Γενικά Θέματα

Η βιομηχανία που επενδύει χωρίς ένα ευρώ τραπεζικό δανεισμό

28 Μαΐου 2012

Η βιομηχανία που επενδύει χωρίς ένα ευρώ τραπεζικό δανεισμό

Η βορειοελλαδική HB Body ΑΕ ίσως και να αποτελεί μοναδική περίπτωση βιομηχανίας στη χώρα μας: Δεν έχει, αλλά ούτε και είχε στην τελευταία δεκαετία, ένα σέντς σε τραπεζικό δανεισμό, ενώ υλοποιεί αναπτυξιακές επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων.

της Άννης Καρολίδου
Η HB Body ΑΕ, η βορειοελλαδική βιομηχανία παραγωγής χρωμάτων αυτοκινήτων, σκληρυντών- διαλυτών  και άλλων προϊόντων προστασίας οχημάτων, ίσως και να αποτελεί μοναδική περίπτωση βιομηχανίας στην Ελλάδα: Δεν έχει, αλλά ούτε και είχε στην τελευταία δεκαετία, ένα σέντς σε τραπεζικό δανεισμό, ενώ υλοποιεί αναπτυξιακές επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, φθάνοντας σήμερα να εξάγει το 90% της παραγωγής της σε 67 χώρες.

«Το 2011 είχαμε αύξηση στον τζίρο της τάξης του 6,8%, δηλαδή ο κύκλος εργασιών προσέγγισε τα 43 εκατ. ευρώ,  ενώ τα προ φόρων κέρδη μας διαμορφώθηκαν κοντά στα 6,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, την μεγάλη εκτίναξη στις πωλήσεις την περιμένουμε στην επόμενη τριετία, αφού με την προώθηση των νεροδιαλυτών χρωμάτων τρίτης γενιάς,  εκτιμούμε ότι θα είναι δυνατός ακόμη και ο δεκαπλασιασμός του τζίρου», δήλωσε στη Voria.gr ο ιδρυτής, πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της HB Body, κ. Ηλίας Βασιλειάδης. Ουσιαστικά, η παραπάνω πρόβλεψη σημαίνει τζίρους που μπορούν να φτάσουν και τα 400 εκατ. ευρώ.

«Στη παρούσα φάση ετοιμαζόμαστε για να βγούμε δυνατά στην αμερικανική αγορά, τον Αύγουστο, με το νέο πακέτο των νεροδιαλυτών χρωμάτων τρίτης γενιάς, μία γκάμα προϊόντων ήδη ολοκληρωμένη. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την εμπορική δραστηριότητα, μέσα στο 2012 κάνουμε βήματα σε νέες αγορές όπως η Κορέα, η Ουρουγουάη και ο Καναδάς. Για το σκοπό αυτό, οργανώνεται και η ομάδα που θα αναλάβει την προώθηση των προϊόντων μας σε Κορέα, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Κίνα, ενώ υπάρχει στόχος για τη δημιουργία ενός εμπορικού team και στη Νότιο Αφρική. Με μεγάλο ενδιαφέρον βλέπουμε και τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε ο κ. Βασιλειάδης.

Να σημειωθεί ότι η HB Body, μέσω ατομικών επιχειρήσεων του προέδρου της εταιρείας, έχει παρουσία με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Μπρίστολ της Βρετανίας, στη Σόφια της γειτονικής Βουλγαρίας, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2011 διαθέτει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και παρουσία με δική της ομάδα στελεχών στην Βαλένθια της Ισπανίας. Ισχυρές ομάδες μάρκετινγκ επίσης έχει σε Σερβία και Ρωσία, σε δύο αγορές πολύ σημαντικές, με τη δεύτερη να απορροφά το 20% των εξαγωγών.
Στις πολύ δυνατές αγορές για την HB Body, συμπεριλαμβάνονται η Βρετανία, η Αμερική αλλά και η Νέα Ζηλανδία.

Παραγωγή στην Ελλάδα

Για την HB Body, παραγωγή σημαίνει μόνο Ελλάδα. Οι παραγωγικές επενδύσεις, τόνισε ο κ. Βασιλειάδης, έγιναν και θα γίνονται μόνο στην Ελλάδα.  Η βιομηχανία, που σήμερα δουλεύει σε μία βάρδια, μπορεί άμεσα να τριπλασιάσει τις πωλήσεις της, καθώς τα προηγούμενα χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις σε πάγια, ενώ διατηρεί ένα πολύ δυνατό τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης.

Παρότι η πυρκαγιά του 2006, σήμαινε ζημίες 15 εκατ. ευρώ για τη HB Body, η εταιρεία όχι μόνο ταχύτατα αποκατέστησε τις εγκαταστάσεις, αλλά επεκτάθηκε στη Γ’ φάση της ΒΙΠΕ Σίνδου, με νέες μεγάλες αποθήκες ετοίμων προϊόντων 11.000 τ.μ., εργοστάσιο παραγωγής βερνικιών, διαλυτικών και σκληρυντών, άλλη αποθήκη οργανωμένη με σύστημα logistics, κάλυψης 10.000 τ.μ., που συνδέεται με τη μονάδα κυτιοποιϊας, ενώ το Σεπτέμβριο του 2011 λειτούργησε στο συγκρότημα της Α’ φάσης της ΒΙΠΕ και λιθογραφείο.

Σημειώνεται ότι το βιομηχανικό συγκρότημα της HB Body, είναι πλήρως καθετοποιημένο, ενώ διαθέτει  μεγάλο Τμήμα R& D όπως και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις για τους συνεργάτες της. Οι παραγωγικοί και αποθηκευτικοί χώροι στης ΒΙΠΕ Σίνδου και στον Ασπρόπυργο Αττικής, καλύπτουν 80.000 τ.μ., ενώ 10.000 τ.μ. καλύπτουν τα εργαστήρια, οι χώροι διοίκησης και εκπαίδευσης.

Οι επενδύσεις της τελευταίας τετραετίας, ξεπέρασαν τα 15 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκαν αποκλειστικά από κεφάλαια της εταιρείας.

Σήμερα, στην Α’ φάση της ΒΙΠΕ Σίνδου είναι εγκατεστημένη η μονάδα χρωμάτων σε πούδρα και το λιθογραφείο. Στη Β’φάση είναι τρία εργοστάσια. Η μονάδα για τα υποστρώματα αυτοκινήτων. Η μονάδα συμβατικών και νεροδιαλυτών χρωμάτων και το εργοστάσιο σιδηρόστοκου. Επίσης, το κτίριο διοίκησης, το χημείο και οι R& D εγκαταστάσεις και το κέντρο εκπαίδευσης. Στη Γ’ φάση, είναι οι νέες αποθήκες ετοίμων προϊόντων, η αποθήκε logistics και το κυτιοποιϊο, η μονάδα συσκευασίας βερνικιών και διαλυτικών και το συσκευαστήριο σε σπρέϊ.

Πηγή: www.voria.gr