Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Κυπριακή προεδρία: προϋπολογισμός, κοινωνική Ευρώπη, αλληλεγγύη

8 Ιουλίου 2012

Κυπριακή προεδρία: προϋπολογισμός, κοινωνική Ευρώπη, αλληλεγγύη

Από το βορά στο νότο, από τη Δανία στην Κύπρο, η προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αλλάζει χέρια την Κυριακή και το τιμόνι περνά για έξι μήνες στη Λευκωσία με σύνθημα το “Προς Μια Καλύτερη Ευρώπη” και ένα μακρύ κατάλογο σημαντικών προτεραιοτήτων. Πρώτη είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ αλλά η κρίση διαπερνά τα πάντα. Εμείς μιλήσαμε και με τους έξι εκλεγμένους Κύπριους ευρωβουλευτές για το πώς βλέπουν το εξάμηνο που έρχεται.

Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η ενέργεια και η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκονται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Κύπρου, σημείωσε ο  ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ – ΔΗΣΥ), κ. Ιωάννης Κασουλίδης. “Η κυπριακή προεδρία οφείλει, σε στενή συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο, Catherine Ashton, την υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Επιτροπή να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ και ειδικά τη νότια διάστασή της, κυρίως σε ότι αφορά τη στήριξη του εκδημοκρατισμού και της σταθεροποίησης των χωρών της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης”, σημειώνει.

Για την κ. Ελένη Θεοχάρους του ΕΛΚ (ΔΗΣΥ) το ένα ζήτημα που θα κυριαρχήσει τους ερχόμενους μήνες είναι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ένωσης: “ξέρω ότι δεν είναι εύκολο όμως το μεγάλο στοίχημα της κυπριακής προεδρίας θα πρέπει να είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων (για τον προϋπολογισμό), ενώ σημείωσε ότι το σύνθημα “προς μια καλύτερη Ευρώπη” σημαίνει πρώτα απ’ όλα “αλληλεγγύη και μια πιο κοινωνική Ευρώπη”.

Η κρίση είναι το σημαντικότερο για το εξάμηνο που έρχεται, σημειώνει ο ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών (ΕΔΕΚ) κ. Κυριάκος Μαυρονικόλας: “Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και η διασφάλιση της ενότητας της ζώνης ευρώ θα είναι ο μεγάλος μας στόχος κι έτσι μια από τις πρώτες προτεραιότητες δεν μπορεί παρά να είναι η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό. “Η ευθύνη της διαχείρισης των ευρωπαϊκών υποθέσεων είναι μεγάλη και η εμπειρία που θα αποκομίσουμε σημαντική. Πέραν αυτού, δεδομένου του μείζονος ρόλου που διαδραματίζει η ΕΕ στη διεθνή σκηνή, η Κύπρος ως προεδρεύουσα θα μπορέσει επίσης να ενισχύσει τη θέση της και να κάνει τη φωνή της να ακουσθεί, ενισχύοντας έτσι και τη θέση της διεθνώς”.

Για την κ. Αντιγόνη Παπαδοπούλου των Σοσιαλιστών (ΔΗΚΟ) “το σημαντικότερο για την κυπριακή προεδρία θα είναι οι διαπραγματεύσεις για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό με στόχο την ολοκλήρωσή τους μέχρι το τέλος του έτους”. Τρεις άλλες προτεραιότητες που ανέφερε είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η οικονομική διακυβέρνηση και ανάκαμψη και η Ευρώπη για τον πολίτη και τον κόσμο.

Ο αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (ΑΚΕΛ), κ. Τάκης Χατζηγεωργίου, σημείωσε πως το να είναι μια από τις μικρότερες χώρες της Ένωσης είναι για την Κύπρο και ευκαιρία και πρόκληση. “Δεδομένης της κρίσης, στόχος της κυπριακής προεδρίας είναι να προωθήσει μια Ευρώπη πιο ευαίσθητη κοινωνικά που λειτουργεί με βάση την αρχή της αλληλεγγύης, μια Ευρώπη πιο φιλική, πιο ανθρώπινη και προοδευτική για ον πολίτη”.

Αναφερόμενος στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, ο κ. Κυριάκος Τριανταφυλλίδης της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (ΑΚΕΛ) θεωρεί ότι η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των συμφερόντων που εκπροσωπούν οι διάφορες πτυχές του, όπως για παράδειγμα οι αγροτικές δαπάνες και οι δαπάνες συνοχής. “Η κυπριακή προεδρία είναι αποφασισμένη να αποτελέσει ειλικρινή διαμεσολαβητή των συμφερόντων που εκφράζει κάθε κράτος μέλος, κάτι που θα διευκολύνει την εξεύρεση κοινών τόπων αλλά και θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην εξεύρεση λύσεων για την κρίση.

Αναφ.  : 20120618STO47112