Επιστήμες, Τέχνες & Πολιτισμός

ΠΑΣΥΚΑΦ και Δήμος Λεμεσού “διασκεδάζουν τον ήλιο”

25 Ιουλίου 2012

ΠΑΣΥΚΑΦ και Δήμος Λεμεσού “διασκεδάζουν τον ήλιο”

Με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την ανάγκη ηλιοπροστασίας και πρόληψης του καρκίνου του δέρματος, πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιουλίου, στην Ακτή Ολυμπίων στη Λεμεσό, η εκδήλωση “Διασκεδάζοντας τον ήλιο”, που οργανώνει ο ΠΑΣΥΚΑΦ σε συνεργασία με άλλους φορείς και με τη στήριξη της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Λεμεσού.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εκδηλώσεων, ο Σύνδεσμος θα αναρτήσει σε πύργους ναυαγοσωστών, τις πρώτες 4 κίτρινες σημαίες του, οι οποίες έχουν ως έμβλημα μια ομπρέλα στο πλαίσιο ενός ρολογιού, που δείχνει ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11:00 και 16:00.

Σε διάσκεψη Τύπου στο Δημοτικό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Λεμεσού Ανδρέας Χρίστου, ανέφερε πως ο Δήμος στηρίζει την προσπάθεια για κοινωνική εγρήγορση και δραστηριοποίηση γύρω από θέματα πασχόντων συμπολιτών μας και “στηρίζει εκδηλώσεις που χαρακτηρίζουν και την έγνοια, τόσο της Επιτροπής Πρόνοιας, όσο και της ίδιας της πόλης, για τα ζητήματα που βρίσκονται μπροστά μας στο επίπεδο της υγείας και της αντιμετώπισης του καρκίνου”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, συνέχισε, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε τέτοιου είδους συνεργασίες και ευχαρίστησε όσους λαμβάνουν μέρος στην εκδήλωση, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα του για τη στήριξη που θα τύχει ο νέος αυτός θεσμός από το Λεμεσιανό κοινό.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Εύη Τσολάκη, ανέφερε πως “στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος”, σημειώνοντας πως “ο ήλιος προσφέρει μεν διασκέδαση και ξεγνοιασιά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους κινδύνους που κρύβει”.

Ευχαρίστησε παράλληλα τον ΠΑΣΥΚΑΦ για τη συνεργασία, όπως επίσης και τους φορείς που θα λάβουν μέρος στο διήμερο των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα, την Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης, τη Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου, το Σύλλογο Δρομέων “Περικλής Δημητρίου” και τη Ναυαγοσωστική Μονάδα Λεμεσού.

Καλώντας το κοινό να παρευρεθεί και να απολαύσει ένα όμορφο διήμερο ψυχαγωγίας αλλά και ενημέρωσης γύρω από την ηλιοπροστασία και την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, ο ΓΔ του ΠΑΣΥΚΑΦ Νικόλας Φιλίππου, ανέφερε πως αυτή η εκδήλωση συνδυάζει την άθληση, τη διασκέδαση, την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, ενώ παράλληλα, στέλνει και ένα μήνυμα διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ασθενών και ελπίδας ότι ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί.

Αναφερόμενος στην “κίτρινη σημαία”, ο κ.Φιλίππου είπε πως έχει δημιουργηθεί από τον ΠΑΣΥΚΑΦ ως σύμβολο προστασίας από την ακτινοβολία του ήλιου και θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση φέτος σε οργανωμένες ακτές της Κύπρου, αρχίζοντας από την Ακτή Ολυμπίων στη Λεμεσό.

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, που προσφέρει δωρεάν τις σημαίες, καλεί όλους τους παράκτιους Δήμους, ξενοδοχεία και άλλους φορείς, όπως αξιοποιήσουν την “κίτρινη σημαία” και συμβάλουν στη μείωση των περιστατικών καρκίνου του δέρματος, μέσω της πρωτότυπης αυτής δράσης για προστασία από τον ήλιο.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 9:00 με αγώνες του Α` Παγκύπριου Πρωταθλήματος Beach Volley και διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου με συμβουλές για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και δείγματα αντηλιακών προϊόντων. Στις 11:00 θα γίνει η τελετή έναρξης των εκδηλώσεων και ανάρτηση της “κίτρινης σημαίας” στους πύργους των ναυαγοσωστών, ενώ μεταξύ 11:00 με 14:00 και 16:00 με 18:00, θα γίνονται δωρεάν εξετάσεις από δερματολόγους. Στις 19:00 θα εκκινήσει από το οίκημα του ΠΑΣΥΚΑΦ, λαμπαδηφορία του Σωματείου Δρομέων “Περικλής Δημητρίου”, η οποία θα καταλήξει στο χώρο της Ακτής Ολυμπίων, όπου θα γίνει άναμμα κεριών.

Αγώνες του Α` Παγκύπριου Πρωταθλήματος Beach Volley, διανομή φυλλαδίων, ανάρτηση “κίτρινης σημαίας” σε πύργους ναυαγοσωστών και δωρεάν εξέταση από δερματολόγους, θα πραγματοποιηθούν τις ίδιες ώρες και την Κυριακή, ενώ στις 19:00 θα γίνει η τελετή λήξης του Πρωταθλήματος Beach Volley και η απονομή των κυπέλλων. Οι διήμερες εκδηλώσεις “Διασκεδάζοντας τον ήλιο” ολοκληρώνονται στις 19:45, με beach party με τον γνωστό Dj και μουσικό παραγωγό Τάσο Τρύφωνος.