Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο καλέσμα της Ι.Μ. Κύκκου

24 Φεβρουαρίου 2012

Μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στο καλέσμα της Ι.Μ. Κύκκου

Μεγάλη είναι ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα της Μητρόπολης Κύκκου-Τηλλυρίας για συλλογή τροφίμων για τους Έλληνες αδελφούς μας, που καθημερινά βιώνουν δύσκολες καταστάσεις ένεκα της οικονομικής κρίσης.

Αυτή η ανταπόκριση προκαλεί ευχάριστη έκπληξη, αλλά και μεγάλη συγκίνηση στους διοργανωτές, που βλέπουν πως ο στόχος τους είναι υλοποιήσιμος.

Η «Σ» βρέθηκε χθες στο Μετόχιο Κύκκου στη Λευκωσία και συνομίλησε με τον επικεφαλής της προσπάθειας, Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος ανέφερε πως η ανταπόκριση από τον κόσμο είναι μεγάλη, παρόλο που γίνονται πολλές παρόμοιες προσπάθειες.

«Ο κόσμος», πρόσθεσε, «έχει ευαισθησία για την κατάσταση στην Ελλάδα και θεωρεί πως χρωστούμε πολλά στους Ελλαδίτες.

Αν σκεφτεί κάποιος», υπέδειξε, «πως γενιές πολλές μεγάλωσαν με βιβλία από την Ελλάδα ή γενιές μαθήτευσαν στα σχολεία της χώρας και τα πανεπιστήμια, αλλά και την ανταπόκριση των Ελλαδιτών αδελφών μας μετά την εισβολή του 1974, τότε η βοήθεια των Κυπρίων πρέπει να θεωρείται δεδομένη».

Ο μεγάλος στόχος

«Η Μητρόπολη», σημείωσε, «έθεσε ως μεγάλο στόχο τη συλλογή τεσσάρων κοντέινερ με είδη τροφίμων. Ο λόγος για τον οποίο δεν συλλέγουν είδη ένδυσης ή υπόδυσης», τόνισε ο κ. Νικολαΐδης, «είναι για αποφυγή περαιτέρω δυσκολιών, μιας και κάποια είδη ένδυσης μπορεί να είναι φθαρμένα και να μην μπορούν να σταλούν ή μικρά, και έτσι προτιμούν τα είδη τροφίμων, που είναι για άμεση και σημαντική βοήθεια».

Ερωτηθείς εάν αυτός ο στόχος είναι εφικτός, δήλωσε πως από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση του κόσμου τα μηνύματα είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά και ότι είναι αισιόδοξοι.

Τα τρόφιμα που θα συλλεχθούν, εξήγησε, θα αποσταλούν άμεσα στην Ελλάδα, και «ήδη ο Μητροπολίτης Κύκκου-Τηλλυρίας είναι σε επαφή με τις εκκλησιαστικές Αρχές στην Αθήνα για να δούμε πού και με ποιον τρόπο θα αποστείλουμε τα τρόφιμα».

Θέλοντας να τονίσει την άμεση ανάγκη για παροχή βοήθειας σε είδη τροφίμων προς την Ελλάδα, ο κ. Νικολαΐδης μάς είπε χαρακτηριστικά πως η Εκκλησία της Ελλάδος έχει υπό την ευθύνη της καθημερινά τον σιτισμό 200 και πλέον χιλιάδων και «άρα καταλαβαίνουμε όλοι μας τις δυσκολίες και τις ανάγκες που υπάρχουν».

Ορφανοτροφεία και παντοπωλεία
Κληθείς να αναφέρει εάν γίνονται σκέψεις για ανάληψη του κόστους ενός ορφανοτροφείου από την Μητρόπολη, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «δεν μπορούμε εμείς απ’ εδώ να ξέρουμε ποιο ίδρυμα έχει τις περισσότερες ανάγκες.

Είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών πρόσφατα πως κάθε έναν που ταΐζουμε την ημέρα, μειώνουμε κατά έναν την εγκληματικότητα και εμείς έχουμε την άποψη πως οι ίδιες ανάγκες συντρέχουν παντού.

Συνεπώς, εάν κρίνουν πως κάποιο ίδρυμα χρειάζεται ενίσχυση, πολύ ευχαρίστως να το αναλάβουμε. Σκεφτόμαστε», συνέχισε, «να ενισχύσουμε παντοπωλεία που ενισχύουν άπορα άτομα και τα οποία έχουν ανάγκες πολλές.

Το ερώτημα, όμως, είναι το εξής: Αυτός ο ενθουσιασμός, η ανταπόκριση του κοινού μέχρι πού θα φτάσει; Λέμε πως πρέπει να συνεχιστεί αυτό το πράγμα, όμως βιώνουμε και εμείς την κρίση και ελπίζουμε να μη φτάσουμε σε αυτό το σημείο που βρίσκονται οι Έλληνες», τόνισε.

Ερωτηθείς, εάν πηγαίνουν και Κύπριοι στη Μητρόπολη ζητώντας βοήθεια, ο κ. Νικολαΐδης απάντησε θετικά, υπογραμμίζοντας πως είναι πάρα πολλοί.

Ωστόσο, σημείωσε, μέχρι στιγμής η βοήθεια που μας ζητείται είναι κυρίως οικονομική.

«Ντρέπονται, ακόμα, οι Κύπριοι. Υπάρχει μια συστολή και κάποιοι απλώς ζητούν ένα-δύο κουτιά μακαρόνια, ή ένα κουτί κουλούρια. Γενικά μικρά πράγματα. Βέβαια, υπάρχουν και πολλοί που χρειάζονται χρήματα και προσπαθούμε να τους βοηθούμε και ο Μητροπολίτης κάθε αίτημα το εξετάζει και καταβάλλει το παν για να τους παράσχει κάθε βοήθεια».

Σκέψεις για επανάληψη της εκστρατείας

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, υπογράμμισε, ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα και γίνεται στο Μετόχιο Κύκκου, στον Αρχάγγελο και στον Πύργο Τυλληρίας, καλύπτοντας τις γύρω περιοχές, καθώς και στην Τσακκίστρα, Κάμπο και Μηλικούρι.

Η προθεσμία που δίνεται για συλλογή τροφίμων είναι μέχρι αύριο Παρασκευή το απόγευμα, αλλά δεν αποκλείεται να δοθεί μιας μέρας παράταση, ώστε όποιος θέλει να βοηθήσει, να το πράξει, αλλά και για να μπορέσει η Μητρόπολη να κινήσει τις διαδικασίες πακετοποίησης κατά κατηγορία των τροφίμων (διαχωρισμός σε όσπρια, ρύζι, κ.ά.) αρχές της άλλης εβδομάδας και άμεση αποστολή τους στην Ελλάδα.

Τέλος, ο κ. Νικολαΐδης κληθείς να πει εάν υπάρχουν σκέψεις για επανάληψη μιας τέτοιας προσπάθειας, απάντησε θετικά. «Υπάρχει επίσης σκέψη για να καλύψουμε τις ανάγκες των Ελλαδιτών σε κρέας για το Πάσχα και για τον λόγο αυτό είμαστε σε επαφή με κτηνοτρόφους για να δούμε πώς θα συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια, που χρειάζεται πολλή προεργασία», κατέληξε.

 

Πηγή : http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11026:2012-02-23-18-46-36&catid=24:2009-12-18-08-37-24