Γενικά Θέματα

ΟΥΡΑΝΤΙΑ (Urantia) Μία UFO – Σέκτα στην Ελλλάδα

18 Ιουλίου 2012

ΟΥΡΑΝΤΙΑ (Urantia) Μία UFO – Σέκτα στην Ελλλάδα

Του Πρωτ. Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου, Λέκτωρος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ

Βασικό κεφάλαιο της σύγχρονης παραθρησκείας και αγαπημένο θέμα του ντιχριστιανικού μωσαϊ- κου της «Νεας Εποχής» είναι το θέμα της ύπαρξης ξωγήινων όντων – UFO. Η συστηματικώς, λοιπόν, και ποικιλοτρόπως καλλιεργούμενη νεοεποχίτικη και αποκρυφιστική δοξασία [1] για την ύπαρξη εξωγήινων  όντων, θα γίνει αφορμή, ώστε να δημιουργηθούν ήδη από τη δεκαετία του 1950 ορισμένες UFO – σέκτες, όπως λ.χ. ΟΡαελικοί, Aetherius Society, Unarius Academy of Science, Heavenʼs Gate, Urantia, Ashtar Command, Ancient Astronaut ociety, κ.ἄ.

Η διδασκαλία τους στηρίζεται στη δήθεν επαφή, που είχαν με διάφορους τρόπους, οι ιδρυτές των εν λόγω σεκτών με εξωγήινους και στις αποκαλύψεις, που τους έγιναν από αυτούς. Ταυτοχρόνως, στο χώρο αυτό υπάρχει ιά προσπάθεια σύζευξης της σύγχρονης επιστήμης με τα παραδοξολογήματα ων εν λόγω σεκτών. Και από πλευράς Κοινωνιολογίας της Θρησκείας στο θέμα της πίστης σε εξωγήινους διαπιστώνεται η ύπαρξη ενός «επιστημονικοθρησκευτικού συγκρητισμού» [2].

Μία, λοιπόν, από τις UFO – σέκτες είναι και η Ουράντια (Urantia). Πρόκειται για σέκτα, που δημι- ουργήθηκε πο τον επηρεασμένο από τη Θεοσοφία καθηγητή της Ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Σικάγου, Bill Sadler (1875–1965). Το 1950 στην ίδια πόλη ίδρυσε την οργάνωση υράντια. Σημερα, διατηρεί παραρτήματα σε διάφορα μέρη των Η.Π.Α. και σε άλλες χώρες. Δραστηριοποιείται μέσω δορυφορικών μεν, ομόκεντρων δε οργανώσεων, όπως την “Urantia Society”, το “Fifth Epochal Fellowship” και το Urantia Foundation”.

Ως “ιερό βιβλίο”, το οποίο θεωρούν θεόπνευστο, έχουν το Ουράντια Βιβλίο” (Urantia Book), το οποίο είναι 2097 σελίδων και, σύμφωνα ε ούς ισχυρισμούς τους, έχει γραφεί καθ᾽ υπόδειξη εξωγήινων οντοτήτων τα έτη 1934–35. Πρόκειται για κείμενο, που σε πολλά σημεία του θυμίζει έντονα τη διδασκαλία αρχαίων Γνωστικών συστημάτων [3] . Το “Ουράντια Βιβλίο” (Urantia Book) εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1955 στο Σικάγο, στις Η.Π.Α.

Από το Ουράντια Βιβλίο” (Urantia Book) δεν απουσιάζουν αναφορές σε διάφορα βιβλικά πρόσωπα και στη χριστιανική πίστη [4] . Η όλη όμως νοηματοδότησή τους, κατ᾽ άκραν επιείκειαν, μόνο ως παραδοξολογήματα η φαντασιοκοπήματα μπορούν να θεωρηθούν. Η εν λόγω κίνηση, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα [5] .

Σημειώσεις

1. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός Γερμανός ερευνητής και μέλος της επιτροπής του Γερμανικού κοινοβουλίου για ης Σέκτες Dr. H. Hemminger: «Eine spezielle Form des Okkultismus in unserem technischen Zeitatler ist der UFO- Glaube, ih dem sich die Suche nach einem Jenseits in Form esoterischer Science Fiction ausdrückt». Βλ. H. Hemminger, Geister, Hexen, alloween. Esoterik und Okkultismus im Alltag.Ein Ratgeber für Eltern, 2004, σ. 137.

2. Βλ. J- P. Willaime, Kοινωνιολογία ων Θρησκειών, σ.106.

3. Πρβλ. B. Larson, ooks f Cults, 198710, σ. 355.

4. Bλ. L. A. Nichols – G. A. Mather – A. J. Schmidt, Encyclopedic Dictionary of Cults, Sects, and World Religion, 2006, σσ. 320–321

5. Βλ. .χ. ένα εκτενές και αναλυτικό αφιέρωμα για την εν λόγω UFO – σέκτα από τον Ελληνα εκπρόσωπο του Urantia Foundation, στην Εφημερίδα Εσωτερικής αναζήτησης, Νέα γη, τ. 5–6, Ιούλιος – Αύγουστος 2007, σ. 14εξ

Πήγή: Ορθόδοξος Τύπος  13-7-2012)