Γενικά Θέματα

16/6/2012. Εξόδιος ακολουθία μακαριστού γέροντος Πολυκάρπου Μαντζάρογλου

18 Ιουνίου 2012

16/6/2012. Εξόδιος ακολουθία μακαριστού γέροντος Πολυκάρπου Μαντζάρογλου

Το Σάββατο 16 Ιουνίου 2012 τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μάκρης η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού γέροντος Πολυκάρπου Μαντζάρογλου πνευματικού υπευθύνου του μοναχικού βίου της Μητροπόλεώς μας.

Ο μακαριστός γέροντας Πολύκαρπος εκοιμήθη κατά τις πρωϊνές ώρες της 15ης Ιουνίου σε ηλικία 83 ετών, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο πνευματικό έργο στην Μητρόπολή μας, στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Από τις πρώτες ώρες της ειδήσεως της εκδημίας του γέροντος συγκεντρώθησαν στην Ιερά Μονή της Μάκρης πλήθος πιστών, ιερέων, ιερομονάχων, μοναχών και μοναζουσών από πολλά μέρη της πατρίδος μας και του Αγίου Όρους αλλά και από το εξωτερικό (Βουλγαρία, Ρουμανία κ.α.) που γνώριζαν τον γέροντα. Η σορός του εξετέθη σε προσκύνηση από το πρωί της Παρασκευής και πλήθος κόσμου από την Αλεξανδρούπολη και τις γύρω περιοχές μετέβησαν στην Ιερά Μονή για να την προσκυνήσουν. Το βράδυ της Παρασκευής τελέσθηκε Αγρυπνία στο Καθολικό της Μονής ενώ το πρωί του Σαββάτου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη μας κ. Άνθιμο.

Για την εξόδιο ακολουθία ήλθαν στην Ιερά Μονή ο Γέροντάς μας Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και οι Σεβ. Μητροπολίτες Νευροκοπίου Ναθαναήλ (του Πατριαρχείου Βουλγαρίας), Βεροίας Παντελεήμων, Λαρίσης Ιγνάτιος, Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, Ξάνθης Παντελεήμων, Εδέσσης Ιωήλ, Ζιχνών Ιερόθεος, Σισανίου Παύλος και οι Θεοφ. Επίσκοποι Θερμών Δημήτριος, Τανάγρας Πολύκαρπος και Λαρίσης Ιγνάτιος (του Πατριαρχείου Αντιοχείας). Παρέστησαν ο Στρατηγός της 1ης Στρατιάς κ. Γκίνης, ο Στρατηγός της 12ης Μεραρχίας, κ. Γκαγκαστάθης, ο Ταξίαρχος της 23ης κ. Στεφανής, ο Ταξίαρχος της 12ης κ. Δαμιανίδης, εκπρόσωποι του Δήμου, των δικαστικών, πανεπιστημιακών και λοιπών αρχών του τόπου.

Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε στο Καθολικό της  Μονής από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, συγχοροστατούντων και των λοιπών Αρχιερέων. Στο τέλος της εξοδίου ακολουθίας μίλησε ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος, που αφού μετέφερε τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου προς την αδελφότητα της Μονής, μίλησε για την προσωπικότητα του μακαριστού γέροντος Πολυκάρπου και το κενό που αφήνει στην πνευματική ζωή του τόπου μας και έκλεισε την ομιλία του με το παρακάτω ποίημα αφιερωμένο στον μακαριστό γέροντα:

 

Πρωΐ, καθὼς ἀνέτειλε ὁ ἥλιος

βιάστηκες νὰ προλάβεις Τὸ νοητό,

ἀφήνοντας σὲ ὅλους ἕνα ῥῖγος

ἀπορφανισμοῦ μας ἀπὸ τὸ καλό,

 

καθὼς ἀναστραφήκαμε οἱ ἴδιοι

τὴν πίστη σου καὶ κάθε σου ἀρετή,

τὸ φρόνημα, τὸ ἦθος·ὅταν μύριοι

σὲ λιοτρίβι σὲ ἀλέθαν πειρασμοί.

 

Μὴν ξεχάσεις, ὅπου τώρα κατοικεῖς

ὅλους ἐμᾶς, τὶς μοναχές, τὸν τόπο

μνημόνευε καθὼς λαμπροφορεῖς,

 

ἁγίαζε καὶ τὸ μικρό μας κόπο,

σκούπιζέ μας τὸν ἰδρῶτα τῆς ψυχῆς

ποὺ ἔμαθε ἀπὸ τὸ δικό σου τρόπο.

 

Γέροντα ! θὰ μοῦ λείψετε!

(Ολόκληρη η ομιλία του Μητροπολίτου μας κ. Ανθίμου εδώ)

Ακολούθησε ομιλία από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο που συγκινημένος αναφέρθηκε στην γνωριμία του με τον μακαριστό γέροντα Πολύκαρπο.

 

Ακολούθησε η έξοδος του νεκρού από το Καθολικό και μετά από μία διαδρομή στον προαύλιο χώρο της Μονής γύρω από τον Ναό, η σορός του τοποθετήθηκε στον τάφο του στα δεξιά του Ναού, που διαμορφώθηκε ειδικά για να υποδεχθεί τον μακαριστό γέροντα.

 

Πολυκάρπου ιερομονάχου, Αιωνία η μνήμη!

 

Καλό Παράδεισο!

 

 

 

 

 

Πηγή: http://www.imalex.gr/38BF197F.el.aspx