Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η Αλληλεγγύη τής Κύπριδος Εκκλησίας προς την Εκκλησία τής Ελλάδος

11 Απριλίου 2012

Η Αλληλεγγύη τής Κύπριδος Εκκλησίας προς την Εκκλησία τής Ελλάδος

Ο πνευματικός συναγερμός τής αγάπης και τής αλληλεγγύης που σήμανε η Κύπρις Εκκλησία  για το πονεμένο πλήρωμα της Αδελφής Εκκλησίας τής Ελλάδος, βρήκε πλούσιο και ευαίσθητο έδαφος στις ψυχές του κυπριακού λαού. Δημιουργήθηκε ένα κλίμα  που πολύ μάς συγκινεί και μάς κάνει να αναβιώνουμε τις  ΑΓΑΠΕΣ των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

Συγκεκριμένα. Από τον Δεκέμβριο, καθ’ εκάστην, κυρίως, Κυριακή ή άλλη τακτή ημέρα,  εκ περιτροπής διενεργούνται έρανοι στις διάφορες εκκλησίες τής Λευκωσίας και των προαστίων με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να σταλούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη συνολικά 20 Containers  (Εμπορευματοκιβώτια)  των 20 ποδών έκαστο, τα οποία περιέχουν τρόφιμα, κρέατα, παιχνίδια για τα μωρά, είδη ένδυσης και υπόδησης. Από τα 20 εμπορευματοκιβώτια τα 15 παρεδόθησαν στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στην ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και τα 5  στις Μητροπόλεις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Δημητριάδος και Βερροίας.

Επίσης κάθε μήνα παραδίδονται 2,5 τόνοι κρεάτων που αγοράζονται από περιφερειακούς ναούς και εισφορές των πιστών ή οργανωμένων συνόλων.

Τα Χριστούγεννα στάλησαν επίσης 800 κιλά γαλοπούλες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τον Απρίλιο, πέραν των 2,5 τακτικών τόνων, θα παραδοθούν 600 κιλά αρνάκι για το πασχαλιάτικο τραπέζι στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Η αποστολή στην Αθήνα γίνεται δωρεάν μέσω τού κυρίου  Βάσου Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος για 4 τώρα μήνες, με δύο αποστολές το μήνα, μέσω της εταιρείας του  Salamis Tours, διεκπεραιώνει τα φορτία τής αγάπης τού Κυπριακού λαού. Δια την προσφορά του αυτή καθώς και για την εν γένει φιλανθρωπική του δράση, τιμήθηκε ήδη από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο τον Β, σε σεμνή τελετή που έγινε στο μέγα Συνοδικό τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Πολύτιμη είναι και η συμβολή τής κυρίας Χρυστάλλας Νικολάου, η οποία μέσω τής εταιρείας United Shipping Lines LTD μεταφέρει, επίσης, δωρεάν τα τρόφιμα στη Θεσσαλονίκη, μέσω τού πλοίου Saint Andreas, που ανήκει στην εταιρία Samotrakitis Shipping.

Αρκετά οργανωμένα σύνολα, όπως λχ η ΠΑΣΥΔΥ (ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ)  και πολλοί Δήμοι της Κύπρου δηλώνουν προς  τον Αρχιμανδρίτη κύριο Ιερώνυμο Πυλιώτη, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς  Αρχιεπισκοπής, ο οποίος έχει αναλάβει με μεγάλο ενθουσιασμό την ευθύνη και τον συντονισμό τής όλης προσπάθειας, την προθυμία τους να αναλάβουν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, που θα τους οριστούν, την αποπληρωμή τής τροφοδοσίας που θα γίνει.

Πέραν όλων αυτών, που αναφέρονται μόνο στην αρχιεπισκοπική περιφέρεια, γιατί παράλληλες ενέργειες γίνονται και στις άλλες Μητροπόλεις,  σημειώνουμε τη γενναία απόφαση τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου όπως η Εκκλησία Κύπρου αναλάβει να αγοράσει αμνοερίφια αξίας 100,000 (εκατόν χιλιάδων Ευρώ) τα οποία να προσφερθούν στην αδελφή Εκκλησία τής Ελλάδος την Αγία Κυριακή τού Πάσχα, την Δευτέρα και την Τρίτη τής Διακαινησίμου, για το πασχαλιάτικο τραπέζι των πενήτων αδελφών μας.

