Ορθόδοξη πίστη

Ομοίωμα του Μοναστηριού της Παναγίας Χρυσογιαλλιώτισσας δημιουργήθηκε στη Γιαλιά

9 Ιουλίου 2012

Ομοίωμα του Μοναστηριού της Παναγίας Χρυσογιαλλιώτισσας δημιουργήθηκε στη Γιαλιά

Ομογενής γλύπτης χρησιμοποιώντας πέτρα επτά τόνων έχει δημιουργήσει στην περιοχή της Γιαλιάς, ομοίωμα του Γεωργιανού Μοναστηριού της Παναγίας της Χρυσογιαλλιώτισας.

Το μοναστήρι που ιδρύθηκε από Γεωργιανούς Μοναχούς το μεσαίωνα στην περιοχή της Γιαλιάς, καταστράφηκε από τους Οθωμανούς όταν κατέλαβαν την Κύπρο μετά την πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας οι οποίοι έσφαξαν ταυτόχρονα τους μοναχούς.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ομογενών στην Πάφο Ραούλ Τσαχίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ότι πριν από τρία χρόνια Γεωργιανοί αρχαιολόγοι εντόπισαν τα χαλάσματα του μοναστηριού και από τότε ξεκίνησε μια προσπάθεια αναστύλωσής του.

«Οι ομογενείς που ζουν στην Κύπρο και οι περισσότεροι που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Γεωργία νιώθουν ότι πρέπει να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή για αυτό και ο γλύπτης Δημήτρης Ποζίδης έχει ετοιμάσει το ομοίωμα αυτό το οποίο θα εγκαινιαστεί το Σάββατο», ανέφερε ο κ. Τσαχίδης.

 

Πηγή: http://www.onlycy.com/191124-%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%AF%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82