Γέρ. Εφραίμ ΒατοπαιδινόςΥπόθεση Μονής Βατοπαιδίου

Σαμαράς για την υπόθεση Βατοπαιδίου: “Σύντομα θα φανερωθεί όλη η αλήθεια”

24 Ιανουαρίου 2012

Σαμαράς για την υπόθεση Βατοπαιδίου: “Σύντομα θα φανερωθεί όλη η αλήθεια”

Αθήνα, 24-1-2012. Ανταποκριτής του ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ Γιούρι Μάλινοβ.

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να κλείσουν τη δικαστική υπόθεση σχετικά με τον ηγούμενο της μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτη Εφραίμ, δήλωσε σε συνέντευξη με τον ανταποκριτή του ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο αρχηγός του ελληνικού κόμματος της αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) Αντώνης Σαμαράς προ της επίσκεψής του στη Ρωσία στις 25-27 Ιανουαρίου.

Υπογράμμισε ότι την υπόθεση Βατοπαιδίου εκμεταλλεύθηκαν με σκοπό να παραμερισθεί η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ που ήταν στην εξουσία από 2004 μέχρι 2009. «Όμως τουλάχιστον δύο επιτροπές οι οποίες δημιουργήθηκαν, όταν ήταν στην εξουσία η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και στα χρόνια κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για την έρευνα της υπόθεσης δεν βρήκαν καμμία απολύτως απόδειξη της ζημίας του δημοσίου, ούτε βρέθηκαν οποιαδήποτε ίχνη των «πολιτικών χρημάτων» ούτε πορεία των «πολιτικών χρημάτων», – είπε ο πολιτικός.

«΄Ετσι από την πολιτική άποψη η υπόθεση έχει κλείσει οριστικά, – υπογράμμισε ο Σαμαράς. – Ίσως κάποιος την εκμεταλλεύεται για πολιτικούς σκοπούς. Εμείς επιμένουμε να κλείσει η υπόθεση και από δικαστική άποψη, και να ερευνηθεί και σε λεπτομέρειες για να τερματιστεί ακόμα και η παραμικρή εκμετάλλευσή της με διάφορες αφορμές».

Ο αρχηγός της δεξιάς υπογράμμισε ότι το κόμμα του έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. «Αυτή τη στιγμή μπορώ να πω μόνο ότι σύντομα θα φανερωθεί όλη η αλήθεια και αυτή η λυπηρή υπόθεση θα σταματήσει να δηλητηριάζει τόσο την εσωτερική ζωή της Ελλάδος όσο και την εικόνα της Ορθοδοξίας», είπε.

Ο π. Εφραίμ κατηγορείται για συμμετοχή σε αγοραπωλησίες που έλαβαν χώρο πριν μερικά χρόνια σχετικά με τις ανταλλαγές των ακινήτων της μονής του Αγίου Όρους με το Δημόσιο, οι οποίες, όπως υποθέτει η ανάκριση, ζημίωσαν το κρατικό ταμείο με πολλά εκατομμύρια. Όμως οι επιτροπές της βουλής, που ασχολήθηκαν με την υπόθεση δεν βρήκαν αποδείξεις δωροδοκιών στις ενέργειες των υπουργών της πρώην κυβέρνησης ΝΔ οι οποίοι έκαναν συμφωνίες με τη μονή. Το Συμβούλιο των Εφετών Αθήνας στις 23-12-2011 έλαβε απόφαση να συλληφθεί ο π. Εφραίμ και να προφυλακισθεί μέχρι το δικαστήριο, του οποίου η ημερομηνία ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. Ο προφυλακισμένος, που βρίσκεται από τις 28-12-2011 στις φυλακές του Κορυδαλλού της Αθήνας, δεν αναγνωρίζει την ενοχή του.

Ο Ηγούμενος Εφραίμ είναι γνωστή προσωπικότητα της ορθόδοξης εκκλησίας της Ελλάδος ο οποίος πρόσφατα έφερε τη Ζώνη της Παναγίας Θεοτόκου στη Ρωσία για προσκύνηση. Στη Ρωσία μερικές κοινωνικές οργανώσεις έκαναν διαδηλώσεις για τη σύλληψη του αρχιμανδρίτη μπροστά στην ελληνική πρεσβεία, ο δε επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάνδρ Λουκασέβιτς δήλωσε ότι στη Μόσχα λυπούνται πολύ για την απόφαση των δικαστικών οργάνων της Ελλάδος σχετικά με την υπόθεση του ηγουμένου της μονής Βατοπαιδίου. Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος έστειλε στον πρόεδρο της Ελλάδος Κάρολο Παπούλια επιστολή στην οποία δήλωσε τη λύπη σχετικά με τη προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

© ИТАР-ТАСС.

Πηγή: http://www.itar-tass.com/c11/323552.html