Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ιστοσελίδα Ιερού Ναού Παναγίας Χρυσοπολίτισσας Λάρνακας

18 Απριλίου 2012

Ιστοσελίδα Ιερού Ναού Παναγίας Χρυσοπολίτισσας Λάρνακας

Ενορία Χρυσοπολίτισσας

Ιερός Ναός Παναγίας Χρυσοπολιτίσσης:

Είναι η δεύτερη πιο σημαντική εκκλησία της Λάρνακας. Είναι κτισμένη στην περιοχή της ακρόπολης του αρχαίου Κιτίου και η ύπαρξη της ανάγεται στην προ της Φραγκοκρατίας Βυζαντινή εποχή. Δεν είναι γνωστό πότε πήρε την ονομασία Παναγία Χρυσοπολίτισσα.

Το εικονοστάσι του ναού, ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο, είναι του 1866 και το κοσμούν 87 συνολικά μεγάλες και μικρές εικόνες. Από αυτές, σημαντικότερη και αρχαιότερη είναι η εικόνα της Παναγίας, η επιγραφομένη «Η Ελεημονήτρια», του 15ου αιώνα.

Πρόσφατες εργασίες γενικής ανακαίνισης και αναπαλαίωσης του ναού, απεκάλυψαν διάφορες αρχιτεκτονικές φάσεις παλαιοτέρων εποχών, καθώς και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία αυξάνουν τη σημασία του ναού ως αρχαίου μνημείου.

Ιερείς:

1. Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Μιχαηλίδης

2. Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Χριστοδουλίδης

Απολυτίκιο Παναγίας Χρυσοπολίτισσας:

Χρυσοπολίτισσα Αγνή Παντάνασσα, Λάρνακα σκέπασον, θείαις πρεσβείαις σου και συνησάγαγε πιστούς εις πόλη Σιών της άνω, πάντων προστατεύουσα εκ κινδύνων και θλίψεων, έλεος παρέχουσα του Υιού και Δεσπότου Σου. Όπως σοι ασιγήτως βοώμεν, χαίρε Μητρόθεε Πανύμνητε.

Η σύγχρονη τεχνολογία ανοίγει νέους ορίζοντες που αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία της Εκκλησίας με επωφελή αποτελέσματα για τους πιστούς.

Από τη σελίδα αυτή μπορείτε να ενημερώνεστε για τη δομή της ενορίας, την ιστορία του ναού, τους τομείς διακονίας της Ενορίας, τη λειτουργική ζωή, τις διάφορες δραστηριότητες, να μελετάτε το τριμηνιαίο μας περιοδικό “ΧΡΥΣΟΠΟΛΙΤΙΣΣΑ”, να διαβάζετε τα ψυχωφελή κείμενα και να βλέπετε τις φωτογραφίες από ποικίλες δραστηριότητες της ενορίας και όχι μόνο.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιερού Ναού Παναγίας Χρυσοπολίτισσας Λάρνακας πατώντας εδώ.