Γενικά Θέματα

Η Ικαρία κρύβει τα μυστικά της μακροζωϊας

25 Ιουλίου 2012

Η Ικαρία κρύβει τα μυστικά της μακροζωϊας

Στο ‘μικροσκόπιο’ ερευνητών από όλο τον κόσμο βρίσκονται τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της Ικαρίας, καθώς στον τρόπο ζωής τους αναζητούν οι ειδικοί τα μυστικά της μακροβιότητας!
Περπάτημα, υγιεινή διατροφή, κοινωνικότητα, μεσημεριανή σιέστα αλλά και η αισιόδοξη διάθεση φαίνεται ότι αποτελούν κάποια από τα βασικά συστατικά της συνταγής για να φτάσει κάποιος στα βαθιά γεράματα με καλή υγεία.

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι η Ικαρία, μαζί με τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα του Μεξικό, τη Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Οκινάβα της Ιαπωνίας, είναι οι περιοχές του κόσμου με τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων.

Το φαινόμενο της Ικαρίας θα απασχολήσει μεταξύ άλλων την επιστημονική εκδήλωση: ‘Στοχεύοντας στη μακροζωία: από την πρόληψη στη θεραπεία’ που θα διεξαχθεί 12 – 15 Ιουλίου 2012, στην ΙΚΑΡΙΑ,στο Ξενοδοχείο ‘CAVOS BAY’.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Α’ Καρδιολογική Κλινική και το Ομώνυμο Εργαστήριο της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, του Πανεπιστημίου Αθηνών, ‘Ιπποκράτειο’ Γ.Ν.Α.

Τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, διευθυντής της Κλινικής, και ο καθηγητής Καρδιολογίας Χρήστος Πίτσαβος.

Ο στόχος της παρούσας επιστημονικής εκδήλωσης, που διοργανώνεται για 8η συνεχόμενη χρονιά στο νησί, είναι η παρουσίαση στοιχείων που αφορούν την πρόληψη και διάγνωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής στο προχωρημένο γήρας, καθώς και των νεότερων θεραπευτικών στρατηγικών στην αντιμετώπιση της συμπτωματικής καρδιαγγειακής νόσου στην τρίτη ηλικία.

Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις συγκλίνουν στον τρόπο ζωής των κατοίκων της Ικαρίας, που δρα προστατευτικά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων. Φαίνεται ότι η μακροχρόνια κατανάλωση Μεσογειακού τύπου διατροφής σε συνδυασμό με την ορεσίβια ζωή και τη χαλιναγώγηση του στρες να έχουν σημαντικό ρόλο, χωρίς όμως οι ακριβείς μηχανισμοί να έχουν διευκρινιστεί.

 

Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/component/content/article/286-igeia/8227-i-ikaria-krubei