Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Καταδίκες για την τραγωδία του Helios

24 Απριλίου 2012

Καταδίκες για την τραγωδία του Helios

Πολυετείς καταδίκες με αναστολή επέβαλε ερήμην το Τριμελές Πλημμελειοδικείο σε τρία στελέχη της αεροπορικής εταιρίας Helios και τον αρχιμηχανικό της για την γνωστή τραγωδία της συντριβής του Boeing 737-300  το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου 2005, στο Γραμματικό Αττικής, προερχόμενο από Κύπρο.

Οι καταδίκες αφορούν τους Δημήτρη Πανταζή διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Γιώργο Κικκίδη διευθυντή Πτητικών Επιχειρήσεων, Γιάνκο Στοϊμένοφ αρχιχειριστή και τον μηχανικό ‘Αλαν Ίργουϊν. Οι τρεις πρώτοι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για ανθρωποκτονία από ενσυνείδητη αμέλεια, ενώ ο μηχανικός, επίσης ομόφωνα, για ανθρωποκτονία από ασυνείδητη αμέλεια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο, ομοφώνως αρνήθηκε να αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, που ζήτησαν οι δικηγόροι  των κατηγορουμένων.  Συνολικά το δικαστήριο, στον καθένα, επέβαλε ποινή φυλάκισης 123 ετών, με ποινή βάσης τα 3 έτη, για το πρώτο θύμα, και επιπλέον 1 έτος για κάθε ανθρώπινη ζωή που χάθηκε στην αεροπορική τραγωδία.

Το σχετικό παραπεμπτικό βούλευμα για τα τρία στελέχη της εταιρείας αναφέρει ότι «αφενός παρέλειψαν, αν και όφειλαν, να αναθέσουν την πτήση σε χειριστές κατάλληλους και ικανούς και αφετέρου να απαγορεύσουν στους δύο πιλότους της μοιραίας πτήσης να την πραγματοποιήσουν». Για τον μηχανικό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο διενήργησε μη προγραμματισμένο έλεγχο στο πλαίσιο του οποίου «αφού επιχείρησε να πραγματοποιήσει έλεγχο διαρροής πίεσης θαλάμου, μετακινώντας τον επιλογέα τρόπου συμπίεσης από την θέση “auto” στην “manual” , δεν τον επανέφερε όταν ολοκλήρωσε την διαδικασία, όπως θα έπρεπε, από την χειροκίνητη λειτουργία στην αυτόματη».

Να υπενθυμίσουμε ότι οι συνθήκες υποξία που δημιουργήθηκαν στην καμπίνα του μοιραίου αεροσκάφους ήταν μεν η αρχή της αλυσίδας αιτία πίσω από το τραγικό περιστατικό αλλά υπήρξαν και πολλοί άλλοι αδύναμοι κρίκοι στην σύνθεση του πληρώματος και το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας της Helios.

Να σημειώσουμε επίσης ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, αφότου είχε αρχίσει η  δίκη στην Αθήνα, το Κακουργιοδικείο  Λευκωσίας με  κατά πλειοψηφία απαλλακτική ετυμηγορία του έκρινε ότι το κατηγορητήριο σε βάρος των υπευθύνων της ΗΛΙΟΣ ήταν ατεκμηρίωτο, καθώς απουσιάζει μαρτυρία που να τους συνδέει με την τραγωδία. Κατά της απόφασης εκείνης  έχει καταχωρηθεί έφεση του γενικού εισαγγελέα της Κύπρου, που την θεωρεί εσφαλμένη και η υπόθεση έχει οριστεί σε ακρόαση στις αρχές Μαΐου.

Πηγή: http://ptisidiastima.wordpress.com/2012/04/22/case-helios/