Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Καταρρέει το κάστρο της Κερύνειας

3 Μαΐου 2012

Καταρρέει το κάστρο της Κερύνειας

Δεν βρίσκεται στον κατάλογο προτεραιότητας των υπό συντήρηση μνημείων, αναφέρει η Κομισιόν σε απάντησή της προς την Αντιγόνη ΠαπαδοπούλουΤο κάστρο της Κερύνειας δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 40 μνημείων που αποτελούν προτεραιότητα για συντήρηση, όπως συμφωνήθηκε από την δικοινοτική τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Κοινοτικός Επίτροπος Στέφαν Φούλε σε απάντησή του προς την Ευρωβουλευτή (ΔΗΚΟ,Σ&Δ), Αντιγόνη Παπαδοπούλου, η οποία έθεσε ενώπιον της Κομισιόν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ιστορικό κάστρο της Κερύνειας.

Το κάστρο ήταν ένα από τα 120 μνημεία τα οποία υποβλήθηκαν σε εμπεριστατωμένη τεχνική εκτίμηση, στο πλαίσιο της μελέτης του 2010 σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά στην Κύπρο. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωβουλευτής στην επιστολή προς την Κομισιόν, σημείωσε πως το κάστρο της κατεχόμενης Κερύνειας έχει εγκαταλειφθεί, δεν συντηρείται από τις κατοχικές αρχές και άρχισε να καταστρέφεται. Η κα Παπαδοπούλου επικαλέστηκε δημοσιεύματα στα κατεχόμενα σύμφωνα με τα οποία, λακούβες, σπασμένα ξύλινα σκαλοπάτια και κατεστραμμένα γυαλιά παραθύρων, καθιστούν ανασφαλή την πρόσβαση ξένων επισκεπτών, ενώ ακαθαρσίες, πλαστικά αντικείμενα και σκουπίδια, συνθέτουν μια περιβαλλοντικά απαράδεκτη κατάσταση.

Το κάστρο είναι ιστορικό μνημείο που χρήζει προστασίας και συντήρησης, τονίζει η Ευρωβουλευτής, η οποία για άλλη μια φορά έθεσε το ευρύτερο θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομίας στα κατεχόμενα.