Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Η Ψαλτική Τέχνη στην Πράξη

16 Ιανουαρίου 2012

Η Ψαλτική Τέχνη στην Πράξη

                      

 Με τον Δημήτριο Νεραντζή

Από σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα στο λόφο του Στρέφη, στο Κέντρο Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής, θα γίνει η πρώτη συνάντηση του Σεμιναρίου με θέμα «Η ψαλτική τέχνη στην πράξη», με εισηγητή τον Άρχοντα Οφφικιάλο του Οικουμενικού Θρόνου Δημήτριο Νεραντζή. Στα σεμινάρια αυτά διδάσκεται επί τη βάσει των κλασσικών μαθημάτων της εκκλησιαστικής μουσικής, η τέχνη απόδοσης της βυζαντινής σημειογραφίας σύμφωνα με την προφορική και γραπτή παράδοσή μας, ενώ παράλληλα, κατά την διάρκειά τους, γίνεται πρακτική εξάσκηση των συμμετεχόντων.  Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, ο πρωτοψάλτης κ. Δημήτριος Νεραντζής θα διδάξει τον παραδοσιακό τρόπο εκτέλεσης των μελών της βυζαντινής μουσικής, εφαρμόζοντάς τον στα Στιχηρά και στα Δοξαστικά όλων των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας του Πέτρου του Πελοποννησίου.

Συγκεκριμένα, κάθε συνάντηση θα περιλαμβάνει τρία μέρη:

  1. Σύντομη θεωρητική ανάλυση επί συγκεκριμένων σημείων της βυζαντινής παρασημαντικής.
  2. Ερμηνεία Στιχηρών και Δοξαστικών Μ. Εβδομάδος από τον κ. Δημήτριο Νεραντζή, ο οποίος θα εξηγεί στην πράξη τα θεωρητικά σημεία του πρώτου μέρους.
  3. Πρακτική εξάσκηση όλων των συμμετεχόντων επί των στιχηρών και των δοξαστικών της Μ. Εβδομάδος.

Ο σκοπός του σεμιναρίου είναι η κατάρτιση των ψαλτών, ώστε να αντιμετωπίζουν την παρασημαντική ως ένα σύστημα που διέπεται από «κανόνες γραμματικής», όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζει, προκειμένου να αποφεύγονται ανεύθυνες αυτοσχεδιαστικές και ξηροφωνικές ερμηνείες των ψαλλομένων.  Η μαθητεία του κ. Νεραντζή δίπλα στον Αθ. Παναγιωτίδη, η πολυετής και υπεύθυνη διακονία του στο αναλόγιο, καθώς και η προσωπική έρευνά του σε θέματα βυζαντινής παρασημαντικής, μέσω του συνδυασμού της χειρόγραφης, έντυπης και προφορικής παράδοσής μας, αποτελούν τα εχέγγυα για μία γνήσια προσέγγιση της έκφρασης της ψαλτικής τέχνης.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει 10 δίωρες συναντήσεις.  Από την επόμενη εβδομάδα οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα.  Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 8237447, από Δευτέρα έως Πέμπτη, 5-8.

O Δημήτριος Eμμ. Nεραντζής γεννήθηκε στα Φυτά Xίου το 1937.
Κατά τη διάρκεια των γυμνασιακών του σπουδών στην πόλη της Xίου, διδάχτηκε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής από το μουσικοδιδάσκαλο και γιατρό Mιχ. Περπινιά. Mετά το πέρας του εξαταξίου Γυμνασίου μετέβη στην Αθήνα όπου και σπούδασε Eκκλησιαστική Βυζαντινή μουσική στο Ελληνικό Ωδείο με καθηγητή τον Διαμαντή Mαυραγάνη. Tην εποχή εκείνη, εποχή σταθμό για την μετέπειτα εξέλιξή του, γνώρισε στην Aθήνα τον αείμνηστο δάσκαλό του Aθανάσιο Παναγιωτίδη. Kοντά στον Aθαν. Παναγιωτίδη μαθήτευσε για αρκετό χρονικό διάστημα, μυήθηκε στο Πατριαρχικό ύφος και στα μυστικά της ερμηνείας του Εκκλησιαστικού Βυζαντινού μέλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μαθητεία δίπλα στο δάσκαλό του διήρκεσε για πολλά ακόμη χρόνια έως το θάνατο του αείμνηστου Aθαν. Παναγιωτίδη, το 1990.
Ως Πρωτοψάλτης έψαλλε επί σειρά ετών, στον Iερό Ναό Αγίου Ανδρέου Πατρών, στον Iερό Nαό Aγίου Iακώβου πόλεως Xίου, στον Iερό Καθεδρικό Nαό Aγίου Γεωργίου Bροντάδου Xίου, στο Μητροπολιτικό Nαό Aγίου Aθανασίου Aμαλιάδος, στο Μητροπολιτικό Nαό Αγίου Mηνά Hρακλείου Kρήτης και τέλος στο Πανελλήνιο Iερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου.
Tο 1993 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απένειμε στον συγγραφέα το οφίκιο του «Άρχοντος διδασκάλου του Αποστόλου της του Xριστού Mεγάλης Εκκλησίας.»  Για δύο χρόνια ο συγγραφέας, αφότου συνταξιοδοτήθηκε από τη Mέση Εκπαίδευση ως Καθηγητής Βυζαντινής μουσικής, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην συγγραφή του βιβλίου “Συμβολή στην ερμηνεία του εκκλησιαστικού μέλους”.

Κατερίνα Χουζούρη

 

Πηγή : http://www.vatopedi.gr/