Θεολογία και ΖωήΟρθόδοξη πίστη

Human Traffic

26 Μαρτίου 2012

Human Traffic

Καθηγητής Πατερικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Ι. Νικολαΐδης

Μπορεί ο τίτλος, κατ’ αρχήν, να ξενίζει, γιατί είναι γραμμένος, όχι στα ελληνικά αλλά στα αγγλικά. Δυστυχώς, όμως, έχει επικρατήσει και λέγεται και γράφεται, για να χαρακτηρίζει και να προσδιορίζει ένα τραγικό φαινόμενο, το οποίο, κοντά στα άλλα, προσβάλλει τον πολιτισμό μας και το ανθρώπινο πρόσωπο.

Κοπτόμαστε σήμερα ότι έχομε προοδεύσει και ότι η δύναμη της ανθρώπινης σκέψης και πράξης μας έχει ξεπεράσει τα γήινα όρια και οδεύομε προς τους άλλους πλανήτες. Η, ακόμη, καυχόμαστε για τις τρομακτικές κατακτήσεις μας σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής και κοινωνίας. Και αυτά έτσι, πράγματι, συμβαίνουν. «Κινούμαστε», είπε κάποιος, «με ταχύτητα πυραύλων», μέχρι του σημείου, που αδυνατούμε να παρακολουθήσομε τις καθημερινές εξελίξεις και τα επιτεύγματα στους διάφορους επιστημονικούς κλάδους.

Ωστόσο, μπορεί να γίναμε άφταστοι σε πολλά θέματα και να κινούμαστε, όντως, με ταχύτητα των πυραύλων. Δυστυχώς, όμως, σε κάποια άλλα ζητήματα παρουσιαζόμαστε, όχι μόνο στάσιμοι, αλλά και οπισθοδρομικοί. Ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς μας παραπέμπει πολλούς αιώνες πίσω, όπου την ανθρώπινη συμπεριφορά χαρακτήριζε ο νόμος της ασυδοσίας και της διαφθοράς. Έτσι, μπορεί σήμερα να είμαστε ντυμένοι, ως «καθώς πρέπει κύριοι», αλλά καταντήσαμε, κατά τη φράση κάποιου σύγχρονου κοινωνιολόγου, «ανθρωποφάγοι με τα παπιγιόν» (!). Ξέρομε, ακόμη, σήμερα να μιλούμε και να γράφομε και να μειδιούμε. Αλλά πίσω από τις λέξεις και τα γράμματα και τα χαμόγελα κρύβονται, πολλές φορές, σουβλερά δόντια έτοιμα να κατασπαράξουν ο ένας τον άλλο. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »