Ορθόδοξη πίστη

Πνευματική ζωή Α΄μέρος‏

6 Μαρτίου 2012

Πνευματική ζωή Α΄μέρος‏

Διδαχές του Γέροντα Παναή από τη Λύση

         α. Πρέπει να ειρηνεύουμε με τον Θεό και τους άλλους, αλλά και με τον εαυτό μας. Σε αυτό βοηθά ο έλεγχος της συνειδήσεως μας. Υπάρχει ο έσωθεν νόμος που λέει αν έκαμες νόμιμα. Αν δεν ξέρεις αν είναι καλό ή κακό, ποιος θα σου το πει τελικά; εμείς οι ίδιοι θα προσέξουμε τα ελατήρια που μας ωθούν να κάμνουμε το καλό, που πάντοτε πρέπει να το κάμνουμε εν Κυρίω. Δεν θα τρέχομε να κάμνουμε τα του κόσμου. Ο Θεός πάντοτε γνωρίζει τις προθέσεις της καρδιάς μας.

          β. Διαβάζει: «Κύριε μου, Συ που ανέδειξες την πανάχραντη Σου μητέρα… με τις προσευχές της διώξε μακρυά μου κάθε κενοδοξία, υπερηφάνεια και ασπλαχνία, κακή επιθυμία και προ πάντων την άδοξη δόξα των ανθρώπων… και κάνε οι άνθρωποι να με θεωρούν τιποτένιο, να με απεχθάνονται. Ας μην βρεθεί κανένας επί της γης να με επαινέσει… για να μην κατακριθώ».

          γ. Υπάρχουν χριστιανοί που θέλουν ησυχία να διαβάζουν να προσεύχονται να σχολάζουν από τις καθημερινές σκοτούρες… Μα δεν γίνεται! Θα έπρεπε να γίνουν μοναχοί για να έχουν ησυχία. Μέσα στον κόσμο δεν μπορούν να έχουν ησυχία όποτε θέλουν. Γι’ αυτό ο πονηρός τους φέρνει το ένα περιστατικό, το άλλο, το άλλο, για να μην βρίσκουν ησυχία, και γελά ο κακός ̇ γιατί είναι κακός πολλά. Και θέλει να θλίβεται το πλάσμα κι εκείνος να γελά.

          δ. Μεσ’ τον κόσμο με οικογένεια, με καθήκοντα κι ευθύνες, μη γυρεύεις να κρατάς το νου σου συνεχώς στο Θεό. Να προσέξεις όμως να μη χάσεις εντελώς τον Θεό. Ο νους είναι φρουρός της καρδιάς. «Νήφε εν πάσι». Η νήψη είναι επαγρύπνηση για εκείνους που αγωνίζονται για τη θέωση. Κι όποιος είναι άγρυπνος προφυλάσσεται, γιατί ο κλέφτης δεν μπορεί να συλήσει. Όταν το πλάσμα είναι ήσυχο, παραμονεύει και καταλαβαίνει πότε έρχεται ο δαίμονας να τον πειράξει και τότε καλεί τον φύλακα άγγελο και τον Χριστό.

Από το βιβλίο ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ, έκδοση του Ιερού Ησυχαστηρίου Αγίας Τριάδος, Λυθροδόντας – Κύπρος. τηλ. 00357-99607871

Πηγή : http://www.agiosgeorgiosmakris.com/index.php?option=com_content&view=article&id=123&Itemid=275