Άγ. Μάξιμος ο ΓραικόςΆγιον ΌροςΓενικά ΘέματαΟρθόδοξη πίστη

Άπαντα Αγίου Μαξίμου του Γραικού, τόμος Β΄

26 Ιουνίου 2012

Άπαντα Αγίου Μαξίμου του Γραικού, τόμος Β΄

επιμέλεια: πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου- πρεσβυτέρας Χαρούλας Τσουλιάη

Η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου εξέδωσε τον Β΄Τόμο των Απάντων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού. Ο Β τόμος περιέχει είκοσι οκτώ(28) Λόγους του Αγίου, που αναπτύσσονται σε σε 445 σελίδες. Οι λόγοι αυτοί γράφτηκαν στην Ρωσία κατά την διάρκεια του εγκλεισμού του Οσίου στη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ότροτς της Επισκοπής Τβερ μετά το έτος 1534.Η μετάφραση από τα ρωσικά στα ελληνικά έγινε από τον Μάξιμο Τσυμπένκο (Κλασικό φιλόλογο, ιστορικό-ελληνιστή, καθηγητή της Φιλοσοφίας του Πολυτεχνείου Κιέβου και της Θεολογικής Ακαδημίας Κιέβου) και η θεολογική θεώρηση της μετάφρασης είναι της κυρίας Ειρήνης Κασάπη, δρος Θεολογίας.
Τον τόμο προλογίζει ο Μητροπολίτης Άρτας κ. κ. Ιγνάτιος, ο οποίος μεταξύ των άλλων σημειώνει : «Οι λόγοι είναι εξόχως σημαντικοί, διδακτικοί και επικοδομητικοί. Μαρτυρούν δε, κατά τον πλέον σαφή τρόπο το ορθόδοξο φρόνημα του Αγίου Μαξίμου, όπως αυτό διαμορφώνεται και εκφράζεται μέσα από την ευρυμάθειά του, την αγιογραφική και αγιοπατερική κατάρτισή του και την οσιακή και ασκητική του ζωή».
Η εισαγωγή του τόμου είναι του κ. Μιχάλη Τρίτου, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου »