Γενικά ΘέματαΕιδήσεις και Ανακοινώσεις

Το τρενοποδήλατο «ζωντανεύει» τις ράγες

26 Μαΐου 2012

Το τρενοποδήλατο «ζωντανεύει» τις ράγες

Βόλτες με ποδήλατο στις γραμμές του τρένου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι οι οποίοι επιθυμούν να συνδυάσουν την περιπέτεια με την εκδρομή και την περιήγηση σε φυσικές ομορφιές, από όπου μέχρι σήμερα περνούσε αποκλειστικά το σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ και η πρόσβαση με αυτοκίνητο ήταν αδύνατη.

Το τρενοποδήλατο σχεδιάζεται να εφαρμοστεί σε πρώτη φάση από τον ΟΣΕ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, στο δίκτυο Πελοποννήσου που σήμερα είναι υπό αναστολή. Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν δεν κυκλοφορούν τρένα επειδή η γραμμή χαρακτηρίζεται ως ασύμφορη, δεν είναι όμως εγκαταλελειμμένη, καθώς συντηρείται στοιχειωδώς.

Η σκέψη -που, όπως όλα δείχνουν, μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου θα έχει υλοποιηθεί- είναι στη μετρική αυτή γραμμή, η οποία έχει εύρος ένα μέτρο, να αναπτυχθεί ένα νέο σπορ, όπως είναι το mountain bike, που θα συνδυάζει την ποδηλασία με την εκδρομή, με στόχο να προσφέρει τις χαρές μιας διαδρομής τρένου. Ο τουρίστας θα χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό ποδήλατο, το railbike (τρενοποδήλατο), του οποίου οι ρόδες θα εφάπτονται στις ράγες.

Στα πλεονεκτήματα του τρενοποδήλατου είναι ότι οι διαδρομές του τρένου είναι μοναδικές, καθώς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με αυτοκίνητο. Η χάραξη του δικτύου είναι τέτοια που οι εικόνες που θα αντικρίσουν όσοι ταξιδέψουν στις ράγες με τα ειδικά ποδήλατα είναι μοναδικές, καθώς θα περνούν από λίθινα και σιδερένια γεφύρια, σήραγγες σκαμμένες με το χέρι και σημεία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς στο τμήμα από τον Αχλαδόκαμπο μέχρι την Καλαμάτα.

Ακόμη, θα δουν από κοντά τα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτίρια των σταθμών, τα οποία θα μετατραπούν σε σταθμούς ενοικίασης ποδηλάτων, καταλύματα για όσους θα ήθελαν να περάσουν μερικές ημέρες μακριά από τη βοή της πόλης, αλλά και σε χώρους εστίασης. Ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, στο σχέδιο περιλαμβάνεται η ιδέα να συνδυάζεται το τρενοποδήλατο με πεζοπορία σε μονοπάτια ή ακόμη και επισκέψεις σε μοναστήρια, ώστε να αυξηθεί ο εναλλακτικός τουρισμός και να αναπτυχθούν περιοχές που σήμερα μαστίζονται από την οικονομική κρίση.
perierga.gr

Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.com/2012/05/blog-post_30.html