Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ο “Εθελοντισμός” στο επίκεντρο…για την Ι.Μ.Διδυμοτείχου

17 Φεβρουαρίου 2012

Ο “Εθελοντισμός” στο επίκεντρο…για την Ι.Μ.Διδυμοτείχου

Το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, την Κυριακή, 19η Φεβρουαρίου ε.ε. και ώρα 5.30 απογευματινή, στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου διοργανώνει Συνάντηση με θέμα «Ο εθελοντισμός ως έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης κατά την Χριστιανική πίστη».

Πρόγραμμα εκδηλώσεως

17.30 Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου.
18.00 *Χαιρετισμός και παρουσίαση της δράσης του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος.
*Εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού.

Εγκύκλιος περί του εθελοντισμού

Εν Διδυμοτείχω τη 6η Φεβρουαρίου 2012
Αριθμ. Πρωτ. 125
Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ

Αγαπητοί μου,
Κοινή είναι η διαπίστωση ότι ο σύγχρονος κόσμος διέρχεται μία φάση γενικώτερου μετασχηματισμού. Οι αλλαγές πραγματώνονται στον καθημερινό βίο και πολιτισμό, στη θεώρηση και στη λειτουργία των συγκροτημένων δομών, θεσμών και αξιών της κοινωνίας. Η οικονομική κρίση, που επαναφέρει στο προσκήνιο και εντατικοποιεί παλαιότερα κοινωνικά προβλήματα και αναδεικνύει νέα, συνοδεύεται από αμφισβήτιση προς τους θεσμούς, αλλά και από ανασφάλεια, έλλειμμα κοινωνικής συνοχής, διάσπαση των κοινωνικών δικτύων. Κατακτήσεις της κοινωνίας του περασμένου αιώνα αναιρούνται στο όνομα της υπέρβασης της οικονομικής κρίσης. Οι κοινωνίες δεν έχουν ορατό σημείο αναφοράς. Καθημερινά βιώνουμε την εναγώνια αναζήτησή τους για κοινωνική ταυτότητα και παρουσία. Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες χρέος όλων είναι η διαρκής προσφορά ενός αυθεντικού και υψηλού προτύπου ζωής, που να εστιάζεται στη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη.

Προς την κατεύθυνση αυτή προγραμματίζεται με πρωτοβουλία του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως μας «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΤΑΤΖΗΣ» Συνάντηση με θέμα «Ο εθελοντισμός ως έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης, κατά τη χριστιανική πίστη», την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012, και ώρα 5.30 απογευματινή στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου. Στη συνέχεια θα ακολουθήση απονομή τιμητικής διακρίσεως στους ανθρώπους που προσφέρουν εθελοντικά στις κοινωνικές δομές της τοπικής μας Εκκλησίας και σε άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται επίσης εθελοντικά στην περιοχή δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Εκτιμώντες ότι η προσπάθεια όλων των φορέων της τοπικής μας κοινωνίας είναι κοινή, σας προσκαλούμε στην εκδήλωσή μας αυτή και πιστεύουμε ακράδαντα ότι η παρουσία σας θα συμβάλη στην περαιτέρω προώθηση της υψηλής υπόθεσης του εθελοντισμού.

Για τον σκοπό αυτό παρακαλούμε επίσης όπως εντός ευλόγου προθεσμίας μας υποδείξετε τα πρόσωπα η τους φορείς που δραστηριοποιούνται φιλανθρωπικά (συσσίτια, περίθαλψη ασθενών, αιμοδοσία, λαθρομετανάστες κ.α) στον χώρο ευθύνης σας προκειμένου να τιμηθή η εθελοντική προσφορά τους.

Μετά πατρικών ευχών και ευλογιών
† Ο ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΣΟΥΦΛΙΟΥ Δ Α Μ Α Σ Κ Η Ν Ο Σ

Περί των έργων φιλανθρωπίας της τοπικής μας Εκκλησίας

Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
όπως ακούμε στην ευαγγελική περικοπή που διαβάζεται την Κυριακή της Απόκρεω, ζωή χωρίς προσφορά είναι ζωή χωρίς νόημα, αφού η προσφορά είναι αγάπη και αγάπη είναι ο ίδιος ο Θεός. Χωρίς Θεό στη ζωή μας είμεθα ζωντανοί νεκροί, εφήμερες υπάρξεις, με πραγματική ημερομηνία λήξης, ζώα της φύσεως, χωρίς προοπτικές για αιωνιότητα και διαχρονική ευλογημένη παρουσία στο σύμπαν. Η αγάπη στο Θεό γίνεται αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Αυτό είναι το μήνυμα της αποστολής και της πίστης της Εκκλησίας, αλλά ταυτόχρονα και ηθικό καθήκον και χρέος κάθε πιστού.

Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, στην οποία βυθίζεται κάθε μέρα ο τόπος μας, όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας έχουν την ανάγκη μας. Δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε η να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση. Γι’ αυτό, η τοπική μας Εκκλησία, με τη δική σας τη συνδρομή, αλλά και με την ευαισθητοποίηση πολλών κοινωνικών φορέων, που επώνυμα η ανώνυμα ενισχύουν το φιλανθρωπικό μας έργο, προσφέρει•

α. 100 μερίδες καθημερινά στα Συσσίτια που λειτουργούν στις ενορίες Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος και Κοιμήσεως Θεοτόκου Διδυμοτείχου (70 και 30 αντιστοίχως).

β. 150 δέματα τροφίμων που διανέμονται μηνιαίως σε άπορες οικογένειες που κατοικούν στα χωριά και δεν είναι δυνατή η μεταφορά του σιτιρεσίου καθημερινώς.

γ. Σας ανακοινώνουμε ότι μόλις προ ημερών άρχισε η λειτουργία ⁈Τραπέζης⁈ ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων, τα οποία, αφού πρώτα συντηρηθούν και καθαρισθούν ευρίσκονται στη διάθεση εκείνων που τα έχουν ανάγκη. Κέντρα υποδοχής ρουχισμού και κλινοσκεπασμάτων λειτουργούν στις ενορίες Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος και Κοιμήσεως Θεοτόκου Διδυμοτείχου.

Όλα αυτά μαζί με πολλές άλλες παρεμφερείς δράσεις, όπως υποτροφίες σε άπορους φοιτητές, βοήθεια σε πυροπαθείς η πλημμυροπαθείς, εξαγορά καύσιμης ύλης για εκείνους που δεν έχουν δυνατότητα για λίγες ώρες ζέστης, αγορά φαρμάκων σε ασθενείς κ.α. καλύπτονται από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως μας, αν και ασφαλώς είναι λίγα μποροστά στο μέγεθος της ανέχειας, της φτώχειας και της δυστυχίας.

Αγαπητοί μου,
αυτή τη δύσκολη στιγμή όλοι ενωμένοι, ο ένας δίπλα στον άλλο, ας καταθέσουμε αλληλέγγυοι το μήνυμα της δικής μας αγάπης. Για την ευαισθητοποίηση στην εθελοντική προσφορά όσων μπορούν και θέλουν, σας ανακοινώνουμε ότι, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου ε.ε. και ώρα 5:30, απογευματινή, οργανώνεται, με πρωτοβουλία του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Μητροπόλεώς μας, Συνάντηση με θέμα τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου. Είμεθα όλοι προσκεκλημένοι για να ανοίξουμε την καρδιά μας στο Χριστό και να προσεγγίσουμε τον αδελφό μας με αγάπη και αλληλεγγύη.
Μετά πατρικών ευχών και ευλογιών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δ Α Μ Α Σ Κ Η Ν Ο Σ

 

Πηγή : http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=8447