Ορθόδοξη πίστη

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στον Ακάμα

4 Ιουλίου 2012

Υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στον Ακάμα

Υπάρχουν υποψίες ότι πιθανόν η πυρκαγιά να τέθηκε κακόβουλα, και αυτό θα εξεταστεί αύριο σε συνεργασία του Τμήματος Δασών και της Αστυνομίας

Στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικά οχήματα εξαιτίας τοπικών αναζωπυρώσεων.

Υπό έλεγχο τέθηκε γύρω στις 19.30 η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη στην περιοχή του Νέου Χωριού κοντά στον Ακάμα, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών Ανδρέα Χρίστου.

Η μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά, εκδηλώθηκε στις 09:10 το πρωί της Τρίτης στην περιοχή Λουτρά της Αφροδίτης πλησίον του ξενοδοχείου Anassa, απειλώντας το κρατικό δάσος του Ακάμα. 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χρίστου σημείωσε ότι στην περιοχή παραμένουν πυροσβεστικά οχήματα γιατί σημειώνονται τοπικές αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. «Και θα παραμείνουν στην περιοχή καθόλη τη διάρκεια της νύχτας», πρόσθεσε ο κ. Χρίστου.

Η φωτιά στον Ακάμα «αρχικά ξέσπασε στην περιοχή του Νέου χωριού στον Ακάμα και στη συνέχεια ξέσπασε και δεύτερη στην περιοχή της Λάρας γεγονός που ενισχύει τις υποψίες μας ότι πιθανόν οι πυρκαγιές να τέθηκαν κακόβουλα».

«Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάστηκαν στην περιοχή 120 δασικοί υπάλληλοι και δασοπυροσβέστες, 30 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, άνδρες της Επαρχιακής Διοίκησης, μέλη της πολιτικής άμυνας, άνδρες του Ταμείου Θήρας και κάτοικοι της γύρω περιοχής», ανέφερε ο κ. Χρίστου.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς χρησιμοποιήθηκαν 8 πτητικά μέσα, 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα του τμήματος δασών, 2 ενοικιαζόμενα πυροσβεστικά ελικόπτερα της Κυπριακής Δημοκρατίας, 2 ελικόπτερα της Αστυνομίας και 2 ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων. Χρησιμοποιήθηκαν, επίσης, 35 πυροσβεστικά οχήματα των διαφόρων πυροσβεστικών τμημάτων.

«Η πρώτη πυρκαγιά έκανε στάχτη 2,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης και η δεύτερη 50 εκτάρια που περιλαμβάνουν ιδιωτικές καλλιέργειες, άγρια βλάστηση και μέρος του κρατικού δάσους. Η ακριβής αποτύπωση θα γίνει την Τετάρτη, υπάρχουν υποψίες ότι πιθανόν η πυρκαγιά να τέθηκε κακόβουλα, αυτό θα το εξετάσουμε αύριο σε συνεργασία με την Αστυνομία όταν θα είναι και καλύτερες οι συνθήκες, αυτή τη στιγμή είμαστε σε καλό δρόμο, αφού τα μεγάλα μέτωπα έχουν καταλαγιάσει», σημείωσε ο κ. Χρίστου.

Αναγκαστική προσγείωση
Στη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου πραγματοποίησε επιτυχή αναγκαστική προσγείωση στην περιοχή της Λάρας, λόγω μηχανικής βλάβης που παρουσίασε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Τμήματος Δασών, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον Ακάμα, τα πτητικά μέσα που επιχειρούσαν στην περιοχή αναγκάστηκαν να μετακινηθούν για λίγη ώρα προς στην περιοχή της Τάλας αφού τρίτη πυρκαγιά ξέσπασε μεταξύ των κοινοτήτων Τάλας και Έμπας θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο κατοικίες. Η τρίτη πυρκαγιά κατασβέστηκε έγκαιρα.

Το ευτύχημα είναι πως δεν κινδύνευσε η ζωή ανθρώπων, αφού οι πύρινες γλώσσες αναχαιτίστηκαν έξω από το Νέο Χωριο.

Τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς διερευνώνται από την Αστυνομία.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=96416