Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η θέσις του Χριστού και της Παναγίας στο Κοράνιο‏

12 Φεβρουαρίου 2012

Η θέσις του Χριστού και της Παναγίας στο Κοράνιο‏

Το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της εν Κύπρω Ιεράς Μονής Κύκκου σας προσκαλεί στη διάλεξη του Αραβολόγου κυρίου Hesham M. Hassan  με θέμα: Η θέσις του Χριστού και της Παναγίας στο Κοράνιο”, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνική γλώσσα την Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012, στο Νέο Συνοδικό του Μετοχίου Κύκκου (Αγ. Προκόπιος) στις 19.00.

Θα ακολουθήσει Δεξίωση.

(Διάρκεια Εκδήλωσης 60 λεπτά).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
τηλ.: 22 814 506 – τηλεομ.: 22 370 749
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
info@religionscultures.org
Ιστοσελίδα: www.religionscultures.org

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΙΛΗΤΟΥ
Ο Βυζαντινολόγος – Αραβολόγος Hesham Mohamed HASSAN γεννήθηκε στην Αίγυπτο, σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Τμήμα Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη διδακτορική του διατριβή στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «η εικόνα των Αράβων στη βυζαντινή Φιλολογία του εβδόμου και ογδόου αιώνος» γίνεται ευρεία χρήση αραβικών πηγών, προσφέροντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη βυζαντινή κοινωνία και τις σχέσεις της με τους Άραβες. Ο κ. Hassan τα τελευταία δώδεκα χρόνια ζει στην Ελλάδα. Διδάσκει στο Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών στην Αθήνα, καθώς επίσης και στην Ελληνο-Αμερικάνικη Ένωση Αθηνών, ενώ παράλληλα εργάζεται στην Αιγυπτιακή Πρεσβεία των Αθηνών και ομιλεί απταίστως την Ελληνική γλώσσα. Έλαβε μέρος σε τοπικά και διεθνή Συνέδρια, ενώ πέραν των επιστημονικών δημοσιεύσεών του, έχει ασχοληθεί και επαγγελματικά με τη μετάφραση αραβικών κειμένων, βιβλίων και ιστορικών ταινιών στα Ελληνικά, ενώ μετέφρασε επίσης έργα Ελλήνων συγγραφέων στα Αραβικά.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΟΜΙΛΙΑΣ
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον σχετικά με το διάλογο μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ σε Ανατολή και Δύση. Ωστόσο, ο διάλογος μεταξύ Ορθοδοξίας και Ισλάμ καθίσταται πιο γόνιμος, καθ’ όσον, παρά τις ιστορικές συγκρούσεις στο παρελθόν μεταξύ της βυζαντινής αυτοκρατορίας και του ισλαμο-αραβικού κόσμου, υπήρχαν και φωτεινές πλευρές ιδιαίτερης αίγλης και λαμπρότητος στο πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο. Η Χριστολογία του Κορανίου αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας πολλών μελετητών, οι οποίοι συνέβαλαν από την πλευρά τους, στη θεμελίωση μιας διαθρησκειολογικής κοσμοθεωρίας μεταξύ Χριστιανισμού και Ισλάμ στο πλαίσιο της αλληλοκατανόησης. Ο Χριστός στο Κοράνιο δεν θεωρείται απλώς μία σεπτή προσωπικότης, όπως άλλες παλαιοδιαθηκικές μορφές, που αναφέρονται σε διάφορα εδάφιά του, αλλά είναι η παρουσία του «Λόγου» του Θεού επί της γης μέσω της αχράντου Παρθένου. Η ιερά Βίβλος των Μουσουλμάνων, η οποία αποκαλύφθηκε από το Δημιουργό στον Μωάμεθ θεωρείται ως βασική πηγή ανά-γνωσης για τον Ιησού, η οποία συμβάλλει αδιαμφισβήτητα στη διαμόρφωση μιας πληρέστερης εικόνος για το πρόσωπό Του και στην κατανόησή του, που εύλογα γίνεται η αιτία του μεγαλύτερου σεβασμού και αγάπης προς Αυτόν.

 

Πηγή : http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleID=2186