Γενικά Θέματα

Σύστημα eCall στα αυτοκίνητα

26 Ιουνίου 2012

Σύστημα eCall στα αυτοκίνητα

Μη δεσμευτική απόφαση προωθεί η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία καλούνται όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες όπως μέχρι το 2015 ενσωματώσουν τις συσκευές eCall στα αυτοκίνητα . Το ΕΚ θέλει να πιέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως τεθεί σε λειτουργία ο κανονισμός αυτός που προνοεί την εγκατάσταση του eCall στα νέας γενιάς αυτοκίνητα.

Ο σκοπός της πιο πάνω συσκευής είναι να εξασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες βοήθειας θα βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση ατυχήματος. Μ’αυτή την συσκευή υπολογίζεται ότι θα διασωθούν πολλές ζωές και θα μειώσει τα σοβαρά αποτελέσματα των τραυματισμών. Υπολογίζεται σύμφωνα με έρευνες ότι το eCall μπορεί να σώσει μέχρι και 2.500 ζωές ετησίως και μπορεί να μειώσει τις αρνητικές συνέπειες των τραυματισμών. Όπως δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Μεταφορών του ΕΚDieter-LebrechtKoch (ΕΛΚ, Γερμανία) το eCall «μπορεί να σώσει ζωές με σχετικά μικρή προσπάθεια».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ το 2011, περίπου 35.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 1.5 εκατομμύριο τραυματίστηκαν. Αυτά τα στοιχεία είναι σοκαριστηκά για την ΕΕ η οποία αποτελεί μια ένωση κρατών που έχει σαν πρωταρχικό της στόχο την παροχή καλύτερης ποιότητας ζωής για όλους του πολίτες της. Οι ευρωβουλευτές φαίνεται να υποστηρίζουν μαζικά την ενσωμάτωση του eCall στα αυτοκίνητα ενώ με τη σειρά τους οι αυτοκινητοβιομηχανίες είναι υπέρ της εγκατάστασης του συστήματος. Σήμερα μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξεως του 0.4% έχει εγκαταστημένο το σύστημα στο αυτοκίνητο του.  

Για τη λειτουργία του συστήματος χρειάζεται να υπάρξει μια συνεργασία μεταξυ των υποδομών ενημέρωσης των αρμοδίων υπηρεσιών και τον υποχρεωτικό εξοπλισμό όλων των αυτοκινήτων με το κόστος να εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 100 ευρώ ανά αυτοκίνητο. Η εγκατάσταση του συστήματος θα αναβαθμίσει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών για τις αυτοκινητοβιομηχανίες και θα προστατεύσει τις ζωές χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών. Το ψήφισμα θα ψηφισθεί από το ΕΚ στις 3 Ιουλίου το οποίο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα αλλά αντίστοιχη πρόταση αναμένεται να παρουσιασθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του έτους.

 

Πηγή: http://www.politis-europe.com/cgibin/hweb?-A=2337&-V=news