Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Εκδήλωση τιμής στον Προκαθήμενο της Εσθονικής Εκκλησίας

30 Ιουνίου 2012

Εκδήλωση τιμής στον Προκαθήμενο της Εσθονικής Εκκλησίας

Δελτίο τύπου

Με συμμετοχή εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Μητροπολίτου Αχελώου κ. Ευθυμίου, του Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου, του Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου, εκπροσώπου του Δημάρχου Ηλιουπόλεως της Δημοτικής Συμβούλου κας Πόπης Λούβαρη, του καθηγητού της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Αρχιμανδρίτου κ. Γρηγορίου Παπαθωμά, κληρικών και πλήθους λαϊκών, έγινε στη πλατεία Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, το βράδυ της Κυριακής 24 Ιουνίου 2012 η παρουσίαση του βιβλίου για παιδιά «οι Τρείς Ιεράρχες μιλούν για την Θεία Λειτουργία, που διοργάνωσε η ιστοσελίδα katixitiko.gr.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον διακεκριμένο Ιεράρχη της Ορθοδοξίας, ένα σύγχρονο κατηχητή, τον Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας Στέφανο, ο οποίος και παραβρέθηκεστην εκδήλωση αφού προηγουμένως είχε παραχωρήσει δηλώσεις για το katixitiko tv και το amen.gr

Την εκδήλωση, που εξελίχθηκε σε ένα πανηγύρι τιμής προς τον Μητροπολίτη Στέφανο, παρουσίασε ο δημοσιογράφος του Ραδιοφωνικού σταθμού Πειραϊκή Εκκλησία Κωνσταντίνος Δαντίλης. Ο Διευθυντής του Διορθόδοξου Πολιτιστικού Κέντρου Πατρίκιος Panasiuk, καλωσόρισε τους παρισταμένους και απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Εσθονίας είπε «Θέλουμε να Σας βεβαιώσουμε, πως το ότι γνωρίσατε το katixitiko.gr αναζητώντας ιδέες για κατήχηση στο διαδίκτυο, μας έχει εμπνεύσει ιδιαίτερο θαυμασμό. Η ηγεσία Σας, στη γειτονική με την πατρίδα μου Πολωνία, Αυτόνομη Εκκλησία της Εσθονίας έφερε την ανάστασή Της και την πορεία της μέσα στην Πεντηκοστή, με μοναδικό στόχο την σωτηρία των πιστών, μέσα από την αγάπη».

Αμέσως έλαβε τον λόγο ο διαχειριστής της ιστοσελίδας και συγγραφέας του παρουσιαζόμενου βιβλίου, ο οποίος  μεταξύ άλλων είπε απευθυνόμενος στο τιμώμενο Ιεράρχη. «Εσείς εκεί, ακρίτας της Ορθοδοξίας στη βίγλα της Εσθονίας, εμπνέατε, και ευλογούσατε την προσπάθεια μας ώστε να φτάσουμε να πούμε, το τυπωθείτω. Αρχικά στην Ελληνική και αργότερα σε Εσθονική και Ρωσική έκδοση».

Την σύνθεση των ομιλητών στο τραπέζι της παρουσίασης απετέλεσαν ο Μητροπολίτης Σισανίουκαι Σιατίστης Παύλος, που αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του τιμωμένου προκαθημένου της Αυτονόμου Εκκλησίας της Εσθονίας, ο πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Καλιγέρης, Διευθυντής Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών που μίλησε για την προσέγγιση των παιδιών στην σύγχρονη πραγματικότητα μέσα και από εκδόσεις σαν το παρουσιαζόμενο βιβλίο και ο καθηγητής Ιωάννης Βογιατζής, Διευθυντής του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Αργολίδος ο οποίος και παρουσίασε με διαφάνειες την δουλεία που έκαμαν με το βιβλίο τα παιδία του εν λόγω ειδικού σχολείου.

Αμέσως ανέλαβαν το λόγο για την συνέχεια της παρουσίασης, οι μαθητές της Στ΄Δημοτικού, Άννα-Μαρία Ξύδη από το 3ο Δημοτικό σχολείο Υμηττού και ο Θοδωρής Τσιρογιάννης από το 3ο Δημοτικό σχολείο Ηλιούπολης, που έλαβαν σαν δώρο αποφοίτησης από την ενορία της Αγίας Μαρίνης, το εν λόγω βιβλίο για το οποίο και μίλησαν παρουσιάζοντας τις εντυπώσεις τους από την ενασχόληση τους μαζί του. Τελειώνοντας ενεχείρισαν στον Μητροπολίτη Στέφανο ένα αντίτυπο του βιβλίου και μία ανθοδέσμη και εκείνος με εμφανή συγκίνηση εξέφρασε την έκπληξη του, από τα όσα διαδραματίστηκαν προς τιμήν του και ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στις προσπάθειες της τοπικής Εκκλησίας της Εσθονίας για την κατήχηση και τον επενευαγγελισμό του λαού.

Η εκδήλωση τελείωσε με την υπό την ευθύνη του πρεσβυτέρου Γεωργίου Χριστοδούλου χορωδία των κατηχητικών της ενορίας Αγίας Σοφίας Ψυχικού με την χοράρχη Θεοδώρα Αυγερινού και το χορευτικό των κατηχητικών της ενορίας Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως υπό την ευθύνη της Βασιλικής Φαλίδα και την διδασκαλεία της Ελένης Φάκου. Η βραδιά συνεχίστηκε με την συμμετοχή των παρισταμένων στο χορό υπό τους ήχους ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων στην οποία συμμετείχαν στα κλαρίνο, φλογέρα και τσαμπούνα ο Χαράλαμπος Αυγερινός στο λαούτο ο Νικόλαος Μπούτσης στο βιολί η Δανάη Μπούτση και στα κρουστά ο Παναγιώτης Παγκράτης ενώ τραγούδησε η Θεοδώρα Αυγερινού.

Εκ του katixitiko.gr