Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου στο πλευρό των Ελλήνων αδελφών

17 Φεβρουαρίου 2012

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου στο πλευρό των Ελλήνων αδελφών

Μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σε οκτώ ώρες γέμισαν οκτώ εμπορευματοκιβώτια με είδη ένδυσης και τρόφιμα.

Με τσάντες γεμάτες συσκευασμένα τρόφιμα αλλά και με είδη ένδυσης – υπόδησης, ακόμα και παιχνίδια, χιλιάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα και από νωρίς χθες το πρωί, έσπευσαν να προσφέρουν από το υστέρημα ή το περίσσευμά τους. Γέροι, νέοι, παιδιά, όλοι τους ήταν εκεί, στα σημεία παραλαβής των προσφορών.

Στα Λατσιά, στην αίθουσα του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου, με το πρώτο φως της ημέρας, εθελοντές ανάλαβαν δράση και έστησαν ένα ολόκληρο μηχανισμό παραλαβής, ταξινόμησης και πακεταρίσματος των δώρων της αγάπης προς τους δοκιμαζόμενους της Ελλάδας. Έξω από την αίθουσα, στο διπλανό χώρο στάθμευσης, σε δύο μεγάλα εμπορευματοκιβώτια στοιβάζονταν με τάξη και πολύ προσοχή τα κιβώτια με τις προσφορές της αγάπης.

Άτομα κάθε ηλικίας από όλες τις εισοδηματικές τάξεις, ήταν εκεί. Γύρω στις 11 το πρωί, μια γιαγιά μαυροφορεμένη, με μαντίλα στο κεφάλι, πλησιάζει στην είσοδο της αίθουσας, κρατώντας δύο τσάντες με τρόφιμα. Στη μια υπάρχουν πέντε περίπου σακούλια που περιέχουν ένα κιλό ζάχαρη το καθένα. Στην άλλη, πέντε σακούλια με μακαρόνια. Χαρακτηριστική περίπτωση ατόμου που προσφέρει από το υστέρημά του. Τη ρωτούμε τι κουβαλά μαζί της και η Ελένη Γεωργιάδου από την Κυθρέα απαντά χωρίς δισταγμό: «Έφερα και εγώ κάτι για να βοηθήσω. Έχουμε και εμείς ανάγκες, όμως εμείς είμαστε γιαγιάδες, έχουμε τη σύνταξή μας. Στην Ελλάδα μας δεν έχουν να φάνε και πρέπει να βοηθήσουμε, ιδιαίτερα τα παιδιά. Ξέρουμε τι είναι να μεγαλώνεις παιδιά και να μην έχεις να τους προσφέρεις φαγητό…» λέει και τα μάτια της βουρκώνουν.

Ο πάτερ Ανδρέας Παναγή του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Λατσιών, είναι και αυτός εκεί. Μπαινοβγαίνει στην αίθουσα, δίνει οδηγίες, μεταφέρει κιβώτια. «Η όλη προσπάθεια -μας λέει- ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβρη από το πολιτιστικό σωματείο ΤΑΜΑ και την πρόεδρό του τη γιατρό Βάσω Παπαβασιλείου. Στην πρώτη έκκλησή μας για βοήθεια, ο κόσμος ανταποκρίθηκε με συγκινητικό τρόπο και έτσι η αίθουσα γέμισε με τρόφιμα και άλλα είδη που στάλθηκαν στη συνέχεια στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα καταφέραμε να στείλουμε τέσσερα μεγάλα εμπορευματοκιβώτια με είδη που μαζέψαμε. Επιπλέον, ως Εκκλησία έχουμε αναλάβει να αγοράζουμε το κρέας που χρειάζονται τα διάφορα συσσίτια που λειτουργούν στην Αθήνα για τους πεινασμένους. Κάθε μήνα στέλνουμε 1.000 κιλά κοτόπουλο, 1.000 κιλά βοδινό και 1.000 κιλά κιμά. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας, ταϊζει καθημερινά δωρεάν 4.000 περίπου άτομα όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά μέχρι γέροντες. Σήμερα μας έστειλαν μήνυμα από τη Βέροια και μας ζητούν βοήθεια. Παρόμοια μηνύματα πήραμε από το Βόλο, από τη Λάρισα, από τη Θεσσαλονίκη… Όλοι τους ζητούν βοήθεια και πιστεύω ότι με την αγάπη του κόσμου, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμά τους. Η Εκκλησία της Κύπρου με την Εκκλησία της Ελλάδας, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να περάσουν οι πολύ δύσκολες στιγμές που ζουν στην Ελλάδα.

