Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Λευκωσία – Αμμόχωστος: Οι δολοφονημένες πόλεις, πόλεις της Ζωής

7 Ιουλίου 2012

Λευκωσία – Αμμόχωστος: Οι δολοφονημένες πόλεις, πόλεις της Ζωής

Την 1η Ιουλίου του 2012 η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Προεδρία.

Την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στη Λευκωσία υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης παρουσίασε την πρότασή του για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ο οποίος είχε απευθυνθεί προηγούμενα με επιστολή του στο Κοινοβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην τοποθέτησή του ανέφερε:
Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 80’ ανέδειξα το αίτημα και τον συμβολισμό της 19ης Μαΐου οι μεν επίσημες ηγεσίες ο Κ. Καραμανλής, ο Α. Παπανδρέου, η λεγόμενη αριστερά περισσότερο ήταν εχθρικές, οι δε πολίτες απαντούσαν με την γνωστή στάση ενός παραιτημένου ψυχικά και ηθικά λαού. « Αυτό δεν γίνεται», «Δεν μπορείς να το κάνεις». Δενμπορισμό, Δενγινετισμό ονομάζω από την ψυχολογία, την ιδεολογία που επέβαλαν στους Έλληνες.
Δέκα χρόνια μετά την αρχή αυτής της προσπάθειας το Ελληνικό Κοινοβούλιο με προσκαλούσε, χωρίς να είμαι Βουλευτής, να εισηγηθώ, να ερμηνεύσω το αίτημα για την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων. Έτσι άλλαξε η ιστορία.
Τώρα περιμένω εσάς. Τώρα είναι η στιγμή για ένα νέο ηθικό ιστορικού τύπου Πολιτικό Άλμα με την καθιέρωση της 19ηςΜαΐου ως Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού. Ο νυν Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, οι πρώην Πρόεδροι, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που είναι παρόντες και τους ευχαριστώ για αυτό, μπορούν να αλλάξουν την τροχιά της ιστορίας. Να συμβάλουν στην επιστροφή του ανθρωπισμού στην περιοχή μας. Αυτό περιμένουν οι λαοί, οι άνθρωποι στην Μικρά Ασία και την Ευρώπη.
Ποια είναι η χρονική στιγμή που διανύουμε. Ο μήνας Μάιος είναι ο μήνας της Μνήμης. Η ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία τον Ιούλιο. Η συμπλήρωση 38 χρόνων από την εισβολή και την κατοχή. Τι ήταν η εισβολή, τι έγινε το 1974; Μπήκε σε λειτουργία εκ νέου η Κεμαλική μηχανή του θανάτου. Οι Κύπριοι και ο τόπος ήταν το προτελευταίο θύμα αυτής της μηχανής. Ακολούθησαν οι Κούρδοι. Έπονται άλλοι. Ο Εμβέρ Πασά έχει τους αυθεντικούς συνεχιστές του, τον Νταβούτογλου. Αυτή η μηχανή του θανάτου εκτός από τους ανθρώπους, τις γυναίκες και τα παιδιά, δολοφονεί το τοπίο, ειδικά τις πόλεις.
Τι είναι η Λευκωσία, η Αμμόχωστος; Είναι η συνέχεια της πυρπόλησης της Σμύρνης. Είναι δυο δολοφονημένες πόλεις.
Η μεγάλη ιστορικού τύπου πρωτοβουλία για την επιστροφή του ανθρωπισμού στην Μικρά Ασία μπορεί να έχει ως μια από τις αφετηρίες της την ανάδειξη της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου ως Πόλεων της Ζωής. Ώστε να ηττηθεί ο θάνατος, η Κεμαλική μηχανή του θανάτου, η ιδεολογία του θανάτου. Οι Δήμαρχοι των δύο ιστορικών πόλεων έχουν μπροστά τους ένα απελευθερωτικό και δημιουργικό πεδίο σύγχρονου Ευρωπαϊκού πρωταγωνιστισμού. Μπορούν να κάνουν πολλά.
Αυτά είναι σήμερα τα πεδία μιας ανθρωπιστικής πολιτικής για την Ευρώπη. Τα πεδία της Ευρωπαϊκής Οικοδόμησης. Η Κύπρος έχει από το παρελθόν και το μέλλον τα υλικά να την χαράξει. Αυτό απαιτεί η ιστορία από τους Κυπρίους. Πολύ καλή η ιδέα για το άνοιγμα της Κυπριακής Προεδρίας από το Κούριο. Το κλείσιμο της μπορεί να γίνει στην Αμμόχωστο ή στο φυλακισμένο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας.
Ποιος μπορεί να το απαγορεύσει; Κανείς. Όταν το κάνει αποβάλλεται από την ΟΥΝΕΣΚΟ. Η πρώτη αποβολή. Μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες.