Ορθόδοξη πίστη

Η Αγία Μαρίνα Διδυμοτείχου έφερε κοντά δύο θρησκείες!

20 Ιουλίου 2012

Η Αγία Μαρίνα Διδυμοτείχου έφερε κοντά δύο θρησκείες!

Δημιουργήθηκε στις Πέμπτη, 19 Ιούλιος 2012

Συντάχθηκε από τον/την Romfea.gr – 13.50

Χριστιανοί και μουσουλμάνοι ένωσαν την πίστη τους στο πρόσωπο της Αγίας Μαρίνας, που τίμησε όλος ο Βόρειος Έβρος στο Διδυμότειχο.

Ήταν πρωτοφανής η φετινή κοσμοσυρροή των πιστών που έσπευσαν να προσκυνήσουν το λείψανο της, το οποίο στο εξής θα εκτίθεται στο παρεκκλήσι της θαυματουργής Αγίας, σε ειδική λειψανοθήκη.

Η είδηση του θαυματουργού αγιάσματος έφθασε στα πέρατα της Ελλάδας, ώστε πιστοί που δεν μπορούσαν να έρθουν επικοινωνούσαν με την Εκκλησία για να φροντίσει να τους αποστείλει από ένα μικρό φιαλίδιο για ευλογία και υγεία στην οικογένεια τους, ιδιαίτερα όσοι έχουν ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Το ιερό στον βράχο του Καλέ είχε περικυκλωθεί από πιστούς που περίμεναν με κατάνυξη και δέος να ασπαστούν την εικόνα λαμβάνοντας δύναμη στα όσα αντιμετωπίζουν.

Είναι μεγάλη η φήμη της και στους μουσουλμάνους( στο Διδυμότειχο βρίσκεται εδώ και αιώνες μια από τις πολυπληθέστερες μουσουλμανικές κοινότητες) και αυτό φάνηκε από πληθώρα οικογενειών που έτρεξαν να ανάψουν κεράκι στη χάρη της, να φιλήσουν την εικόνα της, να κρατήσουν ένα λουλουδάκι από τον επιτάφιο της, να γράψουν τα ονόματα τους ώστε να διαβασθούν για γεροσύνη.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι μουσουλμάνοι ζήτησαν και έκαναν αρτοκλασία ανήμερα της γιορτής της, αλλά και μια οικογένεια χριστιανών που πρόσφερε το αρνάκι από το σπίτι της ως ανταπόδοση στο καλό που είδε!

Φέτος ο εορτασμός της Αγίας Μαρίνας είχε μια ιδιαίτερη λαμπρότητα και οργάνωση και αυτό οφείλεται στην άοκνη προσπάθεια κλήρου και λαού, ιδιαιτέρως όμως του έχοντος το γενικό πρόσταγμα της πανηγύρεως, Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη κ. Δαμασκηνού Αλαζράι, αφού η ημέρα αυτή ταυτίζεται με την είσοδο του στην ιεροσύνη, είναι η μέρα της χειροτονίας του γι αυτο και ο ίδιος θέλησε να επιμεληθεί την όλη οργάνωση.

Συγκινητικά ήταν τα λόγια του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος λειτούργησε για πρώτη φορά στο ανακαινισμένο εκκλησάκι λέγοντας χαρακτηριστικά «στις υπώρειες του βυζαντινού κάστρου του Διδυμοτείχου, στις όχθες του ποταμού Ερυθροποτάμου, εδώ που συναντάται η ιστορία με το θρύλο και το θαύμα η ευσέβεια των ανθρώπων έστησε ιερό αφιερωμένο στη λατρεία του θεού και στη μνήμη της Μεγαλομάρτυρας Αγίας Μαρίνας!»

Η Αγία Μαρίνα έφερε κοντά δυο θρησκείες, αναζωπύρωσε έθιμα και εκδηλώσεις που ακόμη και η περιφέρεια είχε αρχίσει να ξεχνά!

Φαίνεται πως ο νέος μας Μητροπολίτης έχει σκοπό να αναδείξει πολλές ακόμη πτυχές της ζωής και της περιοχής μας!

Εκ μέρους όλων, ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Πηγή: Romfea.gr/