Από τη σημερινή κινητοποίηση του κόσμου με τη βοήθεια του ΡΙΚ, αναμένουμε ότι 5 – 6 εμπορευματοκιβώτια θα γεμίσουν με τρόφιμα, είδη ένδυσης και παιχνίδια. Όλα, θα σταλούν δωρεάν στην Ελλάδα με πλοία της Salamis.

Οι διοργανωτές ανέμεναν ότι θα γεμίσουν 5 – 6 εμπορευματοκιβώτια στις οκτώ ώρες που διήρκεσαν οι εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις χθες, όμως έπεσαν έξω. Τελικά γέμισαν οκτώ εμπορευματοκιβώτια.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Η χθεσινή κινητοποίηση για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ελλάδα, θα ήταν αδύνατο να επιτύχει εάν δεν συμμετείχαν και τα τέσσερα ραδιοφωνικά κανάλια του ΡΙΚ.

Το ημικρατικό κανάλι, τίμησε με αυτό τον ξεχωριστό τρόπο τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου η οποία τηρήθηκε για πρώτη φορά φέτος διεθνώς με απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, την οποία προσυπέγραψε και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοφωνίας /Τηλεόρασης (ΕΒU).

Να αναπνεύσει η Ελλάδα

Η γιατρός Βάσω Παπαβασιλείου που είχε την ιδέα της κινητοποίησης του κόσμου ώστε να σταλεί βοήθεια στα άτομα που υποφέρουν στην Ελλάδα, χαρακτήρισε εκπληκτικό αυτό που συνέβηκε χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου στα Λατσιά, αλλά και στις άλλες πόλεις. «Κάναμε κάτι, όμως μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα εάν κινητοποιήσουμε τον ελληνισμό που βρίσκεται στην Αυστραλία, στην Αμερική, στην Αγγλία κ.ά. Μέσω τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών, μπορούμε να πετύχουμε πολλά και εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας θα μπορέσει επιτέλους η Ελλάδα να αναπνεύσει» λέει. Η παραλαβή τροφίμων και ειδών ένδυσης που άρχισε στις 10.00 το πρωί και αναμενόταν να σταματήσει στις 6.00 το απόγευμα, παρατάθηκε λόγω της προσέλευσης του κόσμου που συνεχιζόταν και μετά τις 6.00 μ.μ. Όπως ανακοίνωσε ο πάτερ Ανδρέας, τα άτομα που το επιθυμούν, θα μπορούν μέχρι και την Παρασκευή να παραδίδουν την προσφορά τους στην αίθουσα της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.

Η πρώτη ομάδα παιδιών που έφτασε χθες στο σημείο παραλαβής των προσφορών ήταν από το νηπιαγωγείο «Φωτεινή ηλιαχτίδα». Μετέφεραν και παρέδωσαν στους εκεί εθελοντές, είδη ένδυσης. «Φέραμε δώρα για τα παιδάκια της Ελλάδας που δεν έχουν να φάνε και κρυώνουν» δήλωσε ένα από αυτά στον «Φ». Λίγο μετά το μεσημέρι, στάλθηκε στα Λατσιά ομάδα 15 φαντάρων με οδηγίες να βοηθήσει στο πακετάρισμα των τροφίμων και των ειδών ένδυσης.

Το απόγευμα, από τις 4.00 – 6.00 στήθηκε ένα πραγματικό πανηγύρι αγάπης έξω από τον ιερό ναό των Λατσιών. Εκατοντάδες άτομα που ήταν εκεί, άκουσαν μουσική, συζήτησαν με παραγωγούς του ραδιοφώνου, τραγούδησαν, έπαιξαν… Ο αντιδήμαρχος Λατσιών Χρίστος Πιτταράς, εξέφρασε την ικανοποίηση του από την ανταπόκριση του κοινού στο κάλεσμα για προσφορά αγάπης και είπε ότι ο Δήμος Λατσιών, κινητοποίησε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων του, έτσι που η χθεσινή εκδήλωση να στεφθεί -όπως κι έγινε- με επιτυχία.

ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΡΠΑ

 

Πηγή : http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleID=2197