολογικού προσανατολισμού, η τήρηση με ακρίβεια της κοινοβιακής τάξης, η απόλυτη και ομόφωνη προτεραιότητα της λειτουργικής ζωής, η τέλεια υπακοή προς τον Γέροντα, η καλλιέργεια της αγάπης προς τον Γέροντα και των μοναχών μεταξύ τους, το τέλειο μέτρο με τον οποίο πράττονται όλα, και το αποστολικό άνοιγμα προς τον κόσμο.

Τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Μονή και στον Γέροντα Εφραίμ έχουν μια πολύ σαφή πνευματική ερμηνεία, αυτή για την οποία μιλάει ο Σωτήρας Χριστός όταν αναγγέλλει στους μαθητές του και σε όσους θα τον ακολουθούν, ότι θα διώκονται για το όνομά του. Η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου και την κοσμική εξουσία είναι μια επιπλέον ένδειξη του θάρρους και του μέτρου με τον οποίο η αδελφότητα και ο Γέροντας μαρτυρούν το ευαγγέλιο του Χριστού. Η πνευματική προκοπή διεγείρει μεγάλη οργή σε αυτούς που είναι του κόσμου τούτου, που σκέφτονται κοσμικά, όπου και να βρίσκονται αυτοί, στους κύκλους της κοσμικής εξουσίας ή μεταξύ μας.

Αλλά και πάλιν ο Σωτήρας Χριστός μας βεβαιώνει να μην ανησυχούμε σχετικά με τι θα συμβεί. Ασφαλώς και ο Γέροντας και η αδελφότητα θα βγουν πιο ενισχυμένοι απʼ αυτήν την δοκιμασία, και όσοι τους αντιμετώπισαν εχθρικά, καθώς και όσοι συμπάθησαν τους τελευταίους και τους ευχαρίστησε με οποιονδήποτε τρόπο αυτό το δυσάρεστο γεγονός, θα φανούν αισχυνόμενοι.

Μέχρι την στιγμή της αλήθειας, είμαστε δίπλα στον Γέροντα Εφραίμ και στη βατοπαιδινή αδελφότητα, με την ακέραια αγάπη μας και με την ταπεινή προσευχή μας.

Βουκουρέστι 30 Δεκ. 2011
Μνήμη της Αγίας Ανυσίας

Καθηγητής π. Κωνσταντίν Κόμαν»

 

Πηγή : http://www.agioritikovima.gr/2011-07-14-22-28-56/4595-kathigiti-koman-o-gefraim-kai-i-antelfotita-tou-tha-bgoun-pio-enichumenoi-apo-auti-ti-ntokimaia