Γενικά Θέματα

Στην Αμερική πίνουν ξινόμαυρο στο όνομα… Θυμιόπουλος

5 Ιουνίου 2012

Στην Αμερική πίνουν ξινόμαυρο στο όνομα… Θυμιόπουλος

Ξένοι οινοκριτικοί γράφουν διθυράμβους για το ξινόμαυρο Νάουσας του Απόστολου Θυμιόπουλου, ο οποίος εξάγει το 97% της παραγωγής και σχεδιάζει την κυκλοφορία ενός νέου κρασιού χωρίς θειώδη.

της Αθανασίας Μπίδιου

abidiou@voria.gr
 
Στην Αμερική και την Ευρώπη πίνουν ξινόμαυρο στο όνομά του με τους οινοκριτικούς να τον χαρακτηρίζουν ως το αδιαμφισβήτητο ανερχόμενο αστέρι της Νάουσας. Στην Ελλάδα είναι αγαπητός από τους «ψαγμένους» οινόφιλους, καθώς το ξινόμαυρο του Απόστολου Θυμιόπουλου κατά κύριο λόγο κατευθύνεται στη διεθνή αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι μια απλή αναζήτηση στο Google για τον Thymiopoulos εντυπωσιάζει με τον αριθμό των αποτελεσμάτων και των αναφορών στα διεθνή μέσα για τον νεαρό οινολόγο από τη Νάουσα.
 
Η οινοποιία του Απόστολου Θυμιόπουλου είναι κατά 97% εξαγωγική με περίπου το 50% της παραγωγής να κατευθύνεται στις ΗΠΑ και το υπόλοιπο ποσοστό σε Γαλλία, Καναδά, Ολλανδία, Αγγλία, Ελβετία ακόμη και στην Ιαπωνία. Όπως τονίζει στη Voria.gr, ο κ.Θυμιόπουλος στις νέες αγορές-στόχους περιλαμβάνονται η Βραζιλία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Παράλληλα, στα άμεσα σχέδια της εταιρίας είναι η κυκλοφορία ενός ξινόμαυρου κρασιού χωρίς θειώδη.
 
Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Απόστολος Θυμιόπουλος είναι ένας νέος, καινοτόμος οινολόγος που ξεκίνησε επιχειρηματικά μόλις το 2003 και πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά εμφιαλωμένο κρασί το 2005. Μάλιστα, το σύνολο της παραγωγής του ξινόμαυρου Γη και Ουρανός της οινοποιίας από τον Τρίλοφο της Νάουσας το 2005 πουλήθηκε στη γερμανική αγορά.
 
Στους 100% βιολογικούς αμπελώνες 200 στρεμμάτων της οικογένειας Θυμιόπουλου στη ζώνη της Νάουσας ο κ.Θυμιόπουλος εφαρμόζει βιοδυναμικές μεθόδους καλλιέργειας αφήνοντας τα αμπέλια να προσαρμοστούν μόνα τους στο περιβάλλον. Η ενασχόληση του Απόστολου Θυμιόπουλου με το κρασί βέβαια δεν ήταν τυχαία, καθώς ο πατέρας και ο παππούς του ήταν αμπελοκαλλιεργητές. Ωστόσο, για πρώτη φορά η οικογένεια Θυμιόπουλου έβγαλε κρασί όταν ο Απόστολος φοιτητής ακόμη της σχολής οινολογίας, αποφασίζει με το μικρότερο αδερφό του Θόδωρο, φοιτητή φυτικής παραγωγής, να ασχοληθούν με την παραγωγή κρασιού και μάλιστα αποκλειστικά με την ποικιλία Ξινόμαυρο.
 
Η αφοσίωση στις αγορές του εξωτερικού ήταν στρατηγική επιλογή, αφού, όπως λέει ο κ.Θυμιόπουλος, είναι πιο ώριμες αγορές και μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τη φιλοσοφία της τοπικής ποικιλίας. «Στόχος μας είναι να παρουσιάζουμε στις διεθνείς αγορές του οίνου κάτι καινούργιο. Μέσα από το ξινόμαυρο μας να βγαίνει η αυθεντικότητα του κρασιού και της περιοχής. Το κρασί μας να ταυτίζεται με την περιοχή», αναφέρει ο Απόστολος Θυμιόπουλος, ο οποίος συμμετέχει σε γευσιγνωσίες στη Γαλλία μαζί με μεγάλα ονόματα της χώρας.
 
Η εταιρία μεγαλώνει σιγά-σιγά με ίδια κεφάλαια της οικογένειας Θυμιόπουλου. «Έχουμε επενδύσει μέχρι σήμερα 1,5-2 εκατ.ευρώ από την τσέπη μας. Ό,τι κερδίζουμε το βάζουμε ξανά στο οινοποιείο», εξηγεί ο κ.Θυμιόπουλος.
 
Η οικογένεια Θυμιόπουλου κυκλοφορεί τρεις ετικέτες: Γη και Ουρανός(Uranos στην αγορά της Αμερικής), Νάουσα από Νεαρά Αμπέλια- Jeunes Vignes de xinomavro και Rose de Xinomavro, το οποίο διατίθεται κατά 100% στο εξωτερικό.

 

Πηγή: http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=95104