Άγιον Όρος

Νέος Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους ο Γέροντας Μάξιμος ο Ιβηρίτης

15 Ιουνίου 2012

Νέος Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους ο Γέροντας Μάξιμος ο Ιβηρίτης

Του Γιώργου Θεοχάρη
Τελέστηκε σήμερα, με  την καθιερωμένη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια  στον πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους, παρουσία του πολιτικού διοικητή του Αγίου ΄Ορους κ. Αρίστου Κασμίρογλου,  των  αρχών των δημοσίων υπηρεσιών του τόπου και πλήθος μοναχών και λαϊκών, η  τελετή της  εγκατάστασης της νέας Ιεράς Ιβηρίτικης Επιστασίας.

Ως νέοι επιστάτες, για το επιστασιακό έτος 2012-2013,  ανέλαβαν ως πρωτεπιστάτης ο γέρων Μάξιμος ο Ιβηρίτης και επιστάτες οι αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών, Παντοκράτορος Ιερομόναχος  Επιφάνειος,  Φιλόθεου γέρων Νικηφόρος και Σίμωνος Πέτρας Ιερομόναχος Ιερώνυμος.

Μετά την τελετή  στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Κοινότητας έγινε το καθιερωμένο κέρασμα και απευθύνθηκαν οι ευχές των παρισταμένων για ευόδωση του έργου  στην νέα Ιερά Επιστασία.

Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του Αγ. Όρους η Ιερά Εεπιστασία είναι το εκτελεστικό όργανο της Ιεράς Κοινότητας και ασκεί δημαρχιακά καθήκοντα καθώς και καθήκοντα ειρηνοδικείου.

Επίσης, είναι υπεύθυνη  για την έκδοση των διαμονητήριων (τα διαμονητήρια φέρουν τις υπογραφές  των  μελών της Ιεράς Επιστασίας)  και την  είσοδο των προσκυνητών στο Άγιο Όρος, για την άδεια  προσέγγισης  σκαφών στα λιμάνια του Αγίου Όρου  καθώς και προσέγγισης  των ελικοπτέρων.

Η νέα Επιστασία έλαβε την σκυτάλη από την Βατοπαιδινή Ιερά Επιστασία.

Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/news1/7179-neos-pr%EF%BF%BD