Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ορέστεια 2012 Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σε όλους εκείνους που έστησαν αυτή την πόλη πριν από 89 χρόνια…

26 Ιουνίου 2012

Ορέστεια 2012 Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής σε όλους εκείνους που έστησαν αυτή την πόλη πριν από 89 χρόνια…

Με σειρά θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο ΟΡΕΣΤΕΙΑ εορτάζει κατ’ αυτάς η πόλη της Νέας Ορεστιάδος τη συμπλήρωση 89 χρόνων από τη θεμελίωση της της το έτος 1923 μετά την Συνθήκη της Λωζάνης, όπου εγκαταστάθηκαν 900 οικογένειες Αδριανουπολιτών και Καραγατσιανών προσφύγων της καταστροφής του 1922. Πρωτεργάτης αυτής της πρωτοβουλίας ο τότε Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Πολύκαρπος, ο οποίος μαζί με τους πρόκριτους της Αδριανούπολης και του Κάραγατς, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από τις πατρογονικές εστίες έφεραν στη φιλοξενη ελεύθερη πατρίδα τα ιερά τους κειμήλια και έστησαν τα νοικοκυριά τους με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Το πρωί της Κυριακής, 24ης Ιουνίου ε.ε. άρχισε ο εορτασμός, με Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δ α μ α σ κ η ν ο ύ. Στη συνέχεια ετελέσθη η καθιερωμένη Δοξολογία και Μνημόσυνο στο μακαριστό Μητροπολίτη Πολύκαρπο και τους θεμελιωτές της πόλης.

Ακολούθησαν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως (Φ.Σ.Α.) σε κτήριο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Ορεστιάδος. Ύστερα από μια περιπέτεια του θησαυρού της Βιβλιοθήκης που κράτησε 90 χρόνια (1922-2012) επιτέλους η Βιβλιοθήκη βρήκε το μόνιμο κατάλυμα της και μάλιστα στο φυσικό της χώρο, δίπλα στην Αδριανούπολη, στη διάδοχο της Ορεστιάδα.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αλέξ. Δερμετζόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Δημ. Μούζας, ο Ταξίαρχος – Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Χρ. Καρυώτης, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργ. Νικολάου, ο Αστυνομικός Διευτθυντής Ορεστιάδος Γεωργ. Σαλαμάγκας, εκπρόσωποι φορέων και άλλοι επίσημοι.

Ο Σεβασμιώτατος εξήρε το γεγονός τους εορτασμού που συγχρόνως είναι ημέρα μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων και σημείωσε ότι εκκλησιαστικά αυτή τη μέρα τιμώνται πάντες οι εν Αδριανουπόλει ασκήσει και αθλήσει διαλάμψαντες άγιοι, όπως έχει από ετών καθιερωθεί. Χαιρέτησε επίσης το γεγονός της μετεγκατάστασης της Βιβλιοθήκης του Φ.Σ.Α. στην Ορεστιάδα σαν γεγονός ορόσημο στην ιστορία της πόλης που την καθιστά πνευματικά διάδοχο της Αδριανούπολης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στο μεθέορτο Εσπερινό επί τη εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Σοφικού και προέστη της λιτανεύσεως της Ιεράς Εικόνος στην Πλατεία του χωρίου, όπου εψάλη Αρτοκλασία και ακολούθησε λαϊκό γλέντι. Κατα τη διάρκεια του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον εφημέριο της ενορίας π. Πασχάλη Νεραντζάκη.

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://synodoiporia.blogspot.gr/2012/06/2012-89.html