Γενικά ΘέματαΟρθόδοξη πίστη

Ευχή σε μια γιορτή

24 Μαΐου 2012

Ευχή σε μια γιορτή

Κυριακή βράδυ. Φωταγωγημένο μέσα κι έξω είναι το σπίτι. Εορταστική η ατμόσφαιρα, γιατί εορτάζει το νεώτερο μέλος της οικογένειας, η Ευφροσύνη. Δεν έχει τα γενέθλιά της, ούτε την ονομαστική της εορτή. Ένα άλλο χαρμόσυνο γεγονός εορτάζει η οικογένεια. Την απόκτηση του πτυχίου.

Με δώρα, γλυκά και λουλούδια έρχονται οι επισκέπτες. Και οι ευχές πολλές και διάφορες.

-Συγχαρητήρια! Καλή σταδιοδρομία!

-Σου εύχομαι πάντα ευφροσύνη να έχεις στη ζωή σου.

-Στις χαρές σου!

Μια παλαιά συμμαθήτριά της στο Γυμνάσιο και τώρα φοιτήτρια της Ιατρικής, η ευθυμία, της έδωσε μια διαφορετική ευχή.

-Σου εύχομαι, Ευφροσύνη μου, καλή ψυχή!

Θύελλα διαμαρτυριών ξεσήκωσε η ευχή.

-Τι είπες, Ευθυμία; Τρελλάθηκες; Καλή ψυχή σε μια κοπέλα εικοσιπέντε χρόνων; Θεός φυλάξοι.

-Την πείραξε φαίνεται η ζέστη την Ευθυμία, είπε κάποιος.

-Μα δεν έχει ζέστη!

-Ίσως μέθυσε από το λίγο κρασί που ήπιε.

Η Ευθυμία άκουσε ατάραχη τι διαμαρτυρίες και, όταν σταμάτησε ο θόρυβος, πήρε το λόγο.

-Ακούστε, φίλοι μου! Σας βεβαιώνω πως ούτε μέθυσα, ούτε τρελλάθηκα. Με τη βοήθεια του Θεού έχω σώας τας φρένας μου και ξέρω τι λέω. Γνωρίζουμε όλοι ότι διφυής είναι ο άνθρωπος. Αποτελείται από σώμα και ψυχή. Το σώμα είναι θνητό, η ψυχή αθάνατη. Το αθάνατο φυσικά έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από το θνητό. Γι  αὐτό ο Χριστός εδίδαξε «Τι ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδήση τον κόσμον όλον και ζημιωθή την ψυχήν αυτού; η τι δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού;» (Μαρκ. 8, 36-37)

Ακούγοντας κάποιος την ευχή «καλή ψυχή» αιθάνεται άσχημα. Πηγαίνει ο νους του στο θάνατο. «Καλή ψυχή να παραδώσει στο Θεό». Δεν έχει όμως μόνο αυτό το νόημα η ευχή. Την καλή ψυχή δεν τη χρειαζόμαστε μόνο για την ώρα του θανάτου, αλλά για όλα τα χρόνια της ζωής μας. Κι έχει καλή ψυχή εκείνος που φροντίζει να την στολίζει με όλες τις χριστιανικές αρετές. Την αγάπη, την πραότητα, την ευγένεια, την υπομονή. Αυτή η ψυχή είναι αρεστή στο Θεό, αλλά και στους ανθρώπους. Μια τέτοια ψυχή ευχήθηκα να έχει η Ευφροσύνη. Και πρόσθεσε:

-Ζητώ συγνώμη απ  αὐτούς που ενοχλήθηκαν. Δεν ανακαλώ όμως την ευχή μου. Αντίθέτως την επαναλαμβάνω και την προσαυξάνω. Εύχομαι και στην Ευφροσύνη και σε όλους τους παρευρισκομένους, μεγάλους και μικρούς, καλή ψυχή!

 Άγνωστος συγγραφεύς

 

Πηγή: http://www.agiazoni.gr/article.php?id=42969808286848219281