Ειδήσεις και Ανακοινώσεις

Σε οικονομικό αδιέξοδο το Άσυλο Ανιάτων

20 Ιουλίου 2012

Σε οικονομικό αδιέξοδο το Άσυλο Ανιάτων

Το πιο σκληρό της πρόσωπο στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη δείχνει για ακόμα μία φορά η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα σοβαρά προβλήματα που επικρατούν στον τομέα της υγείας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ασύλου Ανιάτων στην Κυψέλη, σε ένα από τα κτήρια του οποίου η ΔΕΗ διέκοψε το ρεύμα, γιατί δεν είχε εξοφληθεί το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ύψους 600 ευρώ. Η διακοπή έγινε παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις τους Υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες αναφερόταν ότι το ίδρυμα λόγω του κοινωφελούς χαρακτήρα του απαλλάσσεται από το ειδικό τέλος ακινήτων. Το Άσυλο Ανιάτων λόγω της μη εξόφλησης των οφειλών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο. Ασθενείς οι οποίοι είναι κατάκοιτοι στο Άσυλο Ανιάτων παρουσιάζουν ακόμα και συμπτώματα υποσιτισμού, ενώ υπάρχουν σοβαρότατες, ελλείψεις βασικών φαρμάκων και υγειονομικού υλικού.

Αδιέξοδη είναι η κατάσταση και για τους 170 εργαζόμενους οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι από το Μάρτιο. Η Πρόεδρος του Ιδρύματος, κυρία Ηλιάδη, σε δηλώσεις της μίλησε για αναλγησία του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν έχει ακόμα καταβάλει τις οφειλές του προς το Ίδρυμα για τα νοσήλια των ασφαλισμένων του. Όπως σημείωσε «οι 235 βαριά ασθενείς που περιθάλπονται στο Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη είναι πλέον στο `έλεος` του ΕΟΠΥΥ».

Σημειώνεται ότι το Άσυλο Ανιάτων είναι Κοινωφελές Φιλανθρωπικό Ιδρυμα, το οποίο λειτουργεί χωρίς κρατική επιχορήγηση, με πόρους που προέρχονται από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και τις προσφορές ιδιωτών, παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας και έχουν ανάγκη από συνεχή ιατρική φροντίδα, καθώς στο 80% των περιπτώσεων είναι κατάκοιτοι. Το υπόλοιπο ποσοστό των ασθενών αντιμετωπίζουν κινητικά και νευρολογικά προβλήματα, τα οποία χρήζουν αυξημένης φροντίδας από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της ιατρικής υπηρεσίας του Ασύλου Ανιάτων Άννα Δανοπούλου, «η κατάσταση των ασθενών μας επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα» καθώς στερούνται βασικά είδη τροφίμων.

Το Ίδρυμα έχει ήδη αποστείλει στον ΕΟΠΥΥ εξώδικη διαμαρτυρία, προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους ασθενείς, ενώ έχει στείλει επίσης επιστολές προς τους Έλληνες Υπουργούς Υγείας Α. Λυκουρέντζο, Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Εργασίας Γ. Βρούτση, όπου περιγράφεται η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ιδρυμα.

Σύμφωνα με την κ. Ηλιάδη, η επόμενη κίνηση θα είναι να απευθυνθεί το Ίδρυμα στον «αρμόδιο εισαγγελέα, καθώς πλέον κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

Την ίδια στιγμή οι αιτήσεις ασθενών προς το Ίδρυμα αυξάνονται λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς οικογένειες ζητούν να αναλάβει το Άσυλο Ανιάτων τη φροντίδα κατάκοιτων ασθενών, αφού πλέον δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για τη φροντίδα του στο σπίτι όπως παλαιότερα.

Πηγή: Onlycy.com/