Προσκυνήματα-Οδοιπορικά-Τουρισμός

Παρεκκλήσιον Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας (εις Αγλαντζιάν)

22 Ιανουαρίου 2012

Παρεκκλήσιον Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας (εις Αγλαντζιάν)

Το ιστορικό της ανέγερσης του ναού 

Οι μνήμες για το κατεχόμενο χωριό μας και τις ερειπωμένες εκκλησίες του χωριού μας Αγίου Χαραλάμπους, Ιωάννου του Προδρόμου και το ξωκλήσι του Αγίου Θεοδώρου, βασάνιζαν συνεχώς το μυαλό του ιερέα του χωριού μας, Πρωτοπρεσβύτερου Διομήδη Κωνσταντίνου, ο οποίος σε συνάντηση με τους συλλόγους του χωριού και άλλους παράγοντες του χωριού εξέφρασεν τον πόθον ,την επιθυμία και την θέληση του να εργαστούν όλοι μαζί για ανέγερση του Ιερού ναού του Αγίου Χαραλάμπους και αίθουσας εκδηλώσεων στη Λευκωσία όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο κατεχόμενο χωριό μας το οποίο απέχει μόλις 7 μίλια από τη Λευκωσία.

Συνεστήθη αμέσως επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρωτοπρεσβύτερο  Διομήδη Κωνσταντίνου, τον Πέτρο Κυριακίδη, Στέλιο Χριστούδια ,Χρίστο Λαμπρία και Μιχάλη Γεωργίου και με τις  άοκνες  προσπάθειες της επιτροπής αυτής παρεχωρήθη το 2003 στην Εκκλησία τεμάχιο κυβερνητικής γης, έκτασης 1750 μ² στην οδό Μετεώρων 9 στην Αγλαντζιά.

Αμέσως ανετέθη στον Κύριον Κωνσταντίνο Λέβα, πολιτικόν Μηχανικόν, καταγόμενο από το Ν.Χωρίο Κυθρέας όπως εκπονήσει τα σχέδια της εκκλησίας, η οποία να προσομοιάζει με την κατεχόμενη εκκλησία του χωριού μας, πράγμα το οποίον ανέλαβεν να κάμει εντελώς δωρεά.

Αφού εξεδόθησαν οι σχετικές άδεις οικοδομής, συνεστήθησαν ομάδες συλλογής εισφορών πρωτοστατούντων του Πρωτοπρεσβύτερου Διομήδη Κωνσταντίνου, του Χριστιανικού συνδέσμου Εκκλησίας Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, της Φαίδρας Χριστοδούλου της Έλλης Κωσταρή, του Χρίστου Λαμπρία και αργότερα του Σταύρου Καγκελάρη, οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες με επιμονή και υπομονή κατόρθωσαν να εισπράξουν αρκετά χρήματα ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του έργου. Σημαντική ήταν και η βοήθεια των ξενιτεμένων χωριανών από όλον τον κόσμο.

Η έναρξη ανέγερσης του ναού έγινεν τον Ιούλιον του 2005 και η αποπεράτωση τον Σεμπτέμβριον του 2006.

Η πρώτη λειτουργία έγινεν στις 10/2/2007 ημέραν εορτής του Αγίου Χαραλάμπους παρά τις πολλές ελλείψεις σε εξοπλισμόν του ναού, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα από τον Πρεσβύτερον Διομήδη Κωνσταντίνου και με πλήθος συγχωριανών οι οποίοι ήλθαν από όλη την Κύπρο.

Η κτητορική πράξη έγινεν 10/2/2008. Από τότε η εκκλησία λειτουργείται την 1η Κυριακή κάθε μήνα λόγω έλλειψης ιερέα, παρά τον διακαή πόθον και επιθυμία των χωριανών και των κατοίκων της περιοχής για συνεχή λειτουργίαν του Ναού και παρά τις εκκλήσεις μας προς την Ιεράν Αρχιεπισκοπή.

 

᾿Εφημέριος· Πρωτοπρεσβ. Διομήδης Κωνσταντίνου (τηλ. 22429120).

 

᾿Επίτροποι· Πρωτοπρεσβ. Διομήδης Κωνσταντίνου, ᾿Ανδρέας Πετρίδης, Θεόδωρος Μεϊβατζιῆς, Φαίδρα Χριστοδούλου, Κώστας Ζερβός, ῞Ελλη Σκουλιᾶ, Δημήτρης Κωνσταντίνου καί ᾿Ανδρούλλα ᾿Ανδρέου.

 

Πηγή : http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleID=1156