Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Η γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού

19 Απριλίου 2012

Η γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού

Το μνημείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη όσων Θρακιωτών χάθηκαν κατά τις αλληπάλληλες γενοκτονίες που υπέστησαν από Βουλγάρους και Τούρκους.

Έγιναν προχθές στη Δράμα τα αποκαλυπτήρια του πρώτου πανελλαδικά μνημείου, αφιερωμένου στη μνήμη της γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού από τη Θρακική Εστία Δράμας. Στο συλλείτουργο συμμετείχαν οι μητροπολίτες και της Θράκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των λοιπών αρχών και προπαντός πλήθος κόσμου.

Το μνημείο είναι αφιερωμένο στη μνήμη όσων Θρακιωτών χάθηκαν κατά τις αλληπάλληλες γενοκτονίες που υπέστησαν από Βουλγάρους και Τούρκους, σε μια προσπάθεια εξαφάνισης κάθε ελληνικού στοιχείου από την ευρύτερη Θράκη. Στα τελευταία δε 130 περίπου χρόνια, η γενοκτονία σημειώνεται αρχικά το 1885 από τους Βουλγάρους, συνεχίστηκε με τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13, τον α΄ και β΄ παγκόσμιους πολέμους μέχρι τον αφανισμό του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, και των ησιών Ίμβρου και Τενέδου.

Όλες αυτές οι ανατριχιαστικές εξοντώσεις του ελληνικού πληθυσμού θα πρέπει να καταγραφούν σε μαύρη βίβλο από τα θρακικά σωματεία. Ακόμη και αυτές της βουλγαρικής Κατοχής της Θράκης τοι 1941(την οποία περιέργως «ξεχνά» η ελληνική Πολιτεία).

Αλλαγή ονοματεπωνύμων των κατοίκων, τοπωνυμιών, διδασκαλία της βουλγαρικής γλώσσας στα σχολεία, τέλεση των ιερών ακολουθιών στην βουλγαρική γλώσσα, αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής με μεταφορά βουλγαρικού πληθυσμού από τη Βουλγαρία στην ελεύθερη Θράκη και ανατολική Μακεδονία, ήταν μερικά από τα μέτρα που έλαβαν οι Βούλγαροι μόλις εγκαταστάθηκαν. Έφεραν Βούλγαρους αστυνομικούς και δημιούργησαν βουλγαρική αστυνομία, με την ειδική δε ασφάλειά τους (ΟΧΡΑΝΑ) «περιποιήθηκαν» τους Έλληνες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων πραγματοποίησε και Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, για να τιμηθεί η 6η Απριλίου του 1914, δηλαδή η ημερομηνία μνήμης της γενοκτονίας του θρακικού ελληνισμού. Πρόκειται για την ημερομηνία που είναι ιστορικά γνωστή ως το «Μαύρο Πάσχα» των Ελλήνων της Θράκης, η ημέρα δηλαδή που οι Νεότουρκοι ξεκίνησαν τους διωγμούς εναντίον του ελληνισμού στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης.

Στο Ψήφισμα που εκδόθηκε, οι Έλληνες Θρακιώτες απαιτούν πλέον από την ελληνική πολιτεία: «Να αναγνωρίσει την 6η Απριλίου ως ημέρα μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, όπως εξάλλου είχε υιοθετηθεί στο ψήφισμα του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, στην πόλη του Διδυμοτείχου, τον Ιούνιο 2006. Να συμπεριλάβει την ιστορία του θρακικού Ελληνισμού στα βιβλία όλων των σχολικών βαθμίδων της εκπαίδευσης.

» Ενεννήντα χρόνια μετά τις σφαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις, τους βιασμούς, τις εξορίες, τα τάγματα εργασίας, ο Θρακικός Ελληνισμός απαιτεί δικαίωση. Απαιτεί την αναγνώριση των δεινών που υπέστη, απαιτεί την καταδίκη της Τουρκίας για τα εγκλήματά της.

Να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των Πομακικών συλλόγων και συλλόγων Ρομά της Θράκης, για τη δημιουργία δημοσίων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στα χωριά τους, ώστε να αποκτήσουν και τα παιδιά των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας το δικαίωμα στη μόρφωση στην ελληνική παιδεία.

» Να σταματήσει επιτέλους η πολιτική ευμενούς μεταχείρισης πληθυσμιακών ομάδων στον χώρο της Θράκης μας (ποσόστωση για εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στο Δημόσιο, μειωμένα τέλη ακινήτων κ.λπ.), που δημιουργούν την αίσθηση σε μερίδα του πληθυσμού ότι είναι κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους Έλληνες, με ό,τι και αν συνεπάγεται αυτό για την ομαλή και απρόσκοπτη συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων Ελλήνων».

Αν υπάρχουν κάποιοι, που τα βρίσκουν αυτά υπερβολικά, να τους θυμίσουμε ότι μόλις προχθές διεξήχθη στη Βουλγαρία από «τουρκικούς» συλλόγους εντόπιους και εκ Τουρκίας, Ημερίδα για τη… «γενοκτονία των Τούρκων από τους Έλληνες» και τους συμμάχους τους, κατά τον απελευθερωτικό πόλεμο του 1912. Η τουρκική πολιτική, δεν επηρεάζεται από τη θολοκουλτούρα και πετυχαίνει τους στόχους της εις βάρος μας.

Ο Μακεδών

 Πηγή: http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=89523