Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κηδεύτηκε ο αείμνηστος ιερομόναχος Ευγένιος Κυκκώτης

7 Ιουνίου 2012

Κηδεύτηκε ο αείμνηστος ιερομόναχος Ευγένιος Κυκκώτης

του Λουκά Παναγιώτου

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκινήσεως και κατ’ άνθρωπον λύπης η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Κύκκου προέπεμψε στην αιωνιότητα, την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012, τον αοίδιμο εκκλησιάρχη της, ιερομόναχο Ευγένιο Κυκκώτη.

Ο αείμνηστος π. Ευγένιος, ο επονομαζόμενος παππουλής, γεννήθηκε στην κοινότητα Συριανοχώρι της επαρχίας Λευκωσίας στις 12 Νοεμβρίου 1923 και σε ηλικία 14 ετών προσήλθε στην Ιερά Μονή Κύκκου, όπου γαλουχήθηκε με τα νάματα της Ορθοδόξου Πίστεως.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1948 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανό και στις 7 Σεπτεμβρίου του 1952, παραμονή της εορτής της Παναγίας, έλαβε τον δεύτερο της ιεροσύνης βαθμό, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο τον Γ΄.

Ως ιερομόναχος εξυπηρέτησε την Ιερά Μονή της μετανοίας του, αλλά και το μετόχι του Ξεροπόταμου στην

Πεντάγυια, όπως και τα γύρω χωριά, τα οποία υστερούντο μονίμου εφημερίου.

Για αρκετά χρόνια δίδαξε με ιδιαίτερη αγάπη και περισσό ζήλο τα μαθήματα της Βυζαντινής Μουσικής, των

Νέων Ελληνικών και των Αγγλικών στην ανώτερη σχολή που λειτουργούσε εντός του μοναστηριού.

Παράλληλα, στα πλαίσια του διακονήματος του Εκκλησιάρχη της Μονής, διηκόνησε τους αναρίθμητους προσκυνητές που προσέφευγαν στη χάρη της Ελεούσας του Κύκκου και στο ενεργητικό του καταγράφονται βαπτίσεις χιλιάδων παιδιών.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της EOKA, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες, κυρίως στην τροφοδοσία και τις μετακινήσεις των ανταρτών και κατά την περίοδο που οι Άγγλοι έκλεισαν την Μονή για το κοινό, από τον Ιούνιο του 1956 μέχρι τον Μάρτιο του 1959, παρέμεινε εντός του μοναστηριού εγκλωβισμένος, λειτουργώντας και υπηρετώντας με αφοσίωση την Κυρία Θεοτόκο.

Την εξόδιο Ακολουθία που εψάλλει στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Κύκκου τέλεσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος πλαισιούμενος από τους Πανιερωτάτους Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιο και Μόρφου Νεόφυτο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο, με την συμμετοχή πλήθους ιερέων και ιερομονάχων.

Έντονη ήτο επίσης και η παρουσία του κόσμου, που κατέκλυσε το Καθολικό της Μονής, και τον προαύλειο χώρο που ήλθαν, από εγγύς και μακράν, για να αποχαιρετήσουν τον αγαπημένο «παππουλή» και να τον συνοδεύσουν ακολούθως έως της τελευταίας του κατοικίας στο κοιμητήριο της Μονής.

Η Αδελφότης της Μονής Κύκκου και οι άνθρωποι που τον γνώρισαν εύχονται και προσεύχονται ο Θεός να κατατάξει την ψυχή αυτού εν χώρα ζώντων.

Πηγή: Ρομφαία