Άγιοι - Πατέρες - ΓέροντεςΓενικά ΘέματαΟρθόδοξη πίστηΣυναξαριακές Μορφές

Εορτή των Αγίων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, των Αποστόλων

12 Ιουνίου 2012

Εορτή των Αγίων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, των Αποστόλων

Γιορτάζουμε σήμερα 11 Ιουνίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, των Αποστόλων, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Βαρθολομαίος ήταν από τους δώδεκα Αποστόλους του Κυρίου και κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Ινδούς στους οποίους και παρέδωσε το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο.

Αλλά στην Ουρανούπολη οι ειδωλολάτρες τον θανάτωσαν με τον μαρτυρικό τρόπο της σταύρωσης, και έτσι παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο. Ο Άγιος Βαρνάβας ήταν Ιουδαίος Λευίτης και καταγόταν από την Κύπρο.

Στα χρόνια των Αποστόλων κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Ήταν βασικός “συνεργάτης” του Αγίου και Αποστόλου Παύλου. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Ιερουσαλήμ, στη Ρώμη, στην Αλεξάνδρεια και στη γενέτειρά του, Κύπρο.

Εκεί, λιθοβολήθηκε από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες, και στη συνέχεια τον έκαψαν. Ο Άγιος Βαρνάβας υπήρξε μεγάλη και ένδοξη εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που διακρίθηκε για τη μεγάλη και θερμή του πίστη και για την ικανότητά του στο κήρυγμα του Θείου Λόγου.

Και οι δύο Άγιοι Απόστολοι, Βαρθολομαίος και Βαρνάβας, έκανε πράξη το Λόγο του Κύριου: «εις πάντα τα έθνη δει πρώτον κηρυχθήναι το ευαγγέλιον». Δηλαδή, πρέπει σε όλα τα έθνη, σύμφωνα με το Θείο σχέδιο να κηρυχθεί προηγουμένως το Ευαγγέλιο, για να είναι το κήρυγμα αυτό έλεγχος για εκείνους που δε θα πιστέψουν.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θεία ὄργανα, τοῦ Παρακλήτου, καὶ ἐκφάντορες, τοῦ Θεοῦ Λόγου, ἀνεδείχθητε θεόπται Ἀπόστολοι, Βαρθολομαῖε τῶν Δώδεκα σύσκηνε, καὶ Βαρνάβα ὡς υἱὸς παρακλήσεως. Ἀλλὰ αἰτήσασθε, Χριστὸν τὸν Θεὸν πανεύφημοι, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Το συναξάρι επιμελείται ο συνεργάτης του agioritikovima.gr Κυριάκος Διαμαντόπουλος

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός

 

Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/%CE%94%CE%99%CE%91%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%91/%CE%92%CE%99%CE%9F%CE%99-%CE%91%CE%93%CE%99%CE%A9%CE%9D/7100-eorti-t%CE%BFn-agi%CE%BFn

 
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=zdKXBNY7as0]