 Ως επίλογο, θέλω να αναφέρω δύο πολύ συγκινητικά γεγονότα που έγιναν την περασμένη Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2012, στον Άγιο Γεώργιο Λατσιών.

 Εκεί που η Επιτροπή ασχολείτο πυρετωδώς για την τακτοποίηση των εισφορών, να και καταφθάνει πάνω σ’ έναν αναπηρικό καροτσάκι κάποιος μεσήλιξ, κουβαλώντας με κόπο 2 τσάντες γεμάτες  τρόφιμα και δώρα. « Αυτά έχω να δώσω, αυτά και δίνω για τα αδέλφια μου τής Ελλάδας» είπε κατασυγκινημένος και έφυγε δακρυσμένος. Όλοι συγκινήθηκαν πάρα πολύ και τον χειροκρότησαν, με επευφημίες.
 
 Και σε λίγο ακολουθεί άλλο περιστατικό επίσης  πάρα πολύ συγκινητικό.
 Μια γιαγιά ηλικιωμένη πλησίασε κρατώντας τα δώρα της. « Καλώς την. Τί μάς φέρνεις γιαγιά;»

« Ακούστε. Ο Πατέρας μου με μεγάλωσε με την εξής ιστορία.  Στον πόλεμο τού 1940, στον μεγάλο εκείνο έρανο που έγινε τότε στην Κύπρο, έδωσε για τα στρατευμένα παιδιά τής Ελλάδας τον αρραβώνα του. Και μάς το έλεγε με περηφάνια μια ζωή! Τώρα είναι η ώρα να μιμηθώ τον Πατέρα μου, σαν άξια κόρη του. Η μητέρα μου στον γάμο μου, μού έκανε δώρο  6 πιρουνάκια ασημένια. Να τα, είναι αυτά εδώ.  Δεν έχω τίποτε άλλο αξιόλογο δίδω κι’ εγώ, όπως και ο Πατέρας μου, με όλη μου την καρδιά!  Κρατώ και 5 Ευρώ. Πάρτε τα και αυτά. Είναι όλα για την Ελλάδα και τ’ αδέλφια μας που πεινούν…».

Κι’ έφυγε και αυτή δακρυσμένη… Τα Μέλη τής Επιτροπής αλληλοκοιτάχτηκαν… άλλοι δακρυσμένοι… και άλλοι με αναφιλητά συνέχισαν δήθεν την τακτοποίηση των ενδυμάτων και των τροφίμων… Το πνεύμα τού έπους τού 40 ξαναζεί στην Κύπρο…

 Τα πιρουνάκια δόθηκαν προσωπικά στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κύριο Ιερώνυμο, στον οποίο λέχθηκε το γεγονός και ο οποίος επίσης τα παρέλαβε κατασυγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια. Τις πιο πολλές φορές … ένα δάκρυ αξίζει πολύ περισσότερο από χίλια ευχαριστώ. « Αυτά θα τα φυλάξω» είπε « και όταν κάνω μουσείο θα το τοποθετήσω εκεί. Αποτελούν την κατάθεση της ψυχής και τής αγάπης τού Κυπριακού λαού».

Και η Ολυμπιάδα τής ΑΓΑΠΗΣ  για την Ελλάδα, για τα αδέλφια μας που πεινούν, συνεχίζεται και ενδυναμώνεται     « στην Κύπρο την αέρινη, στην μακαρία τη Γή,  όπου η Αγνή Ψυχή δεν έσβησε και ζει και ζει και ζεί» και θα ζεί αιωνίως.

« … επείνασα γάρ και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα και εποτίσατέ με, ξένος ήμην και συνηγάγετέ με, γυμνός και περιεβάλετέ με… αμήν λέγω υμίν, εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ.35-40).

Ιωάννης Χρ. Γιάγκου, Εκπαιδευτικός.

 

Πηγή: http://www.churchofcyprus.org.cy/article.php?articleID=2296