Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Ρήγμα στην κυβερνητική συμμαχία της Τουρκίας

3 Ιουλίου 2012

Ρήγμα στην κυβερνητική συμμαχία της Τουρκίας

Μια μερίδα της συντηρητικής διανόησης βάλλει κατά της τουρκικής κυβέρνησης και θεωρεί ότι η στάση της Άγκυρας είναι λανθασμένη.

«Πυρά» πρώην ισλαμιστών κατά των συντρόφων τους.

Οι πολύ σημαντικές εξελίξεις στο τουρκικό πολιτικό πεδίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν ρήγμα στους κόλπους της κυβερνητικής συμμαχίας της Τουρκίας και ανοίγουν τον δρόμο για εναλλακτικά σενάρια, τα οποία αφορούν το μέλλον του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Η στάση της Τουρκίας έναντι της κρίσης στη Συρία φέρνει αντιμέτωπους πρώην ισλαμιστές με τους συντρόφους τους. Συγκεκριμένα, μια μερίδα της συντηρητικής διανόησης βάλλει κατά της τουρκικής κυβέρνησης και θεωρεί ότι η στάση της Άγκυρας είναι λανθασμένη.

Το περασμένο σαββατοκύριακο, ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν» Αλί Μπουλάτς έθεσε επί τάπητος τη νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Μπουλάτς ισχυρίστηκε ότι μια μερίδα εντός της αντιπολίτευσης της Συρίας τάσσεται υπέρ της άμεσης διακοπής της στρατηγικής συνεργασίας Ιράν – Συρίας. Κατά την άποψη του Τούρκου αρθρογράφου, η συγκεκριμένη μερίδα της αντιπολίτευσης επιδιώκει την εξομάλυνση και την ομαλοποίηση των σχέσεων Συρίας – Ισραήλ. «Γιατί η Άγκυρα δεν λαμβάνει υπόψη της αυτή την πραγματικότητα», ρωτά ο κ. Μπουλάτς.

Το επίμαχο άρθρο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους της τουρκικής κυβερνητικής παράταξης. Πρώην σύντροφοι του κ. Μπουλάτς και υποστηρικτές της πολιτικής γραμμής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αχμέτ Νταβούτογλου φτάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται χαρακτηριστικά ότι εντός του ΑΚΡ υπάρχουν υποστηρικτές του Ιράν, οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο «πέμπτης φάλαγγας» στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Η κρίση στη Συρία δεν είναι η μοναδική εξέλιξη η οποία στέλνει μεγάλα ωστικά κύματα στο εσωτερικό του ΑΚΡ. Ένας νέος νόμος, τον οποίο προωθεί το κυβερνών κόμμα, ταράζει τα νερά στο εσωτερικό της μεγάλης τουρκικής κυβερνητικής συμμαχίας. Χθες, με δική του πρωτοβουλία, το ΑΚΡ προχώρησε στην κατάργηση των περίφημων «ειδικών δικαστηρίων». Σύμφωνα με το παλαιό άρθρο 250 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, μέχρι σήμερα δικαστήρια με ειδική σύνθεση δίκαζαν πολύ σημαντικές υποθέσεις όπως το Εργκενεκόν, τη Βαριοπούλα κ.ο.κ. Χθες, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση αυτών των δικαστηρίων. Ωστόσο, φρόντισε για τη δημιουργία σημαντικών δικλίδων ασφαλείας για τη συνέχιση των δικών των φερόμενων ως πραξικοπηματιών.

Η νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΑΚΡ έχει δυσαρεστήσει τους υποστηρικτές του Κινήματος (τάγματος) Φετχουλλάχ Γκιουλέν. Κατά την άποψη τους, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2014, ο κ. Ερντογάν επιδιώκει συμφιλίωση με τους κεμαλιστές.

 

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=96256