Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

Διεθνές βραβείο σε Έλληνες ερευνητές για tour από κινητό

23 Ιουνίου 2012

Διεθνές βραβείο σε Έλληνες ερευνητές για tour από κινητό

 
Έχουν θέση οι φωτογραφίες από τον αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην Τούμπα σε έναν οδηγό πόλης; Ναι, αν είναι το clustTour που ανέπτυξαν ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ.

της Αθανασίας Μπίδιου

abidiou@voria.gr

Διεθνή διάκριση με την καινοτόμα εφαρμογή clustTour για κινητά τηλέφωνα Apple κατέκτησε η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ στο Διεθνές Συνέδριο Ανάκτησης Πολυμέσων στο Χονγκ Κονγκ. H ομάδα έλαβε βραβείο τεχνικής επίδειξης στο συνέδριο για μία εφαρμογή που επιτρέπει την πλοήγηση και οργάνωση εικόνων από αξιοθέατα και εκδηλώσεις από το κινητό τηλέφωνο και δωρεάν στο app store. 
 
Με το clustTour μπορείτε να εξερευνήσετε δωρεάν από το κινητό τηλέφωνο iPhone ή από το iPad τοποθεσίες και σημεία σε περισσότερες από 30 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Δεν πρόκειται για έναν απλό οδηγό πόλης, αλλά για έναν ξεναγό στα σημεία της πόλης που οι επισκέπτες της θεωρούν ενδιαφέροντα, τόσο ώστε να τα έχουν φωτογραφίσει και να τα έχουν ανεβάσει στο Flickr. Έτσι ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης εκτός από τα διάσημα αξιοθέατα όπως ο Λευκός Πύργος και τα Μουσεία μπορεί να δει και την ζωντανή πλευρά της πόλης μέσα από φωτογραφίες του αγώνα ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στην Τούμπα, τα γκράφιτι στους τοίχους της πόλης, τους ζουρνάδες στη Μοδιάνο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ακόμη και τα επεισόδια στον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Με την εφαρμογή αποδεικνύεται πώς με την αξιοποίηση νέων τεχνολογικών μέσων μπορούν να ενισχυθούν παραδοσιακές αγορές, όπως ο τουρισμός.
 
Βασικά χαρακτηριστικά του clustTour:
– Υπάρχουν πάνω από 30 πόλεις στον κόσμο που μπορεί να εξερευνήσει κανείς.
– Διαθέτει φωτογραφίες των περιοχών.
– Υπάρχει χάρτης για την εύκολη εύρεση των περιοχών.
– Μπορεί να γίνει αναζήτηση στο internet με ένα μόνο πάτημα προκειμένου να βρεθούν περισσότερες πληροφορίες για το σημείο.
– Ο χρήστης μπορεί να σημειώσει τα αγαπημένα του για εύκολη εύρεση και ανταλλαγή.
– Με την εφαρμογή μπορεί κανείς να απολαύσει τα πιο ενδιαφέροντα σημεία σε κάθε πόλη. 
 
Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από τους ερευνητές Συμεών Παπαδόπουλο, Ιωάννη Κομπατσιάρη, Εμμανουήλ Σχοινά και Juxhin Bakalli και υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο SocialSensor. Είναι η δεύτερη φορά που βραβεύεται στο εν λόγω Συνέδριο η ομάδα του ΙΠΤΗΛ καθώς πέρσι έλαβε βραβείο για την ίδια εφαρμογή που είχε αναπτύξει για το web. Στόχος είναι το clustTour να αναπτυχθεί και για κινητά Android.
 
Όπως τονίζει ο κ.Κομπατσιάρης στη Voria.gr βασική επιδίωξη των ερευνητών μέσω της εφαρμογής είναι η προώθηση του έργου του Ινστιτούτου πάνω στο κομμάτι της ανακάλυψης γνώσης και της εξαγωγής της πληροφορίας. Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιούνται τα κοινωνικά δίκτυα, στην περίπτωση του clustTour το Flickr. 
 
Η εφαρμογή επιτρέπει την ιεραρχική εξερεύνηση μιας πόλης σε πολλά επίπεδα ανάλυσης, όπως, για παράδειγμα, σε επίπεδο περιοχής, γειτονιάς ή σημείου ενδιαφέροντος. Παράλληλα, ενσωματώνει κατάλληλες τεχνικές ομαδοποίησης, προκειμένου να αποφεύγεται η υπερφόρτωση της οθόνης του κινητού με πολλές πληροφορίες, και να διευκολύνεται ο χρήστης στην εστίασή του στο επιθυμητό σημείο ενδιαφέροντος.